2 wspaniałe powidła śliwkowe bez cukru, ale z czekoladą lub pomidorami

2 wspaniałe powidła śliwkowe bez cukru, ale z czekoladą lub pomidorami

2 wspaniałe powidła śliwkowe bez cukru, ale z czekoladą lub pomidorami

gastronomia 12 sierpnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz

Robimy z Asey Leikina, ekspert w dziedzinie zdrowego odżywianianiezwykłe przetwory śliwkowe – konfitura śliwkowa z czekoladą i konfitura śliwkowa z pomidorami, tymiankiem i różowym pieprzem. Przetwory te przygotowywane są bez cukru, co samo w sobie jest cudowne!

2 wspaniałe powidła śliwkowe bez cukru, ale z czekoladą lub pomidorami2 wspaniałe powidła śliwkowe bez cukru, ale z czekoladą lub pomidorami

Konfitura śliwkowa z nutą czekolady i cytrusów (bez cukru)

  • 1 kg śliwek (dojrzałe śliwki też pasują)
  • 150 g czekolady (gorzkiej 99%) lub kakao (tartego bez cukru) lub gorzkiej czekolady z substytutem cukru maltitolowego
  • 1 pomarańcza, skórka i miąższ
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka. esencja waniliowa
  • 1 – 1,5 łyżeczki stewia (w zależności od słodkości czekolady)
  • 4 łyżki l. Likier Cointreau, ciemny rum, brandy lub koniak (opcjonalnie)
  1. Śliwki obrać i grubo posiekać. Odłóż jedną szklankę posiekanych śliwek.
  2. Skórkę pomarańczową oddzielić, obrać, miąższ grubo posiekać, dodać do śliwek. Zmiksuj na gładką masę, następnie dodaj szklankę posiekanych śliwek.
  3. Do szerokiego ognioodpornego garnka (lub miedzianej miski) włóż puree śliwkowe, dodaj wanilię, stewię i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20-30 minut.
  4. Wyjmij laskę wanilii, przekrój ją wzdłuż na pół, tępym końcem noża wyskrob nasiona i wróć do masy śliwkowej.
  5. Zdjąć z ognia. Mieszaj posiekaną czekoladę, aż się rozpuści.
  6. Jeśli preparat przeznaczony jest dla osób dorosłych, można dodać go na sam koniec – nie tylko poprawia to smak, ale także przyczynia się do lepszej konserwacji. Jeśli dżem jest przeznaczony dla dzieci, nie dodawaj alkoholu ani nie dodawaj go w trakcie gotowania, aby alkohol odparował, a pozostał jedynie smak i zapach.
  7. Gorące powidła śliwkowe wlewamy do suchych, czystych słoików i zamykamy. Przechowywać w lodówce.

Czytaj więcej na : Przetwory gruszkowe bez cukru, konfitura gruszkowa z orzechami pekan i galaretka gruszkowa

Konfitura śliwkowa z pomidorami, tymiankiem i różowym pieprzem (bez cukru)

  • 1 kg śliwek (dojrzałe śliwki też pasują)
  • 1 kg pomidorów
  • 5-7 gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżeczka gruba sól morska
  • 1 łyżeczka różowe ziarna pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 2-3 laski cynamonu
  • 1,5 łyżeczki stewia*
  • 1 – 4 łyżeczki agar-agar
  • 4 łyżki l. likier z czarnej porzeczki, likier Cointreau, ciemny rum, brandy lub koniak (opcjonalnie)
  1. Obierz śliwki. Pomidory przekrój na krzyż, blanszuj przez 1 minutę w gorącej wodzie, następnie przełóż do zimnej wody – usuń skórkę. Usuń nasiona, pozostawiając sam miąższ i grubo posiekaj.
  2. Zmiksuj śliwki i pomidory w blenderze na gładką masę.
  3. Różowy pieprz wymieszać z solą i utrzeć w moździerzu.
  4. Do szerokiego ognioodpornego garnka (można użyć miedzianej miski) włóż przecier śliwkowo-pomidorowy, dodaj laski cynamonu, gałkę muszkatołową, różowy pieprz i sól, stewię, liście tymianku i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20-30 minut.
  5. Do prawie gotowego dżemu dodać agar-agar, gotować jeszcze 1 minutę do ujawnienia właściwości żelujących. Zdjąć z ognia. W zależności od pożądanej konsystencji dodawać różne ilości agaru-agaru: na gęsty dżem dodać 1 łyżeczkę, na dżem gęstszy, bardziej galaretkowy – 2 łyżeczki, na marmoladę – 3-4 łyżeczki.
  6. Jeśli nie dodamy agaru-agaru, otrzymamy gęsty sos. Można podawać do mięs, ryb, drobiu, po dodaniu 1 cebuli i kilku ząbków czosnku, drobno posiekanego i lekko podsmażonego na łyżce oliwy.
  7. Jeśli preparat przeznaczony jest dla osób dorosłych, można dodać go na sam koniec – nie tylko poprawia to smak, ale także przyczynia się do lepszej konserwacji. Jeśli dżem jest przeznaczony dla dzieci, nie dodawaj alkoholu ani nie dodawaj go w trakcie gotowania, aby alkohol odparował, a pozostał jedynie smak i zapach
  8. Gorące powidła śliwkowe wlewamy do suchych, czystych słoików i zamykamy pokrywką. Przechowywać w lodówce.

*Stewia to naturalny, bezkaloryczny zamiennik cukru wytwarzany z liści ziela miodowego, charakteryzujący się brakiem skutków ubocznych dla organizmu i jest 180-200 razy słodszy od cukru. Dostępny w postaci suszu ziół na wywary, płynów, tabletek i drobnokrystalicznego proszku. Do celów kulinarnych wygodnie jest stosować przetworzoną stewię w postaci białego krystalicznego proszku stewiozydowego.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jakgotować #dżem #śliwka #Asya Leikina #dżem śliwkowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość gala6619 września 2021 r

Wspaniały dżem, bardzo smaczny. Pytanie – jak długo można go przechowywać? Tylko w lodówce? Stał na stole w wazonie, moim zdaniem nie czuł się dobrze.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca8 września 2021 r

Zrobiłam powidła śliwkowe z kakao, ale z cukrem.) Wyszło pyszne.

00Odpowiedź

Kirył (gość)

28 września 2014

Asiu, nie jestem w fontannie… szczerze mówiąc, tej mieszanki nie można nazwać dżemem, jest jakiś zapał

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja