15 wskazówek dla tych, którzy gotują owsiankę dla dzieci
gastronomia 29 czerwca 2023 r4,67 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Wydaje się, że co może być prostszego niż owsianka? Ale z jakiegoś powodu okazuje się smaczny i jednorodny, podczas gdy dla innych pali się, wrze i zamienia się w grudki. Niektóre dzieci robią kwaśną minę, gdy słyszą słowo „owsianka”, podczas gdy inne pożerają je dla swoich słodkich dusz. Oto 15 wskazówek, jak nie zepsuć owsianki olejem lub czymkolwiek innym.
- Im staranniej producent miele i przetwarza płatki, tym mniej sensu będzie miała owsianka, którą zje Twoje dziecko. Gotowe kaszki błyskawiczne są właśnie takim przykładem.
- Nie bądź leniwy: przygotowanie porannej owsianki jest łatwiejsze niż myślisz. Aby skrócić czas spędzony na kuchence, poprzedniego wieczoru namocz stałe ziarna (kaszę gryczaną lub ryż) w zimnej wodzie. Rano odcedzić nadmiar, dodać mleko i wszystko inne do smaku. Bądź pewien, że za maksymalnie 10 minut owsianka będzie gotowa.
- Do przygotowania owsianki najlepiej nadają się garnki lub patelnie o grubym dnie i sprawdzonej jakości. Nie używaj naczyń aluminiowych – owsianka może mieć metaliczny posmak.
- Wszystkie zboża są zdrowe, ale mistrzami pod względem liczby korzystnych właściwości są kasza gryczana i płatki owsiane.
- Im dziecko starsze, tym trudniej namówić je do zjedzenia owsianki. Pokaż swoją wyobraźnię – do gotowej owsianki dodaj kawałki czekolady, orzechy, kawałki ciasteczek, świeże jagody, dżem.
- Jeśli gotujesz owsiankę tylko z mlekiem, nie ma potrzeby dodawania soli i cukru. Owsianka będzie już miała bogaty smak.
- Zamiast mleka możesz wziąć śmietanę, ale lepiej rozcieńczyć ją wodą w stosunku jeden do jednego. Kaszę mannę i płatki owsiane można gotować w mieszance mleka i wody w tych samych proporcjach.
- Każdą owsiankę po ugotowaniu należy pozostawić w rondlu na kilka minut, a kolejne kilka minut na talerzu. Jej smak stanie się intensywniejszy, a płynna owsianka lepiej zgęstnieje.
- Mleko ma tendencję do niespodziewanego „uciekania”, dlatego można zacząć gotować owsiankę w wodzie i pod koniec dodać mleko lub śmietankę.
- Nie należy gotować kaszy gryczanej z mlekiem. Mleko wypłukuje żelazo, główny cenny składnik kaszy gryczanej.
- Jeśli posypysz gorące płatki brązowym cukrem, szybko się rozpuści i stworzy pyszną, chrupiącą polewę.
- Posyp kaszę manną dobrze mielonym cynamonem. Bardzo ciekawy smak i aromat.
- Jeśli masz powolną kuchenkę, możesz z łatwością wstępnie ugotować owsiankę pełnoziarnistą w niskiej temperaturze. Co jest cholernie przydatne.
- Aby zapobiec tworzeniu się grudek w kaszce kukurydzianej, należy ją stale mieszać trzepaczką.
- Ulubiony przepis z sowieckiego dzieciństwa: ugotuj gęstą kaszę manną, ostudź, włóż do lodówki, pokrój na kawałki, polej dżemem lub dodaj świeże jagody i podawaj jako budyń.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #owsianka #przepisy dla dzieciPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Wołodina30 sierpnia 2015
Dziękuję za nowe pomysły na przygotowanie owsianki, będę eksperymentować, owsianki uwielbiamy!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych