14 dań obiadowych od znanych szefów kuchni do wykorzystania w domu

14 dań obiadowych od znanych szefów kuchni do wykorzystania w domu

14 dań obiadowych od znanych szefów kuchni do wykorzystania w domu

Marianna Orlinkowa 03 września 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

14 dań obiadowych od znanych szefów kuchni to cudowna historia. Możesz wybrać najodpowiedniejsze dla siebie dania, dobierając je tak, aby obiady były oszczędne i składały się z produktów dostępnych w zwykłych supermarketach. Zupełnie przez przypadek ta selekcja stała się prawdziwym hymnem na cześć słodkiej papryki mielonej (zwykłej i wędzonej). Otóż ​​znani szefowie kuchni na obiad preferują kurczaka, pokazując, jak wiele różnych potraw można z niego przygotować.

Dania obiadowe od znanych szefów kuchni

Dania obiadowe od gwiazdorskiego szefa kuchni z Francji, 2 przepisy

Jacek Pepin to francuski szef kuchni, który od wielu lat mieszka w USA. Ma wyjątkowy dar wyjaśniania skomplikowanych technologii kulinarnych w taki sposób, że nawet początkujący poradzi sobie ze wszystkim doskonale.

Pomidory prowansalskie od szefa kuchni Jacques’a Pepina na obiady w dni powszednie

Wszystkie przepisy Jacques’a Pepina są niezwykle proste – nawet nie pomyślałbyś, że przygotowane danie okaże się tak smaczne! Na taki obiad ważne jest, aby kupić odpowiednie pomidory – dojrzałe i słodkie, ale gęste, o grubych ściankach.

Pomidory po prowansalsku od szefa kuchni Jacques’a Pepina
Pomidory po prowansalsku od szefa kuchni Jacques’a Pepina

Aby przygotować pomidora od francuskiego szefa kuchni na 4 porcje potrzebujesz:

  • 3 ząbki czosnku (15 g)
  • 1 średni pęczek natki pietruszki (40 g)
  • 100 g lekko czerstwego białego chleba
  • 2 bardzo duże pomidory (600–700 g)
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Zmiażdż, obierz i posiekaj czosnek, a następnie włóż go do miski robota kuchennego.
  2. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do czosnku i włącz robot kuchenny na 15-20 sekund.
  3. Chleb pokroić w kostkę, dodać do robota kuchennego i zmiksować na okruchy. Całość obficie dopraw pieprzem, odrobiną soli i oliwą z oliwek.
  4. Pomidory przekrój poziomo na pół i ułóż w naczyniu do zapiekania. Pomidory doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Każdy z nich posypujemy kopczykiem zielonej bułki tartej.
  5. Piec w dolnej jednej trzeciej części piekarnika przez około 20 minut. lub trochę więcej, jeśli pomidory są większe. Podawaj to aromatyczne i smaczne danie na gorąco na kolację.

Chrupiący kurczak Jacques’a Pepina z sosem czosnkowym na weekendowy obiad

Skórka kurczaka jest głównym składnikiem tego przepisu znanego szefa kuchni. Jeśli dokładnie zastosujesz się do technologii i nie będziesz próbował niczego „poprawiać” podczas gotowania, okaże się niesamowicie chrupiący, prawie jak umiarkowanie gruby chips mięsny. A miąższ udka z kurczaka, dosłownie gotowy na parę, wychodzi bardzo delikatny. Jest duża szansa, że ​​kiedy włożysz do ust pierwszy kęs tego dania, wykrzykniesz coś w stylu: „Wow, nigdy tego nie próbowałam!”

Chrupiący kurczak w sosie czosnkowym od szefa kuchni Jacques’a Pepina
Chrupiący kurczak w sosie czosnkowym od szefa kuchni Jacques’a Pepina

Aby przygotować chrupiącego kurczaka od francuskiego szefa kuchni na 4 porcje potrzebujesz:

  • 4 duże udka z kurczaka z kością i skórą (800 g)
  • 6 ząbków czosnku (30 g)
  • 100–120 g mieszanki dobrych oliwek i oliwek
  • 90 ml octu winnego
  • 2 łyżki l. ketchup (30 g)
  • 2 łyżki l. woda pitna
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Udka z kurczaka dopraw solą i pieprzem z obu stron. Mięso nacinamy po obu stronach kości udowej od środka – dzięki temu kawałki będą bardziej płaskie i lepiej się wypieczą.
  2. Umieść uda na zimnej patelni ustawionej na średnim ogniu. Rozgrzej się przez 2-3 minuty. bez osłony. Gdy tylko tłuszcz zacznie się wydzielać, zmniejsz ogień do średniego, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez 20-25 minut, nie przewracając (!).
  3. Zmiażdż, obierz i zmiel czosnek, aż będzie przypominał pastę. Lekko zmiażdż oliwki i oliwki.
  4. Wyjmij kurczaka na ogrzany talerz, skórą do góry. Na patelni, gdzie powinna powstać warstwa smażonego soku, włóż czosnek i smaż przez 30 sekund. Następnie dolać octu i dokładnie wymieszać z czosnkiem i smażonymi składnikami. Niech ocet lekko odparuje, 40 sekund.
  5. Na patelnię wlej ketchup i wodę, następnie dodaj oliwki i oliwki. Podgrzewaj jeszcze przez kilka sekund, następnie polej kurczaka większością sosu i lekko skrop skórę. Podawaj kurczaka natychmiast, gdy skórka jest jeszcze chrupiąca.

RADA: Jeśli lubisz ostre, sos do tego dania na obiad dopraw kilkoma kroplami Tabasco.

Dania obiadowe od znanego szefa kuchni z Wielkiej Brytanii, 2 przepisy

Gordona Ramsaya (Gordon Ramsey) to jeden z najbardziej znanych brytyjskich szefów kuchni, szczególnie znany po udziale w kilku projektach telewizyjnych.

Szybki marynowany seler od Gordona Ramsaya na niedzielne obiady

Seler nie jest lubiany przez wszystkich. Jeśli jednak darzą Cię choć trochę ciepłych uczuć, koniecznie spróbuj przygotować danie według tego przepisu. Marynowany seler pozostaje chrupiący jak świeży, ale jego smak jest delikatniejszy i pikantny. A co najważniejsze, jest naprawdę gotowy, gdy tylko marynata ostygnie!

Szybki seler marynowany od szefa kuchni Gordona Ramsaya
Szybki seler marynowany od szefa kuchni Gordona Ramsaya

Do przygotowania selera marynowanego od angielskiego szefa kuchni na 4 porcje potrzebujesz:

  • 1 opakowanie selera naciowego (500–600 g)
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 200 ml wody do picia
  • 90 ml białego wina lub octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżeczka pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżeczka nasiona gorczycy (3 g)
  • 1 łyżeczka nasiona kopru włoskiego lub koperek (3 g)
  • 3–4 pąki goździków (1 g)
  1. Odetnij dolną część selera, podziel pęczek na łodygi i dokładnie spłucz. Za pomocą noża do obierania odetnij twarde włókna na zewnętrznej stronie zewnętrznych ogonków. Seler pokroić lekko ukośnie na grube (3-4 cm) kawałki i włożyć do słoika.
  2. Do marynaty Z cukru i wody pitnej przygotuj syrop, dodaj ocet, sól i wszystkie przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, gotować 1–2 minuty.
  3. Gorącą marynatą zalej seler i pozostaw do ostygnięcia. Gdy tylko całkowicie ostygnie, takie szybkie i oryginalne danie można od razu zjeść na obiad!

Ryż z kiełbasą Gordona Ramsaya na weekendowy obiad

Kluczowym składnikiem tego przepisu jest smażenie kiełbasek, tych z surowego mięsa mielonego, np. kupatów. Do gotowania można użyć zwykłego mięsa mielonego, ale trzeba by do niego dodać pikantne warzywa i przyprawy – a kiełbasy już to wszystko mają. Dlatego traktuj ich wybór poważnie – to oni będą decydować o smaku potrawy od szefa kuchni.

Ryż z kiełbaskami od szefa kuchni Gordona Ramsaya
Ryż z kiełbaskami od szefa kuchni Gordona Ramsaya

Aby przygotować ryż z kiełbaskami od angielskiego szefa kuchni na 4 porcje potrzebujesz:

  • 1 duża czerwona cebula (200 g)
  • 1 duża czerwona papryka (250 g)
  • 3 ząbki czosnku (15 g)
  • 4 duże surowe kiełbaski do podsmażenia według upodobań (800 g)
  • 1 łyżka. l. oliwa z oliwek
  • 1 łyżka. l. słodka mielona papryka
  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu drobiowego, mięsnego lub warzywnego lub wody
  • 4 łodygi zielonej cebuli (20 g)
  • 1 duży pomidor (250 g)
  • 4 gałązki natki pietruszki (10–12 g)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Obierz słodką paprykę i pokrój ją w średnią kostkę. Czosnek rozgnieć, obierz i posiekaj. Zdejmij osłonkę z kiełbas i rękami pokrój kiełbaski na małe kawałki.
  2. Na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Dodać słodką paprykę i czosnek, smażyć 1 minutę.
  3. Zwiększ temperaturę do wysokiej. Przesuń warzywa bliżej boków patelni, a kiełbaski połóż na środku. Smażyć, cały czas mieszając i stopniowo mieszając kiełbaski z warzywami, aż uzyskają złocisty kolor.
  4. Dopraw zawartość patelni papryką i wymieszaj. Dodaj ryż i smaż mieszając przez 30 sekund. – niech ryż wchłonie wszystkie smaki.
  5. Zalać białym winem i bulionem/wodą. Pieprz i, jeśli to konieczne, sól. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie prawie gotowy, około 15 minut.
  6. Pokrój cienko zieloną cebulę do podania. Pomidora pokroić w średnią kostkę. Na patelnię dodaj pomidora i zieloną cebulę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i podawaj to obfite danie na gorąco na kolację.

WSKAZÓWKA szefa kuchni: „Wybierz kiełbaski według własnego gustu – wieprzowa, wołowa, drobiowa… Polecam wybierać pikantne kiełbaski po włosku.”

Dania obiadowe od gwiazdorskich szefów kuchni z Rosji, 4 przepisy

Anatolij Komm – jeden z pierwszych rosyjskich szefów kuchni (jeśli nie pierwszy), który został doceniony na Zachodzie. Zasłynął dzięki haute cuisine, zwanej potocznie „molekularną”. Ale na swoim kanale Telegram Anatolij lubi dzielić się zwykłymi przepisami, które można łatwo przygotować w domu.

Warzywa pieczone na zimno od Anatolija Komma na obiady w dni powszednie

„Te warzywa w restauracji to tylko część jednego złożonego dania. Ale moja żona i ja uwielbiamy gotować je w domu” – mówi szef kuchni. „Najlepiej zjeść je około ośmiu godzin po ugotowaniu, jeśli masz wystarczająco dużo czasu”.

Warzywa pieczone na zimno od szefa kuchni Anatolija Komma
Warzywa pieczone na zimno od szefa kuchni Anatolija Komma

Aby przygotować warzywa od rosyjskiego szefa kuchni na 4 porcje, potrzebujesz:

  • 2 średnie bakłażany (400 g)
  • 1 duża marchewka (200 g)
  • 1 średni por, biała część (150 g)
  • 1 średnia cebula (100 g)
  • 1 średnia słodka papryka (150 g)
  • 2 średnie pomidory (200 g)
  • sok z 1 dużej cytryny (40–50 g)
  • 1 duża cukinia
  • 1 główka czosnku (100 g)
  • olej roślinny
  • 1 łyżka. l. Twoja ulubiona mieszanka przypraw
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Bakłażany pokroić w plastry o grubości 5 mm i smażyć na dużej, suchej patelni na średnim ogniu, aż się lekko zrumienią. Gotowe bakłażany ułożyć na talerzu.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce. Por pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie cebule pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy marchewkę i całą cebulę. Dusić przez 5 minut.
  3. Z papryki słodkiej usuń nasiona i błony, miąższ pokrój w plasterki. Pomidory pokroić na średnie kawałki. Dodać do warzyw na patelni, zalać sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dusić przez 5 minut.
  4. Doprawić ulubionymi przyprawami, wymieszać, dusić kolejne 5 minut. Nie trzeba czekać, aż papryka zmięknie.
  5. Rozgrzej piekarnik do 135°C. Cukinię pokroić w cienkie kółka. Obierz czosnek. Weź garnek do kaczki, patelnię z gęsią, kocioł lub ciężką, grubościenną patelnię z pokrywką. Na dno wlewamy odrobinę oleju.
  6. Podziel mieszaninę warzyw na trzy w przybliżeniu równe części. Na patelnię dla kaczątek układamy pierwszą warstwę mieszanki warzywnej, następnie cukinię i przygotowane bakłażany, ponownie mieszankę warzywną, ponownie bakłażany cukinii i ostatnią warstwę mieszanki warzywnej. Włóż ząbki czosnku do mieszanki i przykryj pokrywką. Piec 30–40 minut. Gdy kuchnia wypełni się aromatem, danie jest gotowe. Całkowicie ostudzić.

RADA: Anatolij Komm do tego dania wybiera cajun (mieszankę przypraw Cajun), wędzoną paprykę i chipotle, ale danie można przygotować z przypraw gruzińskich lub uzbeckich.

Kotlet mediolański od Anatolija Komma na weekendowy obiad

„Najczęściej kotlety mediolańskie przyrządza się nie tylko panierowane, ale maczane najpierw w mące, potem w jajku i dopiero na końcu w bułce tartej. Bardzo nie podoba mi się gruba warstwa powstałego „ciasta”, która bardzo psuje smak mięsa. Spróbuj ubić mięso zgodnie z przepisem, tak aby bułka tarta przykleiła się do powierzchni mięsa.”

Kotlet mediolański od szefa kuchni Anatolija Komma
Kotlet mediolański od szefa kuchni Anatolija Komma

Aby przygotować kotlety kotletowe od rosyjskiego szefa kuchni na 4 porcje, potrzebujesz:

  • 600–800 g pulpy z polędwicy cielęcej
  • 130 g bułki tartej
  • po 1 łyżeczce…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja