3 pyszne dania z dorsza na Nowy Rok

3 pyszne dania z dorsza na Nowy Rok

3 pyszne dania z dorsza na Nowy Rok

gastronomia 08 stycznia 2022 r4,60 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Dorsz nie jest najpopularniejszą rybą w naszych szerokościach geograficznych. Być może faktem jest, że nie każdy wie, jak ugotować tę niskotłuszczową rybę w domu, aby okazała się pyszna, jak w restauracji. Naprawmy sytuację: w weekend gotujemy dorsza według przepisów szefów kuchni.

Dorsz ze szparagami Dorsz zapiekany w sosie azjatyckim z puree ziemniaczanym i serem pleśniowymPieczony dorszDorsz ze szparagami Dorsz zapiekany w sosie azjatyckim z puree ziemniaczanym i serem pleśniowym

Dorsz zapiekany w sosie azjatyckim z puree ziemniaczanym i serem pleśniowym

Mięso dorsza staje się suche podczas gotowania i smażenia. Dlatego lepiej wybrać grill lub grill do ugotowania tej ryby. Bardzo wskazane jest również wcześniejsze marynowanie ryby, aby okazała się delikatna. Zwróć uwagę na zapach ryb: świeży dorsz powinien mieć silny rybi zapach i nie być podzielony na włókna. Jeśli nie masz w domu syfonu, żeby zrobić mus, możesz po prostu zrobić gęsty sos.

Dorsz zapiekany w sosie azjatyckim z puree ziemniaczanym i serem pleśniowym
Dorsz zapiekany w sosie azjatyckim z puree ziemniaczanym i serem pleśniowym

Czego potrzebujesz:

  • 150 g filetu z dorsza
  • 100 g puree ziemniaczanego
  • 30 g musu z gorgonzoli

Do solanki:

  • 100 g miodu
  • 100 g wódki
  • 100 g wody mineralnej

Na sos azjatycki:

  • 50 g sosu sojowego
  • 50 g miodu
  • 20 g imbiru
  • 30 g soku z cytryny

Na pomidory konfitowane:

  • 100 g czerwonych pomidorów
  • 100 g żółtych pomidorów
  • 300 g oliwy z oliwek
  • 5 g tymianku
  • 10 g czosnku
  • 5 g rozmarynu

Na kremowy sos z sera pleśniowego:

  • 50 g masła
  • 230 g śmietany
  • 1,5 łyżki. gorgonzola
  • sól, pieprz – do smaku

Co zrobić:

1. Zamarynuj filet z dorsza w mieszance wódki, miodu i wody mineralnej. Namoczyć w marynacie na jeden dzień. Osuszyć i posmarować sosem na bazie sosu sojowego, soku z cytryny i startego imbiru. Grilluj, polewając okresowo tym sokiem, przez 6-8 minut.

2. Pomidory obierz z miąższu, nasion i pokrój w plasterki. Umieścić na patelni, dodać oliwę, czosnek, tymianek, rozmaryn. Dusić przez 2 godziny w temperaturze 65 stopni.

3. Przygotuj sos śmietanowy. Na patelni rozpuść masło, wlej śmietanę i gotuj na parze przez 5 minut. Następnie dodać posiekany ser, wszystko bardzo szybko wymieszać, dodać sól, pieprz i zdjąć sos z ognia. 4. Na talerzu ułóż puree ziemniaczane, obok konfitowanych pomidorów, dorsza i musu z sera pleśniowego na puree ziemniaczanym.

Dorsz ze szparagami

To dietetyczne danie może mieć także charakter świąteczny – dzięki dodatkowi w postaci ryżu z kremowym sosem serowym. Generalnie sosy są najlepszymi przyjaciółmi dorsza, który nie ma dużej zawartości tłuszczu. Do tego dorsza odpowiedni będzie na przykład sos beszamelowy.

Dorsz ze szparagami
Dorsz ze szparagami

Czego potrzebujesz:

  • 20 g szparagów
  • 3 g szalotki
  • 3 g czosnku
  • 1 g tymianku
  • 40 g ryżu arborio
  • 10 g białego wina
  • 20 g masła
  • 20 g parmezanu
  • 200 g steku z czarnego dorsza
  • 4 g sosu Unagi
  • 4 g sosu ostrygowego
  • 10 g sałatki kukurydzianej

Co zrobić:

1. Blanszuj szparagi w gorącej wodzie przez 40 sekund z dodatkiem soli i masła. Następnie na oliwie podsmaż szalotkę z czosnkiem, białym winem i tymiankiem, dodaj szparagi.

2. Ugotuj ryż do połowy ugotowanego. Następnie dodać masło i parmezan, dokładnie wymieszać. Gotuj aż będzie lekko al dente, powinieneś uzyskać jednorodną, ​​piękną strukturę. Dodajemy blanszowane szparagi i przystawka gotowa.

3. Pokryj czarnego dorsza mieszanką masła, sosu ostrygowego i unagi. Piecz do ugotowania (około 12 minut), następnie usuń ości (łatwiej jest usunąć ości z ugotowanej ryby). Następnie usmaż rybę na grillu, aż będzie chrupiąca. Na talerzu ułóż cremoto (cremette), dorsza i udekoruj sałatką kukurydzianą.

Dorsz pieczony w pergaminie

Filety z dorsza piecze się dość szybko, od 10 do 15 minut. Ryby dobrze komponują się z warzywami i lekkimi sosami. Zalecany w żywieniu dietetycznym.

Pieczony dorsz
Pieczony dorsz

Czego potrzebujesz:

  • 300 g dorsza z powrotem
  • 100 g cukinii
  • 100 g cukinii
  • 50 g selera
  • 50 g papryki

Do sosu:

  • 50 g cebuli
  • 50 ml białego wina
  • 5 g oleju roślinnego
  • 20 ml kremu
  • 50 ml mleka
  • sól, mielony pieprz do smaku
  • 2 g cukru
  • 30 g pietruszki
  • 50 ml bulionu rybnego

Metoda gotowania:

1. Sos: cebulę lekko podsmażamy, zalewamy winem i odparowujemy. Dodać śmietanę i mleko, ponownie odparować. Do bulionu rybnego dodaj sól, pieprz, cukier i pietruszkę i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.

2. Warzywa pokroić w paski i lekko podsmażyć. Na pergaminie ułóż połowę warzyw, następnie dorsza i drugą połowę warzyw. Polać sosem i piec w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut.

Jak wybrać i prawidłowo przetworzyć crack:

  • Wybierając ryby, preferuj całe, świeże ryby i samodzielnie przygotuj filety. Zwróć uwagę na oczy, skrzela i zapach ryby.
  • Lepiej nie kupować mrożonych filetów, bo nie będziesz w stanie sprawdzić ich świeżości.
  • Jeśli już go kupisz, musisz go odpowiednio rozmrozić. Aby to zrobić, włóż filet do lodówki na kilka godzin. Nie wkładać ryb do wody i nie rozmrażać w temperaturze pokojowej. Ostry kontrast temperatur spowoduje pękanie włókien mięsa, a ryba straci swoją elastyczność i smak.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryba #dorszPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja