2 wspaniałe powidła śliwkowe bez cukru, ale z czekoladą lub pomidorami
gastronomia 12 sierpnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
Robimy z Asey Leikina, ekspert w dziedzinie zdrowego odżywianianiezwykłe przetwory śliwkowe – konfitura śliwkowa z czekoladą i konfitura śliwkowa z pomidorami, tymiankiem i różowym pieprzem. Przetwory te przygotowywane są bez cukru, co samo w sobie jest cudowne!
Konfitura śliwkowa z nutą czekolady i cytrusów (bez cukru)
- 1 kg śliwek (dojrzałe śliwki też pasują)
- 150 g czekolady (gorzkiej 99%) lub kakao (tartego bez cukru) lub gorzkiej czekolady z substytutem cukru maltitolowego
- 1 pomarańcza, skórka i miąższ
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka. esencja waniliowa
- 1 – 1,5 łyżeczki stewia (w zależności od słodkości czekolady)
- 4 łyżki l. Likier Cointreau, ciemny rum, brandy lub koniak (opcjonalnie)
- Śliwki obrać i grubo posiekać. Odłóż jedną szklankę posiekanych śliwek.
- Skórkę pomarańczową oddzielić, obrać, miąższ grubo posiekać, dodać do śliwek. Zmiksuj na gładką masę, następnie dodaj szklankę posiekanych śliwek.
- Do szerokiego ognioodpornego garnka (lub miedzianej miski) włóż puree śliwkowe, dodaj wanilię, stewię i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20-30 minut.
- Wyjmij laskę wanilii, przekrój ją wzdłuż na pół, tępym końcem noża wyskrob nasiona i wróć do masy śliwkowej.
- Zdjąć z ognia. Mieszaj posiekaną czekoladę, aż się rozpuści.
- Jeśli preparat przeznaczony jest dla osób dorosłych, można dodać go na sam koniec – nie tylko poprawia to smak, ale także przyczynia się do lepszej konserwacji. Jeśli dżem jest przeznaczony dla dzieci, nie dodawaj alkoholu ani nie dodawaj go w trakcie gotowania, aby alkohol odparował, a pozostał jedynie smak i zapach.
- Gorące powidła śliwkowe wlewamy do suchych, czystych słoików i zamykamy. Przechowywać w lodówce.
Czytaj więcej na : Przetwory gruszkowe bez cukru, konfitura gruszkowa z orzechami pekan i galaretka gruszkowa
Konfitura śliwkowa z pomidorami, tymiankiem i różowym pieprzem (bez cukru)
- 1 kg śliwek (dojrzałe śliwki też pasują)
- 1 kg pomidorów
- 5-7 gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 1 łyżeczka gruba sól morska
- 1 łyżeczka różowe ziarna pieprzu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 2-3 laski cynamonu
- 1,5 łyżeczki stewia*
- 1 – 4 łyżeczki agar-agar
- 4 łyżki l. likier z czarnej porzeczki, likier Cointreau, ciemny rum, brandy lub koniak (opcjonalnie)
- Obierz śliwki. Pomidory przekrój na krzyż, blanszuj przez 1 minutę w gorącej wodzie, następnie przełóż do zimnej wody – usuń skórkę. Usuń nasiona, pozostawiając sam miąższ i grubo posiekaj.
- Zmiksuj śliwki i pomidory w blenderze na gładką masę.
- Różowy pieprz wymieszać z solą i utrzeć w moździerzu.
- Do szerokiego ognioodpornego garnka (można użyć miedzianej miski) włóż przecier śliwkowo-pomidorowy, dodaj laski cynamonu, gałkę muszkatołową, różowy pieprz i sól, stewię, liście tymianku i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20-30 minut.
- Do prawie gotowego dżemu dodać agar-agar, gotować jeszcze 1 minutę do ujawnienia właściwości żelujących. Zdjąć z ognia. W zależności od pożądanej konsystencji dodawać różne ilości agaru-agaru: na gęsty dżem dodać 1 łyżeczkę, na dżem gęstszy, bardziej galaretkowy – 2 łyżeczki, na marmoladę – 3-4 łyżeczki.
- Jeśli nie dodamy agaru-agaru, otrzymamy gęsty sos. Można podawać do mięs, ryb, drobiu, po dodaniu 1 cebuli i kilku ząbków czosnku, drobno posiekanego i lekko podsmażonego na łyżce oliwy.
- Jeśli preparat przeznaczony jest dla osób dorosłych, można dodać go na sam koniec – nie tylko poprawia to smak, ale także przyczynia się do lepszej konserwacji. Jeśli dżem jest przeznaczony dla dzieci, nie dodawaj alkoholu ani nie dodawaj go w trakcie gotowania, aby alkohol odparował, a pozostał jedynie smak i zapach
- Gorące powidła śliwkowe wlewamy do suchych, czystych słoików i zamykamy pokrywką. Przechowywać w lodówce.
*Stewia to naturalny, bezkaloryczny zamiennik cukru wytwarzany z liści ziela miodowego, charakteryzujący się brakiem skutków ubocznych dla organizmu i jest 180-200 razy słodszy od cukru. Dostępny w postaci suszu ziół na wywary, płynów, tabletek i drobnokrystalicznego proszku. Do celów kulinarnych wygodnie jest stosować przetworzoną stewię w postaci białego krystalicznego proszku stewiozydowego.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jakgotować #dżem #śliwka #Asya Leikina #dżem śliwkowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość gala6619 września 2021 r
Wspaniały dżem, bardzo smaczny. Pytanie – jak długo można go przechowywać? Tylko w lodówce? Stał na stole w wazonie, moim zdaniem nie czuł się dobrze.
00OdpowiedźKonstanca8 września 2021 r
Zrobiłam powidła śliwkowe z kakao, ale z cukrem.) Wyszło pyszne.
00Odpowiedź
28 września 2014
Asiu, nie jestem w fontannie… szczerze mówiąc, tej mieszanki nie można nazwać dżemem, jest jakiś zapał
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych