3 pyszne dania z dorsza na Nowy Rok
gastronomia 08 stycznia 2022 r4,60 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Dorsz nie jest najpopularniejszą rybą w naszych szerokościach geograficznych. Być może faktem jest, że nie każdy wie, jak ugotować tę niskotłuszczową rybę w domu, aby okazała się pyszna, jak w restauracji. Naprawmy sytuację: w weekend gotujemy dorsza według przepisów szefów kuchni.
Dorsz zapiekany w sosie azjatyckim z puree ziemniaczanym i serem pleśniowym
Mięso dorsza staje się suche podczas gotowania i smażenia. Dlatego lepiej wybrać grill lub grill do ugotowania tej ryby. Bardzo wskazane jest również wcześniejsze marynowanie ryby, aby okazała się delikatna. Zwróć uwagę na zapach ryb: świeży dorsz powinien mieć silny rybi zapach i nie być podzielony na włókna. Jeśli nie masz w domu syfonu, żeby zrobić mus, możesz po prostu zrobić gęsty sos.
Dorsz zapiekany w sosie azjatyckim z puree ziemniaczanym i serem pleśniowym
Czego potrzebujesz:
- 150 g filetu z dorsza
- 100 g puree ziemniaczanego
- 30 g musu z gorgonzoli
Do solanki:
- 100 g miodu
- 100 g wódki
- 100 g wody mineralnej
Na sos azjatycki:
- 50 g sosu sojowego
- 50 g miodu
- 20 g imbiru
- 30 g soku z cytryny
Na pomidory konfitowane:
- 100 g czerwonych pomidorów
- 100 g żółtych pomidorów
- 300 g oliwy z oliwek
- 5 g tymianku
- 10 g czosnku
- 5 g rozmarynu
Na kremowy sos z sera pleśniowego:
- 50 g masła
- 230 g śmietany
- 1,5 łyżki. gorgonzola
- sól, pieprz – do smaku
Co zrobić:
1. Zamarynuj filet z dorsza w mieszance wódki, miodu i wody mineralnej. Namoczyć w marynacie na jeden dzień. Osuszyć i posmarować sosem na bazie sosu sojowego, soku z cytryny i startego imbiru. Grilluj, polewając okresowo tym sokiem, przez 6-8 minut.
2. Pomidory obierz z miąższu, nasion i pokrój w plasterki. Umieścić na patelni, dodać oliwę, czosnek, tymianek, rozmaryn. Dusić przez 2 godziny w temperaturze 65 stopni.
3. Przygotuj sos śmietanowy. Na patelni rozpuść masło, wlej śmietanę i gotuj na parze przez 5 minut. Następnie dodać posiekany ser, wszystko bardzo szybko wymieszać, dodać sól, pieprz i zdjąć sos z ognia. 4. Na talerzu ułóż puree ziemniaczane, obok konfitowanych pomidorów, dorsza i musu z sera pleśniowego na puree ziemniaczanym.
Dorsz ze szparagami
To dietetyczne danie może mieć także charakter świąteczny – dzięki dodatkowi w postaci ryżu z kremowym sosem serowym. Generalnie sosy są najlepszymi przyjaciółmi dorsza, który nie ma dużej zawartości tłuszczu. Do tego dorsza odpowiedni będzie na przykład sos beszamelowy.
Dorsz ze szparagami
Czego potrzebujesz:
- 20 g szparagów
- 3 g szalotki
- 3 g czosnku
- 1 g tymianku
- 40 g ryżu arborio
- 10 g białego wina
- 20 g masła
- 20 g parmezanu
- 200 g steku z czarnego dorsza
- 4 g sosu Unagi
- 4 g sosu ostrygowego
- 10 g sałatki kukurydzianej
Co zrobić:
1. Blanszuj szparagi w gorącej wodzie przez 40 sekund z dodatkiem soli i masła. Następnie na oliwie podsmaż szalotkę z czosnkiem, białym winem i tymiankiem, dodaj szparagi.
2. Ugotuj ryż do połowy ugotowanego. Następnie dodać masło i parmezan, dokładnie wymieszać. Gotuj aż będzie lekko al dente, powinieneś uzyskać jednorodną, piękną strukturę. Dodajemy blanszowane szparagi i przystawka gotowa.
3. Pokryj czarnego dorsza mieszanką masła, sosu ostrygowego i unagi. Piecz do ugotowania (około 12 minut), następnie usuń ości (łatwiej jest usunąć ości z ugotowanej ryby). Następnie usmaż rybę na grillu, aż będzie chrupiąca. Na talerzu ułóż cremoto (cremette), dorsza i udekoruj sałatką kukurydzianą.
Dorsz pieczony w pergaminie
Filety z dorsza piecze się dość szybko, od 10 do 15 minut. Ryby dobrze komponują się z warzywami i lekkimi sosami. Zalecany w żywieniu dietetycznym.
Pieczony dorsz
Czego potrzebujesz:
- 300 g dorsza z powrotem
- 100 g cukinii
- 100 g cukinii
- 50 g selera
- 50 g papryki
Do sosu:
- 50 g cebuli
- 50 ml białego wina
- 5 g oleju roślinnego
- 20 ml kremu
- 50 ml mleka
- sól, mielony pieprz do smaku
- 2 g cukru
- 30 g pietruszki
- 50 ml bulionu rybnego
Metoda gotowania:
1. Sos: cebulę lekko podsmażamy, zalewamy winem i odparowujemy. Dodać śmietanę i mleko, ponownie odparować. Do bulionu rybnego dodaj sól, pieprz, cukier i pietruszkę i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
2. Warzywa pokroić w paski i lekko podsmażyć. Na pergaminie ułóż połowę warzyw, następnie dorsza i drugą połowę warzyw. Polać sosem i piec w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut.
Jak wybrać i prawidłowo przetworzyć crack:
- Wybierając ryby, preferuj całe, świeże ryby i samodzielnie przygotuj filety. Zwróć uwagę na oczy, skrzela i zapach ryby.
- Lepiej nie kupować mrożonych filetów, bo nie będziesz w stanie sprawdzić ich świeżości.
- Jeśli już go kupisz, musisz go odpowiednio rozmrozić. Aby to zrobić, włóż filet do lodówki na kilka godzin. Nie wkładać ryb do wody i nie rozmrażać w temperaturze pokojowej. Ostry kontrast temperatur spowoduje pękanie włókien mięsa, a ryba straci swoją elastyczność i smak.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryba #dorszPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych