19 dekoracji na noworoczne słodkie dania

19 dekoracji na noworoczne słodkie dania

Na święta radzimy, aby nie rezygnować ze słodyczy, ale ugotować coś wyjątkowo wspaniałego. W końcu nie trzeba przygotowywać skomplikowanych deserów, można skorzystać ze sprawdzonego przepisu na domowe biszkopty i zwrócić szczególną uwagę na dekoracje. Przedstawiamy 19 dekoracji do słodkich dań.

Dekoracje czekoladowe

Glazura czekoladowa

Użyj tej polewy czekoladowej do dekoracji ciast, ciastek i bułek. Tylko uważaj, żeby podczas topienia czekolady w kąpieli wodnej nie dostała się woda, bo lukier nie będzie jednolity i nie przegrzej czekolady! Aby zapoznać się z mistrzowską klasą krok po kroku dotyczącą robienia polewy czekoladowej, zobacz tutaj.

Dekorowanie profiteroles polewą czekoladową

Jeśli znasz już przepis na polewę czekoladową, stwórz z niej eleganckie dekoracje. Można je stosować do ciast, ciasteczek, lodów, sufletów i musów.

Dekoracje z lukru czekoladowego

Lustrzana polewa czekoladowa

Glazura lustrzana to rzecz modna i bardzo popularna. Ozdobiona jest nim większość ciast wystawianych w witrynach kawiarni i wypiekanych przez domowych cukierników. Na początku wydaje się trudny w przygotowaniu, ale gdy się w to wkręcisz, stanie się Twoim ulubionym elementem dekoracji deserów. Ten przepis przekazała nam Nina Tarasowa, wieloletnia przyjaciółka naszych redaktorów i wspaniała rosyjska cukierniczka.

Lustrzana polewa czekoladowa

Truskawki w czekoladzie

Wydawać by się mogło, że w tym połączeniu nie ma nic specjalnego. Cóż, jagody są, cóż, słodkie. Smaczne oczywiście, ale banalne, nie nowe… Jednak z jakiegoś powodu to truskawki w czekoladzie zawsze jako pierwsze znikają ze stołu (a nawet z powierzchni ciasta)!

Truskawki w czekoladzie

Kandyzowane skórki pomarańczowe w czekoladzie

Same kandyzowane owoce stanowią doskonałą dekorację słodkich potraw. Wyglądają jak kawałki wielobarwnego szkła, czasem przezroczystego, czasem matowego. Niezwykle smaczne są także kandyzowane skórki pomarańczowe. A jeśli zanurzysz je w czekoladzie, zamienią się w samodzielny przysmak, a przy okazji doskonały jadalny prezent. Oczywiście od razu je powiększyliśmy, żeby starczyło dla gości i było czym ozdobić tort.

Kandyzowane skórki pomarańczowe w czekoladzie

Owoce i jagody malowane czekoladą

Biżuteria może być formalna, ale może też być zabawna, figlarna i z duszą. Zwłaszcza jeśli przygotowujesz deser w domu z dziećmi. Naucz je lepić „funty” z pergaminu i malować owoce w dowolne wzory. A potem tylko uważaj, aby pomalowane czekoladą owoce i jagody nie zniknęły od razu. Świetnie nadają się do dekoracji noworocznej kłody!

Malowane owoce i jagody

Czekoladka z aplikacją

Brak słów, czekolada z aplikacją wygląda bardzo efektownie. Ale (i bardzo duże ALE) takich dekoracji nie da się zrobić bez specjalnej folii, którą można kupić w profesjonalnych cukierniach. Udało Ci się to kupić? Potem zabierz się do pracy.

Czekoladowa biżuteria z aplikacją

Nugat z białej czekolady

Nugat z białej czekolady może być bardzo piękny, jeśli dodasz do niego różne orzechy (orzechy laskowe, włoskie, orzechy nerkowca) i wielokolorowe suszone owoce. Szczególnie pięknie wyglądają suszone wiśnie, kandyzowane pomarańcze i cytryny. A sam nugat (nie tylko z białej czekolady, ale też z nugatu klasycznego) prezentuje się efektownie i cieszy się dużym zainteresowaniem wśród miłośników słodyczy. Można go pokroić w kostkę lub wyciąć różne kształty za pomocą małych foremek i wysłać, aby spełnił dobry uczynek – udekorował ciasto, słodki placek lub budyń.

Nugat czekoladowy

Trufle czekoladowe

Nie musisz być świetnym cukiernikiem, aby zrobić trufle czekoladowe w domu. Dla nich nie trzeba nawet temperować czekolady. Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, wymieszać z gorącą śmietanką i gdy mieszanina ostygnie do pożądanej temperatury, dodać zmiękczone masło. Kawałki czekoladowego ganache obtoczone są w kakao i trufle gotowe. Zajadamy je, podajemy znajomym i współpracownikom, a także dekorujemy słodkie potrawy.

Ręcznie robione trufle czekoladowe

Karmel do dekoracji deserów

Detale w kolorze karmelowym

Cóż za magiczne słowo – karmel! Cóż za niesamowity produkt, taki inny… Karmel może być dodatkiem do budyniów i kremów, nadając im pyszny zapach i piękną złocistą barwę. Można podawać jako nadzienie do cukierków lub jako sos do ciastek i lodów. Nauczywszy się robić karmel, dosłownie otwierasz drzwi do królestwa Prawdziwych Słodyczy. Zacznij od zakupu dobrego, drogiego (czyli prawdopodobnie wysokiej jakości) cukru – najlepiej zagranicznego. Zobacz przepis na karmel od cukiernika Aleksandra Selezniewa tutaj.

Karmel

Płynny karmel do dekoracji ciast

Biszkopt z bezą włoską, serkiem śmietankowym i karmelem został przygotowany w listopadzie 2015 roku w naszej redakcyjnej kuchni na okładkę noworocznego numeru magazynu Gastronomom. Tort okazał się efektowny i pyszny, ale przede wszystkim wszystkich interesowało pytanie: czym ozdobiliśmy bok ciasta? Odpowiadamy: karmel, a dokładniej sos karmelowy. W ten sposób wyraźnie pokazaliśmy kolejną możliwość karmelu: doskonale „złoci” płaskie powierzchnie pieczenia.

Płynny karmel jako element dekoracji ciast

Jagody karmelowe i kawałki owoców

Trudno znaleźć materiał do dekoracji deserów, który wygląda lepiej niż karmel… ale tylko we właściwych rękach. Wykonywanie siatek z cukierków i kwiatków cukrowych wymaga dużego doświadczenia. Ale z owocami i jagodami w karmelu wszystko jest znacznie prostsze. Nadal wyglądają bardzo imponująco.

Owoce i jagody w karmelu

Praliny

Pralina otrzymała swoją nazwę na cześć francuskiego księcia Plessis-Pralene. Jako ambasador w Belgii książę nie tylko angażował się w politykę, ale także wymyślał nowe desery. Cukiernicy dekorują ciasta i ciastka pralinowe, musy i sorbety. Mielony przysmak dodawany jest do nadzień do ciast, lodów i sałatek owocowych.

Praliny

Glazura cukrowa do malowania detali i wypełniania powierzchni

Glazura cukrowa z białkiem jaja do malowania

Tę lukier cukrowy można barwić barwnikami spożywczymi na różne kolory i wykorzystywać do ozdabiania ciasteczek, pierników, a nawet ciast wielkanocnych.

Glazura cukrowa do malowania ciasteczek

Lukier cukrowy z masłem do wypełniania dużych powierzchni

Jeśli chcesz pracować na większych patelniach i zamrozić je, skorzystaj z tego przepisu.

Posypka cukrowa do nadziewania ciast

Domek z piernika malowany lukrem cukrowym

Co roku w grudniu we wszystkich stolicach europejskich odbywają się jarmarki bożonarodzeniowe. Jednym z najważniejszych i najsmaczniejszych przejawów święta są pyszne pierniki. Ten piernikowy domek to moskiewska wariacja na temat Europy. Na pewno nie obejdzie się bez glazury cukrowej (z białek jaj i cukru pudru)!

piernikowy domek

Ciasteczka i drobne wypieki jako elementy dekoracji deserów

Kruche ciasteczka o różnych kształtach

Dokładnie tak jest w przypadku, gdy duet pomarańczy i cynamonu jest strzałem w dziesiątkę. Prawdziwe świąteczne ciastko o jasnym cytrusowo-korzennym aromacie. Można go położyć na boku ciasta pokrytego kremem, a wypieki nabiorą jeszcze bardziej świątecznego charakteru. A jeśli pomalujesz ciasteczka kolorowym lukrem, otrzymasz arcydzieło.

Ciasteczka Pomarańczowe Gwiazdki z Cynamonem

Wymyślone ciasteczka owsiane

Ciasteczka noworoczne nie muszą być imbirowe czy czekoladowe. Jeśli zrobisz ciasteczka owsiane w kształcie choinek ozdobionych kroplami czekolady, okażą się bardzo świąteczne. Ciasteczka te można wykorzystać do dekoracji lodów lub sufletów, łącząc delikatną konsystencję deseru z chrupkością wypieków.

Ciasteczka owsiane

Makaroniki – zamiennik makaronu

Ciasteczka Amaretti, podobnie jak ulubione ciasta makaronowe wielu ludzi, również są robione z mąki migdałowej. Po prostu jest z nim mniej kłopotów. Jest to szczególnie przydatne, gdy ciasteczka mają służyć do dekoracji słodkich potraw.

Ciasteczka Amaretti

Drobne wypieki Pieczarki smażone w głębokim tłuszczu do dekoracji ciast

Pieczarki smażone w głębokim tłuszczu to zabawny przysmak, który zachwyci małe łakocie, a jednocześnie stanowi wspaniałą dekorację deserów. Dobre do herbaty oraz gdy trzeba przykryć „polanę” na torcie lub balu noworocznym.

Grzyby do dekoracji deserów

Bonus: Tort Bałwanek dla małych i dorosłych dzieci

Ciasto bałwankowe to najbardziej sylwestrowa opcja deserowa. Ciasto można przygotować także na Święta Bożego Narodzenia. Przygotowanie nie jest bardzo trudne. Najważniejsze jest, aby zrobić to ostrożnie, aby Bałwan okazał się uroczy i zadbany, a nie brudny, jak zwykle pod koniec zimy.

Biszkopt bałwanek

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #desery #noworoczny #dekoracje #dekoracje naczyńPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja