3 sposoby na gotowanie niezwykłych wędzonych jajek. Taki, który będzie odpowiadał każdemu
Olga Zacharowa 09 lipca 2021 r4,67 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Jajka na twardo to dobry pomysł na śniadanie. Ale jest bardziej interesująca opcja, jeśli nauczysz się palić jajka. Zamieńmy połączenie biało-żółtkowe w wędzoną bombę smakową do sałatki lub kanapki z jajkiem. Jajka można wędzić na różne sposoby. Jeden z nich jest elementarny.
Istnieją 2 główne sposoby wędzenia jajek: zimno i gorąco. Wędzenie na gorąco zajmuje mniej czasu, ale istnieje niebezpieczeństwo uszkodzenia białka jaja. Wędzenie na zimno trwa dłużej, ale ryzyko zepsucia białka nie jest tak duże.
Gorące palenie
Ugotuj jajka na twardo. Natychmiast wyjmij z wrzącej wody łyżką cedzakową i przełóż do wędzarni. Gotuj w temperaturze 100°C, 20 minut.
Palenie na zimno
Ugotuj jajka na twardo. Całkowicie ostudzić. Czysty. Przenieść do wędzarni; Gotować w temperaturze 40°C lub niższej do zrumienienia, od 1 do 1,5 godziny.
Wędzone jajka
Opcja dla tych, którzy nie mają wędzarni – jajka wędzone herbatą.
Jajka włóż do rondla i zalej wodą tak, aby przykryła jajka 2,5-3 cm. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kolejne 2 minuty. Odcedź i opłucz jajka pod zimną bieżącą wodą. Delikatnie rozbijaj skorupę, aż lekko pęknie! Nie obieraj!
Umieść jajka w rondlu. Wlać wodę. Dodaj sos sojowy, liście herbaty, anyż gwiazdkowaty, skórkę pomarańczową i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jajka przez 2 godziny.
Zdejmij patelnię z ognia. Całkowicie ostudzić w mieszance herbacianej i sojowej. Włóż formę do lodówki na 8-12 godzin. Nie zapomnij usunąć skorupek przed jedzeniem!
Wędzone jajka w herbaciano-pikantnym bulionie
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jajka #jakgotować #Olga Zakharova #paleniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość bukaszunya31 października 2019 r
Jajka wędzone jadłam będąc na wakacjach na Krymie. Niezwykły smak, podobało mi się))
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych