Przygotowanie pesto w domu to świetny sposób na od czasu do czasu rozkoszowanie się włoskimi wakacjami. Ten szmaragdowy sos jest gotowy podzielić się uczuciem przenikliwej świeżości i magicznym aromatem z każdym daniem, na które raczysz go zaprosić. Przygotuj duży garnek pesto do wykorzystania w przyszłości i dodaj odrobinę włoskiego słońca do 15 różnych dań na raz.
Formuła włoskiego pesto – zielona bazylia + oliwa z oliwek + parmezan + orzeszki piniowe – może być przyjęta jako podstawa, ale nie należy jej uważać za jedyną słuszną. Przygotuj pesto na przykład z mięty, kolendry, czosnku czy pietruszki, które są bardziej dostępne w naszych szerokościach geograficznych. Pesto jak zwykle pasuje do każdego mięsa, pizzy, makaronów i wszelkich możliwych zielonych sałatek. Ale nie tylko to, podsuniemy Ci kilka świeżych pomysłów.
1. Posmaruj pizzę Zamiast sosu pomidorowego, przed włożeniem pizzy do piekarnika posmaruj ją pesto. Ta „posypka” doskonale podkreśli smak świeżych serów, takich jak mozzarella, pikantne anchois czy owoce morza. Dodaj świeże warzywa sezonowe – zielony groszek, cukinię, szparagi. Ta pizza naprawdę wygląda kwitnąco!
Biała pizza z warzywami i pesto
2. Domieszaj risotto Do gotowego risotto dodaj kilka łyżek pesto, a uzyskasz szmaragdowy kolor i wesoły aromat. Jeśli jesteś zbyt leniwy, aby stać przy kuchence przez pół godziny, ciągle mieszając risotto na patelni, zrób to jeszcze prościej: ugotuj ryż, dodaj pesto i ciesz się wszystkimi odcieniami zieleni.
Letnie risotto
3. Podsmaż na nim kurczaka, piersi, skrzydełka lub udka włóż do miski z pesto, dokładnie posmaruj kurczaka sosem. Następnie obtaczamy w bułce tartej i wstawiamy do piekarnika. Pesto nada kurczakowi pyszną chrupiącą skórkę o smaku orzechów i ziół. Podczas serwowania nie zapomnij postawić na stole miski z pesto, na wypadek gdyby ktoś miał ochotę na więcej.
Kurczak smażony w pesto
4. Dodaj do jajecznicy. Jajka roztrzep z kilkoma łyżkami pesto – a w dobrym tego słowa znaczeniu nie poznasz swojej porannej jajecznicy. Lub, w stylu włoskim, polej pesto gotową frittatę, czyli cienki omlet warzywny ze szparagami, papryką lub pomidorami.
5. Posmaruj pieczone warzywa. Spróbuj pesto z fasolką szparagową, kalafiorem, koprem włoskim lub kolorową marchewką. Dodanie łyżki soku z cytryny do pesto tworzy genialny sos sałatkowy.
Pieczona marchewka z pesto i pistacjami
6. Zmieszaj pesto i białą (możesz nawet z puszki) fasolę z fasolą – jedno z najbardziej harmonijnych połączeń kulinarnych. Wykorzystaj to na swoją korzyść: zmiel fasolę z pesto w blenderze i posmaruj tostami, podawaj jako dip lub jako dodatek do steków lub grillowanych kiełbasek.
7. Udekoruj rybę Stek z łososia to osobna historia sama w sobie. Jeśli jednak chcesz zyskać aplauz, na sam koniec nałóż łyżkę pesto na każdy kawałek ryby. I świąteczny obiad jest gotowy.
Grillowany łosoś z pesto czosnkowym i cukinią
8. Złóż piramidkę warzywną Prosto i genialnie: cukinię, bakłażana i pomidora pokrój w plasterki. Pomiędzy nimi umieść krążki mozzarelli lub plasterki dowolnego odpowiedniego sera, posyp pesto i włóż piramidę do piekarnika. Ta przekąska wygląda fantazyjnie i jest gotowa w ciągu kilku minut.
Piramidy warzywne z mozzarellą i pesto
9. Upiecz z nim chleb Nie ma nic smaczniejszego niż domowy, ręcznie wyrabiany chleb. A jeśli ukryjesz szmaragdowe nadzienie pesto w bułkach, to do tego chleba nie będziesz potrzebować kiełbasy.
Roladki Z Cukinią I Szpinakiem
10. Sezon na chrupiący kalafior Czy widziałeś kiedyś kapustę? Ale możesz je wyhodować samodzielnie, nic prostszego! Główkę kalafiora pokroić wzdłuż łodygi na cienkie „steki”, smażyć z obu stron na złoty kolor, posmarować obficie sosem pesto i posypać grzankami… Szkoda nawet widelcem niszczyć takie piękności!
Stek z kalafiora z chrupiącą skórką pesto, fasolą i pomidorami
11. Umieścić w tortilli Dlaczego nie przenieść meksykańskiego pomysłu na włoskie pesto? Na tortillę kukurydzianą połóż ugotowany brązowy ryż lub komosę ryżową, plastry piersi kurczaka, warzywa i ser. Posyp nadzienie posiekanymi migdałami, polej pesto i zwiń podpłomyk. Założymy się, że takiego burrito jeszcze nie próbowałeś!
12. Podawać z kebabem lub kebabami Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, smażone mięso obok pesto może pokazać się z najlepszej strony. Jeszcze lepsze niż w połączeniu z ketchupem czy musztardą.
Kebab jagnięcy z pesto miętowym
13. Polać nią bruschettę z opiekanym plasterkiem ciabatty, pesto, ricottą i dojrzałymi pomidorami… Porażająco pyszne, bardzo włoskie.
14. Zrób z niego zapiekankę Pesto stworzy arcydzieło w zapiekance z puree ziemniaczanym lub dynią. Nawet takie danie z recyklingu wczorajszych produktów, jakim jest w istocie amerykański placek makaronowy Mac & Cheese, z odrobiną pesto wygląda świeżo i apetycznie.
Zapiekanka Mac & Ser z Warstwa Pesto
15. Makaron z pesto Wieczna klasyka, idealne małżeństwo i miłość od pierwszego wejrzenia… Spaghetti z pesto gotują włoskie babcie dla swoich wnuków. Jeśli chcesz nieco unowocześnić przepis, możesz dodać do pasty także odrobinę skórki z cytryny.
Makaron z pesto w 10 minut
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #makarony #zioła #Risotto #sosy #pesto #klasyczne przepisy #stek z łososiaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych