13 pomysłów na dekorację domowych ciast i 5 przepisów na kręcone wypieki
Olga Zacharowa 10 listopada 2023 r(15)Dodaj do ulubionychUdział
Wszyscy kochają ciasta. I jak im odmówić, jeśli są to domowe ciasta pieczone z miłością i troską! Prawdziwi rzemieślnicy nie tylko przygotowują pyszne wypieki, ale także serwują je w najlepszy możliwy sposób. Opowiadamy i pokazujemy, jak ciekawe jest dekorowanie ciast, nadawanie im różnorodnych fantazyjnych kształtów.
Treść:
- Robienie plecionych bułek
- W co można przerobić rolkę?
- Jak zrobić ciasta, ciasta francuskie i bułki z warstwy ciasta
- Bonus: wypieki kształtowe z przepisami i mistrzowska klasa krok po kroku
- Ptysie rybne z łososiem i halibutem
- Ciasto figurowe z rodzynkami i kremem
- Paszteciki Jajeczne z Dzikim Czosnkiem I Cebulką
- Makowe ciasto makowe
- Bułka z dżemem
Robienie plecionych bułeczek
Najłatwiejsza opcja skutecznego dekorowania ciast lub bułeczki – weź za podstawę opaskę uciskową zwiniętą z kawałka, na przykład, ciasto drożdżowe. Czy pamiętasz jak tkać warkocze, a może masz dostęp do mądrości tkania węzłów makramy? Skorzystaj z tej wiedzy. Długość i grubość opaski zależy od pożądanego rezultatu.
Kok pleciony wykonany z jednego długiego pasma
W razie potrzeby długą linę można ułożyć w rodzaj znaku nieskończoności, a następnie zamienić w bułkę za pomocą pałeczek sushi i noża.
kok
Jeśli zwiniesz grubą i krótką linę, możesz złożyć ją w spiralę, przeciąć nożyczkami kuchennymi, a przed tobą pojawi się ukształtowana bułka.
Kręcony kok
Jeśli rozwiniesz długą linę, następnie pokroisz ją na 8 równych części, wykonasz kilka niezbyt skomplikowanych splotów i odetniesz nadmiar ciasta, otrzymasz efektowną broszkę lub kok z guzikami (zwykle do tego służą duże, prawdziwe guziki podobne do tego produktu) ozdobić płaszcze czy torby – bardzo modne!).
Broszka kok
Uderzający przykład umiejętnego trzymania opaski uciskowej – doskonale znany każdemu chleb chałkowy.
Chała
Lub mniej znane południowoafrykańskie kuksister z ciasta, smażone w głębokim tłuszczu, a następnie maczane w lodowatym syropie cytrynowym.
Siostra kooks z Afryki Południowej, wypieki
W co można przerobić rolkę?
Kiedy słyszysz słowo „roll”, od razu sobie to wyobrażasz bułka makowa — z cienką warstwą ciasta i bogatym, soczystym nadzieniem makowym. Jak się okazuje, bułkę można unowocześnić i wykonać bardzo elegancko.
Bułka z makiem
Jeśli nieco skomplikujesz proces tkania, bułka okaże się bułką o bardziej złożonym i oryginalnym kształcie.
Złożona wersja bułek z makiem
Wielu słyszało o wakacjach wypieki – „wieniec”szczęśliwcy zjedli go, a zręczni nawet sami go upiekli. Wianki robi się z biszkoptowego lub przaśnego ciasta drożdżowego, do nadzienia najczęściej używa się suszonych owoców. Tutaj możecie zobaczyć jak zrobić taki wianek z maku. Chociaż niesłodzony wieniec z szynką i serem też piękne.
Wieniec z szynką i serem
Istnieje bardziej złożona opcja serwowania tego ciasta. Wygodnie jest przygotować go z mieszanką przypraw: mielonym cynamonem, kardamonem i goździkami. I w tym przypadku nadzienie nie jest starannie umieszczone w środku, ale celowo pokazuje się każdemu.
Skręcony wianek z pikantnym nadzieniem
Kto odmówi bułki maślanej z ziołami i serem? Nikt! A więc wszystko zależy od przepisu na bułkę Tutaj.
Figurowa bułka z serem i ziołami
Jak zrobić ciasta, ciasta francuskie i bułki z warstwy ciasta
Ale najczęstszą bazą dla wszystkich ciast i ciast jest warstwa ciasta. Na przykładach pokażemy Ci, co można z nim zrobić, jak go wywinąć, pokroić i zwinąć.
Do pierwszego wariantu wystarczy ciasto i smaczna, chrupiąca posypka – na przykład nasiona sezamu, orzechy lub nasiona. Ciasto bez drożdży rozwałkować na cienką warstwę, posmarować masłem, pokroić równomiernie, złożyć dwukrotnie, a otrzymamy ten wspaniały wzór warkocza.
Skręcona bułka sezamowa
Ptyś – nasza miłość. Ile ciastek francuskich zjada się w cukierniach i kawiarniach… nie da się zliczyć. Teraz zacznij liczyć od zera, przygotowując w domu te urocze wypieki z ciasta francuskiego drożdżowego z nadzieniem owocowym lub jagodowym. Niech tylko będzie gęste, w przeciwnym razie na pewno się rozprzestrzeni. Można użyć posiekanych suszonych owoców lub jabłek, pokrojonych w drobną kostkę i podsmażonych na maśle i cukrze.
Ciasto francuskie z nadzieniem pomarańczowym
Ale drugie ciasto francuskie jest bardziej mistrzowskie.
Ciasto francuskie z jabłkami i rodzynkami
Te bułeczki są dosłownie wielkości kęsa. Można je podawać z zupą lub bulionem, zmieniając nadzienie według uznania.
Bułka z kapustą
A to już jest przejście do większych form. Ciasto szpinakowe dla dzieci jest zawsze dobre, a jeśli nada się mu ciekawą formę, na pewno stanie się tematem do dyskusji.
Ciasto serowo-szpinakowe
Bonus: wypieki kształtowe z przepisami i mistrzowska klasa krok po kroku
Ptysie rybne z łososiem i halibutem
Świetna przekąska na każdą imprezę. Przygotowuje się szybko i bez większych problemów. Podawać na ciepło z lemoniadą. Zobacz przepis Tutaj.
Ptysie rybne z łososiem i halibutem
Ciasto figurowe z rodzynkami i kremem
Dla wymyślony tort kwiatowy Do namoczenia rodzynek w rumie wcale nie jest konieczne – zwłaszcza, jeśli jecie ciasto z całą rodziną. Zastąp go sokiem lub mocną czarną herbatą.
Ciasto figurowe z rodzynkami i kremem
Paszteciki Jajeczne z Dzikim Czosnkiem I Cebulką
Wraz z początkiem lata, kiedy na rynkach pojawiają się młode liście czosnku dzikiego o przyjemnym czosnkowym smaku, czas wykorzystać je do sałatek, pesto, zup i oczywiście nadzień! Zobacz przepis na paszteciki Tutaj.
Paszteciki Jajeczne z Dzikim Czosnkiem I Cebulką
Makowe ciasto makowe
Jeśli znudziły Ci się bułki makowe, mamy dla Ciebie nowy, świetny sposób na połączenie maku z ciastem. Chociaż przygotowując takie piroga i zajmie ci to trochę więcej czasu, ale jest taki przystojny!
Makowe ciasto makowe
Bułka z dżemem
Dobra bułka z dżemem – prawdziwe dzieło sztuki. Jest różowe, zwiewne, o zapierającym dech w piersiach aromacie
Bułka z dżemem
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pieczenie #ciastek #rolka #ciasta #bułki #dekoracja naczyńPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xz29 stycznia 2022 r
Olga, dziękuję bardzo za ciekawy i pouczający artykuł! To szczegółowe zdjęcia zwykle nie wystarczą, aby zrozumieć, jak zawinąć tę bułkę). Jest też tak wiele różnych opcji, to jest po prostu super! dzięki jeszcze raz!
00OdpowiedźOlga Zacharowa28 grudnia 2021 r
Galina Kompantseva, dziękuję za komentarz! Trzymajcie się i wesołych świąt!
00OdpowiedźGalina Kompancewa28 grudnia 2021 r
Cóż za cenny dla mnie artykuł. Dziękuję bardzo za pomysły i jasne wyjaśnienie krok po kroku!
00OdpowiedźRita Pirko21 lutego 2020 r
Bardzo ciekawe pomysły. Kiedy coś pieczę, zawsze staram się nadać wypiekom piękny kształt. Wiele z tego, co tu zaprezentowano, zostało już przeze mnie wypróbowanych. Ale nie wszystkie… więc wziąłem pod uwagę kilka opcji. Moim ulubionym jest wianek. Wygląda bardzo świątecznie. Przygotowałam kilka wypieków dokładnie w tym kształcie.
00OdpowiedźKonstanca8 grudnia 2019 r
Dziękuję za ciekawe pomysły! Wszystko jest bardzo piękne i pyszne!
00Odpowiedźbukaszunya31 października 2019 r
Niezły wybór, dzięki!)
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych