15 wspaniałych zup z całego świata

15 wspaniałych zup z całego świata

15 wspaniałych zup z całego świata

Olga Zacharowa 03 stycznia 2022 r4,86 (7)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz

Zimą najsłodszą rzeczą jest zjedzenie talerza gorącej, pożywnej zupy po spacerze. Zwłaszcza. że świat zup jest tak duży – każdy naród ma wiele swoich oryginalnych pierwszych dań. Uwielbiamy robić zupy i chcemy podzielić się piętnastoma sprawdzonymi, domowymi przepisami.

Zupa z białej fasoliZupa CharchoZupa z białej fasoliZupa Charcho

Najpierw z mięsem i warzywami

Udka cielęce i wieprzowe, boczek ze szpinakiem, marchewka, ziemniaki, rzepa, czosnek i fasolka szparagowa

Menestra cruda to danie hiszpańskie. Zupę przygotowuje się z dużą ilością warzyw i mięsa. Na lunch menestra cruda zastąpi zarówno pierwszą, jak i drugą – ta zupa jest gęsta, bogata, satysfakcjonująca i smaczna.

Zupa Menestra

Wieprzowina plus kapusta kiszona, cebula, seler, ziemniaki, rzepa i marchewka

Kapuśniak kiszony był niegdyś podawany nie tylko na obiad, ale także na obiad, a nawet śniadanie. Teraz ta tradycja już zanikła, ale kapuśniak nadal gotuje się jak za dawnych czasów. A codzienna kapuśniak jest uważana za najsmaczniejszą: im dłużej jest podawana, tym smaczniejsza się okazuje.

Zupa z kapusty kiszonej z wieprzowiną

Wołowina plus cebula, czosnek, aromatyczne zioła, orzechy włoskie, chmiel suneli i sok z granatów

Charcho to danie kuchni gruzińskiej. Wbrew powszechnemu przekonaniu nie przyrządza się go z jagnięciny, lecz z wołowiny. Sama nazwa tej zupy w tłumaczeniu z gruzińskiego oznacza „zupa wołowa”.

Zupa Charcho

Mostek wołowy, szynka wędzona i kurczak plus kapusta, cebula, ziemniaki, seler i aromatyczne zioła

Zupę z kapusty królewskiej przygotowujemy z trzema rodzajami mięs – mostkiem, szynką wędzoną, kurczakiem – stąd nazwa. Na taki kapuśniak możesz zaprosić znajomych. Można je także przygotować w weekend, zamrozić w porcjach i jeść przez cały tydzień.

Zupa z kapusty królewskiej

Najpierw z kurczakiem

Podroby i rosół z kurczaka plus marchewka, groszek zielony, cebula, grzyby i śmietana

Och, jakże słuszny był bohater Wysockiego ze słynnego radzieckiego filmu, który marzył o gorącej zupie z podrobami! Zupa z kurczaka z podrobami tak rozgrzewa ciało i duszę, że nie można chcieć nic lepszego. Najważniejsze, żeby nie rozgotować wątroby…

Zupa z podrobów z kurczaka

Mielony kurczak plus ziemniaki, zielona cebula i rzepa

Głównym „bohaterem” tej zupy są klopsiki. Małe kulki można zrobić z dowolnego mięsa mielonego. Gotujemy z kurczaka, ale można też użyć mięsa lub ryby. Zobacz przepis na zupę tutaj.

Zupa z klopsikami z kurczaka

Kurczak plus borowiki, cebula, marchewka, jajka i śmietana

Kurczak i borowiki to klasyczne połączenie w zupach. Każda gospodyni domowa ma swój własny, popisowy przepis na tę zupę. Ten jest dobry, oprócz licznych walorów smakowych, także ze względu na łatwość przygotowania.

Kremowa zupa z kurczaka z grzybami

Najpierw z roślinami strączkowymi i mięsem

Fasola biała i surowy wędzony polędwica, smalec i udka z kurczaka plus cebula, marchew, rzepa, ziemniaki, kapusta włoska i czosnek

Zupa fasolowa to danie niemal idealne, zbilansowane i smaczne. Pewnie dlatego zupę fasolową można spotkać w wielu kuchniach narodowych. Zupa fasolowa przygotowana według francuskiej receptury.

Zupa z białej fasoli

Groszek i szynka plus marchewka, cebula, seler i rzepa

Tę zupę grochową najlepiej podawać z krakersami – pszennymi lub żytnimi, które można samemu ugotować lub kupić.

Zupa grochowa

Groszek i wieprzowina, boczek wędzony, mostek wędzony plus cebula, marchewka i czosnek

Robiąc na lunch zupę z wędzonego groszku, możesz łatwo uniknąć podjadania aż do kolacji. Ta zupa, smaczna, sycąca i aromatyczna, zaspokoi Twój głód na długi czas.

Zupa grochowa

Najpierw z rybą

Rosół rybny, sterlet lub jesiotr plus cebula, pikle, kapary, oliwki i zioła

Do przyrządzania solanki rybnej doskonale nadają się ryby szlachetnej krwi – sterlet lub jesiotr. Ogórki lepiej zabrać do beczek i nie zapomnieć o kaparach, dodadzą one spektakularnej pikanterii mieszance.

Solanka rybna

Rosół rybny, biała ryba morska i krewetki plus makaron, por, marchewka, czosnek i sos sojowy

Zgadzam się, że każda gospodyni domowa powinna mieć przepis na bogatą zupę, którą można przygotować w zaledwie 25 minut. (i nie z torby!). Co więcej, jego smak i wygląd można wielokrotnie zmieniać. Wystarczy, że zamiast krewetek dodasz małże lub krążki kalmarów, kapustę pekińską zamiast porów, a marchewkę zastąpisz selerem lub pasternak i gotowe danie. Czas gotowania pozostanie taki sam. Zobacz przepis tutaj.

Chińska zupa rybna z krewetkami

Najpierw z serem

Ser topiony plus cebula, ziemniaki, seler, białe wytrawne wino i gałka muszkatołowa

Zupę serowo-kremową podaje się najczęściej z grzankami lub grzankami. Można je kupić, ale lepiej zrobić je samemu. Na przykład tak, jak opisano w tym przepisie.

Zupa-krem serowy

Ser Adyghe plus brokuły, cebula, czosnek i mleko

Te zupy puree to najprostszy sposób na podawanie warzyw tym, którzy ich nie lubią. I wcale nie muszą to być dzieci! Zobacz przepis tutaj.

Zupa brokułowa z serem Adyghe

Bonus: pyszny barszcz wielkopostny z pączkami czosnkowymi

Barszcz wielkopostny doskonale uzupełnia pampushki – jest taki smaczny, satysfakcjonujący i malowniczy. Pamiętaj, aby posmarować pampuszki masłem czosnkowym, tak podaje się je na Ukrainie.

Barszcz wielkopostny z pączkami

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zimowejedzenie #jak gotować #Olga Zakharova #zupa #pierwsze daniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xzaleks5555xz11 stycznia 2022 r

Dziękujemy za wybór! Po wakacjach noworocznych to jest to!)))

00Odpowiedź

Gość (gość)

3 stycznia 2022 r

Świetny wybór! Dziękuję.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca4 stycznia 2020 r

Bardzo smaczne zupy!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja