15 wspaniałych zup z całego świata
Olga Zacharowa 03 stycznia 2022 r4,86 (7)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
Zimą najsłodszą rzeczą jest zjedzenie talerza gorącej, pożywnej zupy po spacerze. Zwłaszcza. że świat zup jest tak duży – każdy naród ma wiele swoich oryginalnych pierwszych dań. Uwielbiamy robić zupy i chcemy podzielić się piętnastoma sprawdzonymi, domowymi przepisami.
Najpierw z mięsem i warzywami
Udka cielęce i wieprzowe, boczek ze szpinakiem, marchewka, ziemniaki, rzepa, czosnek i fasolka szparagowa
Menestra cruda to danie hiszpańskie. Zupę przygotowuje się z dużą ilością warzyw i mięsa. Na lunch menestra cruda zastąpi zarówno pierwszą, jak i drugą – ta zupa jest gęsta, bogata, satysfakcjonująca i smaczna.
Zupa Menestra
Wieprzowina plus kapusta kiszona, cebula, seler, ziemniaki, rzepa i marchewka
Kapuśniak kiszony był niegdyś podawany nie tylko na obiad, ale także na obiad, a nawet śniadanie. Teraz ta tradycja już zanikła, ale kapuśniak nadal gotuje się jak za dawnych czasów. A codzienna kapuśniak jest uważana za najsmaczniejszą: im dłużej jest podawana, tym smaczniejsza się okazuje.
Zupa z kapusty kiszonej z wieprzowiną
Wołowina plus cebula, czosnek, aromatyczne zioła, orzechy włoskie, chmiel suneli i sok z granatów
Charcho to danie kuchni gruzińskiej. Wbrew powszechnemu przekonaniu nie przyrządza się go z jagnięciny, lecz z wołowiny. Sama nazwa tej zupy w tłumaczeniu z gruzińskiego oznacza „zupa wołowa”.
Zupa Charcho
Mostek wołowy, szynka wędzona i kurczak plus kapusta, cebula, ziemniaki, seler i aromatyczne zioła
Zupę z kapusty królewskiej przygotowujemy z trzema rodzajami mięs – mostkiem, szynką wędzoną, kurczakiem – stąd nazwa. Na taki kapuśniak możesz zaprosić znajomych. Można je także przygotować w weekend, zamrozić w porcjach i jeść przez cały tydzień.
Zupa z kapusty królewskiej
Najpierw z kurczakiem
Podroby i rosół z kurczaka plus marchewka, groszek zielony, cebula, grzyby i śmietana
Och, jakże słuszny był bohater Wysockiego ze słynnego radzieckiego filmu, który marzył o gorącej zupie z podrobami! Zupa z kurczaka z podrobami tak rozgrzewa ciało i duszę, że nie można chcieć nic lepszego. Najważniejsze, żeby nie rozgotować wątroby…
Zupa z podrobów z kurczaka
Mielony kurczak plus ziemniaki, zielona cebula i rzepa
Głównym „bohaterem” tej zupy są klopsiki. Małe kulki można zrobić z dowolnego mięsa mielonego. Gotujemy z kurczaka, ale można też użyć mięsa lub ryby. Zobacz przepis na zupę tutaj.
Zupa z klopsikami z kurczaka
Kurczak plus borowiki, cebula, marchewka, jajka i śmietana
Kurczak i borowiki to klasyczne połączenie w zupach. Każda gospodyni domowa ma swój własny, popisowy przepis na tę zupę. Ten jest dobry, oprócz licznych walorów smakowych, także ze względu na łatwość przygotowania.
Kremowa zupa z kurczaka z grzybami
Najpierw z roślinami strączkowymi i mięsem
Fasola biała i surowy wędzony polędwica, smalec i udka z kurczaka plus cebula, marchew, rzepa, ziemniaki, kapusta włoska i czosnek
Zupa fasolowa to danie niemal idealne, zbilansowane i smaczne. Pewnie dlatego zupę fasolową można spotkać w wielu kuchniach narodowych. Zupa fasolowa przygotowana według francuskiej receptury.
Zupa z białej fasoli
Groszek i szynka plus marchewka, cebula, seler i rzepa
Tę zupę grochową najlepiej podawać z krakersami – pszennymi lub żytnimi, które można samemu ugotować lub kupić.
Zupa grochowa
Groszek i wieprzowina, boczek wędzony, mostek wędzony plus cebula, marchewka i czosnek
Robiąc na lunch zupę z wędzonego groszku, możesz łatwo uniknąć podjadania aż do kolacji. Ta zupa, smaczna, sycąca i aromatyczna, zaspokoi Twój głód na długi czas.
Zupa grochowa
Najpierw z rybą
Rosół rybny, sterlet lub jesiotr plus cebula, pikle, kapary, oliwki i zioła
Do przyrządzania solanki rybnej doskonale nadają się ryby szlachetnej krwi – sterlet lub jesiotr. Ogórki lepiej zabrać do beczek i nie zapomnieć o kaparach, dodadzą one spektakularnej pikanterii mieszance.
Solanka rybna
Rosół rybny, biała ryba morska i krewetki plus makaron, por, marchewka, czosnek i sos sojowy
Zgadzam się, że każda gospodyni domowa powinna mieć przepis na bogatą zupę, którą można przygotować w zaledwie 25 minut. (i nie z torby!). Co więcej, jego smak i wygląd można wielokrotnie zmieniać. Wystarczy, że zamiast krewetek dodasz małże lub krążki kalmarów, kapustę pekińską zamiast porów, a marchewkę zastąpisz selerem lub pasternak i gotowe danie. Czas gotowania pozostanie taki sam. Zobacz przepis tutaj.
Chińska zupa rybna z krewetkami
Najpierw z serem
Ser topiony plus cebula, ziemniaki, seler, białe wytrawne wino i gałka muszkatołowa
Zupę serowo-kremową podaje się najczęściej z grzankami lub grzankami. Można je kupić, ale lepiej zrobić je samemu. Na przykład tak, jak opisano w tym przepisie.
Zupa-krem serowy
Ser Adyghe plus brokuły, cebula, czosnek i mleko
Te zupy puree to najprostszy sposób na podawanie warzyw tym, którzy ich nie lubią. I wcale nie muszą to być dzieci! Zobacz przepis tutaj.
Zupa brokułowa z serem Adyghe
Bonus: pyszny barszcz wielkopostny z pączkami czosnkowymi
Barszcz wielkopostny doskonale uzupełnia pampushki – jest taki smaczny, satysfakcjonujący i malowniczy. Pamiętaj, aby posmarować pampuszki masłem czosnkowym, tak podaje się je na Ukrainie.
Barszcz wielkopostny z pączkami
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zimowejedzenie #jak gotować #Olga Zakharova #zupa #pierwsze daniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xz11 stycznia 2022 r
Dziękujemy za wybór! Po wakacjach noworocznych to jest to!)))
00Odpowiedź
3 stycznia 2022 r
Świetny wybór! Dziękuję.
00OdpowiedźKonstanca4 stycznia 2020 r
Bardzo smaczne zupy!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych