Część produktów ma charakter sezonowy, a część ultrasezonowe – trzeba je zamienić w dania dosłownie w ciągu kilku dni, póki są świeże. Wybraliśmy dla Was 3 ultrasezonowe dania z młodych bzów, igieł sosny i pokrzywy.
Syrop liliowy to nasza odpowiedź na klon
Syrop liliowy ma lekko gorzkawy smak i wyraźny liliowy aromat – jedzenie go łyżkami nie jest ciekawe, ale dodanie go do słodkiego deseru, np. lodów, naleśników, naleśników jest w sam raz.
Syrop liliowy do lodów i naleśników
Gorąca zielona zupa
Z pokrzywy można zrobić bardzo smaczną zupę. W tym celu zbieramy tylko górne, nieprzekwitnięte i młode liście. Do gorącego zioła dodaj sałatę, zieloną cebulę, sałatę, młode wierzchołki i otrzymaj zupę witaminową z puree z pokrzywy i innych warzyw.
Z pokrzywy i innych roślin rosnących w pobliżu można przygotować pyszną zupę.
Lemoniada lecznicza z igieł sosnowych
Napoje iglaste są niezwykle korzystne dla organizmu, zwłaszcza pod koniec wiosny, kiedy trzeba wesprzeć układ odpornościowy i pozyskać witaminy, których praktycznie nie ma w warzywach i owocach z ubiegłorocznych zbiorów. Dodaj cytrynę do lemoniady z młodych igieł sosny i zyskaj podwójną dawkę witaminy C.
Lemoniada z młodych igieł sosnowych
fot. Anna Kozłowa
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pokrzywa #napoje #lemoniada #zupa pokrzywowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych