2 pożywne dania na listopadowe śniadanie od szefa kuchni Willima Lambertiego
Andriej Zacharin 10 listopada 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
To, co jedzą na śniadanie we Włoszech i to, co jedzą w Rosji, to dwie duże różnice. Szef kuchni marki Sartoria Lamberti Williama Lambertiego opowiada, co tradycyjnie mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego jedzą na śniadanie, co podaje o poranku w swojej moskiewskiej restauracji i jakie są jego ulubione dania na dobry początek dnia.
„Śniadania we Włoszech to najskromniejszy posiłek, zwykle cappuccino, cornetto, ten sam rogalik, ale włoski, i oczywiście najnowsza gazeta lub plotka. Czasami dodają panini z prosciutto, mozzarellą lub łososiem, ale to już przesada. Ale Moskwa to inna sprawa; tutaj ludzie są przyzwyczajeni do większych śniadań. W weekendy nasza restauracja serwuje obfite śniadania od Szefa Kuchni, od nowa definiując poranne klasyki – serniki z tahini, bezglutenowe gofry z awokado, suflet omletowy. Chcę podzielić się z wami moimi ulubionymi przepisami.”
Ziemniaki ziemniaczane z łososiem i jajkiem w koszulce
Ziemniaki ziemniaczane z łososiem i jajkiem w koszulce
Zwykle jajka sadzone gotuje się na chlebie lub muffince, ale ja zdecydowałam, że danie będzie bogatsze i bardziej teksturowane i tak zrodził się pomysł na ziemniaki. Hashbrown to coś pomiędzy plackami ziemniaczanymi a reshti: starte ziemniaki, jajko, odrobina mąki, a to wszystko smażone na patelni na złoty kolor. Danie jest proste w przygotowaniu, z tą różnicą, że trzeba trochę pokombinować z sosem holenderskim. Najważniejsze jest dokładne wymieszanie mieszaniny i wlanie oleju cienkim strumieniem. Wtedy konsystencja będzie idealna.
1 porcja
- 2 jajka
- 50 g lekko solonego łososia
- 1 g cebuli sibuletowej
- 5 g suszonych pomidorków koktajlowych
- 50 g szpinaku
- oliwa z oliwek
Dla hashbrownu:
- 200 g obranych ziemniaków
- 1 jajko
- 20 g mąki pszennej
- 5 g skrobi ziemniaczanej
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- olej roślinny
Na sos holenderski:
- 3 żółtka (60 g)
- 100 g roztopionego masła
- 40 g białego wina
- 5 g octu winnego
- 10 g szalotki
- 5 g czosnku
- 2 g tymianku
- sól i cukier do smaku
- Aby uzyskać brązowy placek, zetrzyj ziemniaki, dodaj jajko, mąkę pszenną, skrobię, sól i pieprz. Uformuj 2 placki ziemniaczane i smaż na oleju roślinnym, aż będą chrupiące.
- Szpinak podsmaż na maśle.
- Ugotuj jajka sadzone.
- Na sos holenderski połączyć wino, ocet, tymianek, drobno posiekaną szalotkę, czosnek i zredukować o połowę. Przecedzić przez sito. Miskę ustawiamy na łaźni parowej tak, aby dno nie dotykało wody, dodajemy żółtka, wywar z wina i dokładnie mieszamy trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Cienkim strumieniem wlać roztopione masło, ciągle mieszając, doprowadzić masę do gęstej śmietany, następnie dodać sól, pieprz i cukier do smaku.
- Jajka ułożyć na plackach ziemniaczanych, polać sosem holenderskim (20 g), na szpinaku rozłożyć lekko solonego łososia, suszone pomidory, cebulę sibulet i skropić oliwą.
Tzatziki, pieczone pomidory, jajko w koszulce
Tzatziki, pieczone pomidory, jajko w koszulce
W Turcji jajka często gotuje się razem z jogurtem; w rezultacie powstaje ciekawa równowaga kremowości i kwaskowatości; szkoda, że ten przepis jest rzadko spotykany w Moskwie. Ale nikt nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić własną wariację w domu – w naszej wersji jogurt zamieniamy na grecki sos tzatziki, czyli dodajemy ogórki, odrobinę czosnku i mięty. Dobrze jest też podkreślić smak pomidorami konfitowanymi lub po prostu zapiekając w piekarniku otrzymujemy dwa sosy – pomidorowy i jogurtowy, w których bardzo smacznie macza się świeże pieczywo.
1 porcja
- 2 jajka
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 20 g oliwy z oliwek
- 20 g cebuli sibulet
- 60 g oliwek tajarskich
- 5 g czosnku
- 1 kromka chleba
- świeżo zmielony czarny pieprz
Na sos tzatziki:
- 90 g jogurtu greckiego
- 20 g ogórków
- 5 liści mięty
- 5 g czosnku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Przygotuj sos: ogórki posiekaj, usuń nasiona, zetrzyj na grubej tarce, wymieszaj z jogurtem, posiekanym czosnkiem i miętą, dodaj sól i pieprz.
- Pomidorki koktajlowe ułóż w naczyniu do pieczenia, posyp tymiankiem, skrop oliwą i piecz do miękkości, 10-12 minut.
- Smażyć chleb na gorącej patelni.
- Ugotuj jajka sadzone.
- Czosnek pokroić w cienkie plasterki, oliwki pokroić na 6-8 kawałków.
- Na talerz wyłóż sos tzadyki, na wierzch ułóż jajka, pieczone pomidorki koktajlowe, oliwki, tymianek i czosnek. Posypać cebulą sibulet. Dodaj tostowy biały chleb.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #śniadanie #przepisy od szefa kuchni #Williama LambertiegoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych