13 dań i produktów, o których nie każdemu pomyślano by ugotować na grillu

13 dań i produktów, o których nie każdemu pomyślano by ugotować na grillu

13 dań i produktów, o których nie każdemu pomyślano by ugotować na grillu

Olga Zacharowa 12 czerwca 2023 r4,80 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Oprócz ulubionych potraw i produktów, które wszyscy stale gotują na otwartym ogniu, potencjalnych uczestników wiejskich spotkań jest kilkunastu. Aby je przygotować, nie potrzebujesz dużo czasu ani specjalnych umiejętności, więc śmiało naucz się czegoś nowego!

Babeczka, awokado, sałata. Co jeszcze można ugotować na grillu?

Dynie

Grillowana papryka i cukinia są niesamowite. A jeśli opanowałeś gotowanie tych warzyw, spróbuj dyni. Oczywiście dynia musi być wyjątkowa. Są to tak zwane „dynie” – małe dynie o różnorodnych kształtach i kolorach, pochodzące z Ameryki Północnej. Przygotowanie delikatnego miąższu tych warzyw na rozgrzanym grillu zajmuje dosłownie kilka minut.

Kabaczki
Kabaczki

Co robić. Rozpal węgle (powinny dobrze się palić i zamienić w biały popiół) lub rozgrzać grill. Dynię (dynię) przekrój na pół i posmaruj olejem roślinnym. Użyj silikonowej szczoteczki lub po prostu wlej odrobinę oleju na miąższ i rozprowadź go dłonią po warzywach. Doprawić solą i pieprzem. Lepiej jest użyć soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu lub mieszanki papryki. Gotuj przez 4-5 minut. z każdej strony (w zależności od wielkości warzywa) lub do pożądanego stopnia wysmażenia. Podawać na ciepło.

Borowiki i grillowane warzywa (cukinia, marchew, seler, kukurydza i cebula), przepis znajdziesz tutaj
Borowiki i grillowane warzywa (cukinia, marchew, seler, kukurydza i cebula), przepis znajdziesz tutaj

Zmiana. Wymieszaj pokruszony twardy ser i odrobinę drobno posiekanego świeżego tymianku. Prawie pod koniec smażenia posyp warzywa z jednej strony i poczekaj, aż ser się roztopi. Podawać na ciepło, posypane posiekaną zieloną cebulką i odrobiną octu balsamicznego lub winegretu.

Marchew

Pieczenie wydobywa naturalną słodycz warzywa. A węgle wydzielają dymny aromat. Okazuje się fantastycznie pyszne grillowane marchewki.

Co robić. Rozpal węgle (powinny dobrze się palić i zamienić w biały popiół) lub rozgrzać grill. Obierz marchewki. Gotuj przez 2-3 minuty. po obu stronach. Zdejmij z ognia i natychmiast posmaruj masłem orzechowym lub roztopionym masłem, posyp tymiankiem lub oregano i podawaj.

Grillowane marchewki
Grillowane marchewki

Zmiana. Sztuczka „Zamienianie marchewki w hot dogi”. Najlepiej nadają się do tego soczyste marchewki, które zarówno pod względem długości, jak i grubości (około 2,5-3 cm) są maksymalnie podobne do kiełbasy.

  1. Na 8 marchewek w małej jednorazowej misce foliowej wymieszaj 50 ml bulionu warzywnego lub wody pitnej, 60 ml octu jabłkowego, 1,5-2 łyżeczki. miód, 2-3 łyżki. l. sos sojowy, spora szczypta sproszkowanego czosnku (lub 2-3 średnie ząbki czosnku pokrojone na 4 kawałki), 0,5 łyżeczki. wędzona czerwona papryka.
  2. Ostrożnie posmaruj marchewki 2 łyżkami. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
  3. Połóż go na blasze i tam również dodaj pozostały olej. Marynata powinna całkowicie przykryć marchewkę.
  4. Owiń tacę folią. Pozostaw na 30-40 minut.
  5. Rozpal węgle (powinny dobrze się palić i zamienić w biały popiół) lub rozgrzać grill.
  6. Połóż patelnię na grillu i piecz przez 15-20 minut.
  7. Zdejmij z ognia i ostrożnie zdejmij folię, możesz ją po prostu przeciąć i otworzyć.
  8. Wróć do ognia i gotuj przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu obracając marchewki. Powinno się usmażyć, stać się średnio miękkie na zewnątrz, lekko twarde w środku („al dente”) i oczywiście zachować swój kształt.
  9. Zdejmij patelnię z ognia i użyj marchewki jako hot-dogów. Nie ma potrzeby rozmawiać z dziećmi o wymianie!

Składniki do przygotowania hot doga z grillowaną marchewką
Składniki do przygotowania hot doga z grillowaną marchewką

Sałatka z sałaty i sałaty rzymskiej

Patrząc na delikatne liście sałat, trudno sobie wyobrazić, że można je grillować. Jest to możliwe i konieczne! Podawaj lekko zwęglone liście sałaty lub pieczone połówki sałaty rzymskiej z domowym majonezem, pikantnym sosem sałatkowym Cezar lub jogurtem naturalnym zmieszanym z oliwą z oliwek i posiekanymi piklami. Lub pokrój na łatwe do spożycia kawałki, polej taratorem lub mieszanką ajranu i kefiru, dodaj drobno posiekane zioła i grzanki pszenne, skrop oliwą – otrzymasz wspaniały chłodnik.

Grillowana sałata
Grillowana sałata

Co robić. Rozpal węgle (powinny dobrze się palić i zamienić w biały popiół) lub rozgrzać grill. Aby jak najlepiej wykorzystać sałatę i grilla romano, pierwszą podzielimy na liście, a drugą przekroimy wzdłuż na pół. Posmaruj sałatkę olejem roślinnym za pomocą silikonowej szczoteczki. Nie potrzebujemy nadmiaru oleju! I grilluj przez 1-3 minuty. z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. Skropić winegretem lub octem balsamicznym i natychmiast podawać. Można również ugotować boćwinę i buraki. Tylko łodygi należy odciąć i ugotować osobno, posmarować olejem roślinnym.

Kalafior

Grill jest idealny do steków, nawet steków warzywnych. Kalafior jest dobry, ponieważ szybko mięknie podczas obróbki cieplnej, nie rozpadając się.

Glazurowany stek z kalafiora z ziemniakami
Glazurowany stek z kalafiora z ziemniakami

Co robić. Rozpal węgle (powinny dobrze się palić i zamienić w biały popiół) lub rozgrzać grill. Główkę kalafiora pokroić na steki o grubości 2,5 cm. Marynowanie prawie nie ma wpływu na smak miąższu kapusty, ale można go polać glazurą, dzięki czemu będzie pięknie i apetycznie smażona. Jeśli gotujesz bez glazury, posmaruj stek warzywny z obu stron olejem roślinnym, solą i pieprzem. Smaż przez 2-4 minuty. z każdej strony lub do pożądanego stopnia wysmażenia. Podawać na ciepło z ulubionym sosem kremowym lub winegretem.

Radicchio (radicchio)

Wiele osób nie lubi tej sałatki, ponieważ ma zbyt jasne, gorzkie nuty w smaku, które jednak prawie całkowicie znikają po grillowaniu.

Grillowana kukurydza i radicchio
Grillowana kukurydza i radicchio

Co robić. Rozpal węgle (powinny dobrze się palić i zamienić w biały popiół) lub rozgrzać grill. Główkę sałaty przekrój wzdłuż na pół. Nasmaruj olejem roślinnym i smaż przez 2-3 minuty. z każdej strony lub do momentu zakończenia. Podawaj radicchio z odrobiną octu balsamicznego i posypką startego sera pleśniowego i orzeszków piniowych.

Awokado

Awokado świetnie smakuje na surowo, ale grillowane połówki awokado to wyjątkowy smakołyk. Jest to zarówno samodzielne danie, jeśli posmarujesz awokado sosem sojowym lub sokiem z cytryny, jak i składnik bruschetty, kanapki, burgera czy sałatki z jajkiem lub kurczakiem.

Co robić. Rozpal węgle (powinny dobrze się palić i zamienić w biały popiół) lub rozgrzać grill. Każde awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Delikatnie posmaruj każdą połówkę olejem roślinnym i smaż przez 2 minuty. z każdej strony lub do pożądanego stopnia wysmażenia.

Grillowane awokado z pomidorami, mozzarellą, rukolą, bazylią i pesto
Grillowane awokado z pomidorami, mozzarellą, rukolą, bazylią i pesto

Zmiana. Z grillowanego awokado powstaje specjalne „wędzone” guacamole. Wystarczy ostudzić awokado przed gotowaniem, a następnie łyżką wydrążyć miąższ.

Ser Halloumi i Brie

Kto jeszcze nie smaży Halloumi? Wiele Cię ominęło! Półtwardy ser marynowany, tradycyjny w kuchni cypryjskiej, podgrzany na grillu staje się delikatny i miękki, ale nie topi się jak większość innych serów. Można go pokroić w średnią kostkę, wymieszać z pomidorami i świeżą bazylią i polać pesto lub podać z grillowaną kukurydzą.

Co robić. Rozpal węgle (powinny dobrze się palić i zamienić w biały popiół) lub rozgrzać grill. Optymalna grubość grillowanych plastrów sera wynosi 1-1,5 cm. Posmaruj każdą stronę sera olejem roślinnym. Smaż przez 2-3 minuty. z każdej strony lub do momentu, aż ser lekko się zarumieni z zewnątrz i zmięknie.

Sałatka z zielonych sałat z serem Halloumi, pomarańczą i pomidorami, przepis zobacz tutaj
Sałatka z zielonych sałat z serem Halloumi, pomarańczą i pomidorami, przepis zobacz tutaj

Brie świetnie gotuje również na grillu. Gotuj jak ser Halloumi, tylko upewnij się, że skórka pokrywająca ser jest nienaruszona, w przeciwnym razie ser po prostu rozleje się po całym grillu. Główkę brie można przeciąć w poprzek na 2 części i smażyć tylko od strony skórki. Podawaj gorące brie z chrupiącym pieczywem/krakersami i dżemem jagodowym/owocowym.

Brzoskwinie

Brzoskwinie to owocowa piosenka lata. Grillowane odkrywają nowe smaki, podobnie jak marchewka.

Co robić. Rozpal węgle (powinny dobrze się palić i zamienić w biały popiół) lub rozgrzać grill. Brzoskwinie przekrój na pół i usuń pestkę. Nasmaruj olejem roślinnym i smaż przez 1-2 minuty. z każdej strony. Jeśli chcesz, możesz przed pieczeniem zetrzeć miąższ brzoskwini z brązowym cukrem i najpierw upiec owoc od strony skórki, a następnie obrócić go na drugą stronę.

Grillowane brzoskwinie z serem pleśniowym i dressingiem miodowym
Grillowane brzoskwinie z serem pleśniowym i dressingiem miodowym

Użyj owoców jako bazy prostego i eleganckiego letniego deseru. Ułóż połówki owoców na talerzach, dopraw kilkoma ziarenkami soli morskiej i dodaj gałkę lodów.

Babeczki i chleb kukurydziany

W USA placki funtowe piecze się na grillu. Ich miękisz jest gęsty, nie kruszy się i można go wygodnie gotować na ogniu. Zrobienie babki w domu nie stanowi problemu, ale czy warto ją upiec, a potem grillować?! Spróbuj zastąpić ciasto funtowe znanym, kupowanym w sklepie ciastem „moskiewskim”/„stołecznym”. Grill to odmieni.

Jak zrobić ciasto funtowe – instrukcje znajdziesz tutaj
Jak zrobić ciasto funtowe – instrukcje znajdziesz tutaj

Co robić. Rozpal węgle (powinny dobrze się palić i zamienić w biały popiół) lub rozgrzać grill. Optymalna grubość ciasta do grillowania to 2,5-3 cm. Nie trzeba ich niczym smarować! Kawałki ciasta układaj na natłuszczonej kratce z dala od bezpośredniego źródła ciepła. Poczekaj, aż zadrukują się z jednej strony, odwróć, lekko podgrzej i zdejmij z ognia. Przełóż do misek, dodaj sos jagodowy, łyżkę jogurtu naturalnego lub bitej śmietany i sezonowe jagody. Podawaj natychmiast.

Ciasto kukurydziane, przepis tutaj
Ciasto kukurydziane, przepis tutaj

Chleb kukurydziany świetnie sprawdzi się także na grillu. Smażony chleb kukurydziany i brzoskwinie (niekoniecznie grillowane) to szybki i łatwy sposób na wykorzystanie jednodniowego pieczywa. Wystarczy zdjąć z ognia, posmarować masłem i miodem i podawać z owocami.

Arbuzy

Zaskoczysz swoją rodzinę i gości, gdy pokroisz arbuza i wyślesz go na grilla.

Co robić. Rozpal węgle (powinny dobrze się palić i zamienić w biały popiół) lub rozgrzać grill. Arbuza (niekoniecznie „cukier”) pokroić w plasterki o grubości 2,5-3 cm i smażyć przez 2-3 minuty. z każdej strony. Zdjąć z ognia, posypać skórką z limonki i natychmiast podawać.

Grillowany arbuz z pieczonym chilli i solą, przepis znajdziesz tutaj
Grillowany arbuz z pieczonym chilli i solą, przepis znajdziesz tutaj

Zmiana. Jeśli marynujesz arbuza, spróbuj marynować grillowanego arbuza. Smak produktu stanie się bogatszy i szlachetniejszy.

Tofu, ser sojowy

Tofu to „gąbka”, która chłonie aromaty dowolnego produktu i rozpoznawalny dymny aromat grillowania.

Kebaby tofu z sosem pomidorowym
Kebab tofu z sosem pomidorowym

Co robić. Rozpal węgle (powinny dobrze się palić i zamienić w biały popiół) lub rozgrzać grill. Twarde tofu (miękkiego tofu nie można grillować – po prostu się rozpadnie) pokrój w plastry o grubości 2 cm. Posmaruj olejem roślinnym za pomocą silikonowej szczoteczki. Smaż przez 3-5 minut. z każdej strony….

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja