15 wskazówek dla tych, którzy gotują owsiankę dla dzieci

15 wskazówek dla tych, którzy gotują owsiankę dla dzieci

15 wskazówek dla tych, którzy gotują owsiankę dla dzieci

gastronomia 29 czerwca 2023 r4,67 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Wydaje się, że co może być prostszego niż owsianka? Ale z jakiegoś powodu okazuje się smaczny i jednorodny, podczas gdy dla innych pali się, wrze i zamienia się w grudki. Niektóre dzieci robią kwaśną minę, gdy słyszą słowo „owsianka”, podczas gdy inne pożerają je dla swoich słodkich dusz. Oto 15 wskazówek, jak nie zepsuć owsianki olejem lub czymkolwiek innym.

15 wskazówek dla tych, którzy gotują owsiankę dla dzieci

  1. Im staranniej producent miele i przetwarza płatki, tym mniej sensu będzie miała owsianka, którą zje Twoje dziecko. Gotowe kaszki błyskawiczne są właśnie takim przykładem.
  2. Nie bądź leniwy: przygotowanie porannej owsianki jest łatwiejsze niż myślisz. Aby skrócić czas spędzony na kuchence, poprzedniego wieczoru namocz stałe ziarna (kaszę gryczaną lub ryż) w zimnej wodzie. Rano odcedzić nadmiar, dodać mleko i wszystko inne do smaku. Bądź pewien, że za maksymalnie 10 minut owsianka będzie gotowa.
  3. Do przygotowania owsianki najlepiej nadają się garnki lub patelnie o grubym dnie i sprawdzonej jakości. Nie używaj naczyń aluminiowych – owsianka może mieć metaliczny posmak.
  4. Wszystkie zboża są zdrowe, ale mistrzami pod względem liczby korzystnych właściwości są kasza gryczana i płatki owsiane.
  5. Im dziecko starsze, tym trudniej namówić je do zjedzenia owsianki. Pokaż swoją wyobraźnię – do gotowej owsianki dodaj kawałki czekolady, orzechy, kawałki ciasteczek, świeże jagody, dżem.
  6. Jeśli gotujesz owsiankę tylko z mlekiem, nie ma potrzeby dodawania soli i cukru. Owsianka będzie już miała bogaty smak.
  7. Zamiast mleka możesz wziąć śmietanę, ale lepiej rozcieńczyć ją wodą w stosunku jeden do jednego. Kaszę mannę i płatki owsiane można gotować w mieszance mleka i wody w tych samych proporcjach.
  8. Każdą owsiankę po ugotowaniu należy pozostawić w rondlu na kilka minut, a kolejne kilka minut na talerzu. Jej smak stanie się intensywniejszy, a płynna owsianka lepiej zgęstnieje.
  9. Mleko ma tendencję do niespodziewanego „uciekania”, dlatego można zacząć gotować owsiankę w wodzie i pod koniec dodać mleko lub śmietankę.
  10. Nie należy gotować kaszy gryczanej z mlekiem. Mleko wypłukuje żelazo, główny cenny składnik kaszy gryczanej.
  11. Jeśli posypysz gorące płatki brązowym cukrem, szybko się rozpuści i stworzy pyszną, chrupiącą polewę.
  12. Posyp kaszę manną dobrze mielonym cynamonem. Bardzo ciekawy smak i aromat.
  13. Jeśli masz powolną kuchenkę, możesz z łatwością wstępnie ugotować owsiankę pełnoziarnistą w niskiej temperaturze. Co jest cholernie przydatne.
  14. Aby zapobiec tworzeniu się grudek w kaszce kukurydzianej, należy ją stale mieszać trzepaczką.
  15. Ulubiony przepis z sowieckiego dzieciństwa: ugotuj gęstą kaszę manną, ostudź, włóż do lodówki, pokrój na kawałki, polej dżemem lub dodaj świeże jagody i podawaj jako budyń.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #owsianka #przepisy dla dzieciPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga WołodinaOlga Wołodina30 sierpnia 2015

Dziękuję za nowe pomysły na przygotowanie owsianki, będę eksperymentować, owsianki uwielbiamy!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja