12 domowych przepisów na mleko skondensowane plus historia produktu i mleko skondensowane jako zamiennik mozzarelli
Olga Zacharowa 30 sierpnia 2023 r5,00 (7)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Niezbędnych i istotnych jest kilkanaście domowych przepisów na skondensowane mleko. Mleko skondensowane lub mleko skondensowane to produkt narodowy, status i ulubieniec. Niektórzy piją mleko skondensowane z puszki, o czym opowiadali w filmie „Kurier”, inni gotują je i jedzą łyżkami lub smarują chlebem, jeszcze inni do gotowania używają mleka skondensowanego. Ci pierwsi wiedzą wszystko bez nas, ale dla tych drugich i trzecich – nasze rady i domowe przepisy na skondensowanym mleku. Nie mogło oczywiście zabraknąć krótkiej opowieści o wyglądzie mleka skondensowanego.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Historia mleka skondensowanego
- Jak gotować mleko skondensowane bez problemów i szkód materialnych
- Obiecany zamiennik: mleko skondensowane zamiast mozzarelli
- 12 domowych przepisów na zagęszczonym mleku Super energetyzujący koktajl z pomarańczy, suszonych moreli i zagęszczonego mleka Gruszki zapiekane z twarogiem i zagęszczonym mlekiem Deser Tajga z zaledwie trzech przyjaznych składników Cake pops z mlekiem skondensowanym w polewie z białej czekolady i kolorową posypką Domowa czekolada orzechowo-orzechowa smarowane mlekiem skondensowanym Trufle z mleka skondensowanego Naleśniki mleko skondensowane Ciasto naleśnikowe z kremem twarogowym na mleku skondensowanym Ciasto „Tęczowe” z mastyksem na mleku skondensowanym Ciasto makowe z nadzieniem twarogowym na mleku skondensowanym Ciasto orzechowe Senator ze śmietaną na mleku skondensowanym Szybki przepis na domowy likier Baileys z mlekiem skondensowanym i śmietaną
Historia mleka skondensowanego
Według Olgi i Pawła Syutkinów, historyków kuchni rosyjskiej i autorów książek kucharskich, metodę odparowywania mleka odkryto wiele wieków temu – w różnych regionach świata niezależnie od siebie: zarówno w starożytnej Grecji, jak i w Imperium Inków. Na Rusi pieczono mleko, które odparowywano w piecu, zwiększając w ten sposób jego zawartość tłuszczu. Na Syberii w XVIII–XIX w. stosowano własną metodę: zamrażano tam mleko wraz z cukrem. Jednocześnie część wody została „zamrożona” z produktu – zgodnie z zasadą suszenia ubrań na zimno.
Priorytet konserwacji mleka niewątpliwie należy do francuskiego naukowca Nicolasa Apperta. W 1810 roku otrzymał nagrodę od Napoleona Bonaparte za wynalezienie sposobu konserwowania żywności, dostarczając próbki mleka poddanego długotrwałemu gotowaniu w zapieczętowanych butelkach. Jednak metodę tę wprowadził do technologii przemysłowej Amerykanin Gale Borden w 1856 roku. To on wpadł na pomysł dodania cukru do mleka w celu poprawy smaku i opatentował nowy produkt.
Pierwsze eksperymenty z produkcją skondensowanego mleka w Rosji należały do Nikołaja Wiereszczagina, słynnego serowara, pedagoga gastronomicznego, autora „Masła Wołogdy” i brata słynnego malarza batalistycznego. W latach 70. XIX w. przekazał próbki mleka skondensowanego Komisji Technicznej Zarządu Głównego Kwatermistrza. Ale ze względu na fakt, że Vereshchagin skondensował mleko bez dodatku cukru, technologia okazała się nieodebrana. Nie przeszkodziło to jednak producentom w Rosji w produkcji mleka skondensowanego w oparciu o zagraniczne technologie.
Nowy okres świetności mleka skondensowanego przypadł na lata dwudzieste XX wieku. Potem, po I wojnie światowej, nadszedł właściwy czas dla wielu krajów cierpiących z powodu zniszczeń i głodu. Jak głosi stara pamięć, w ZSRR mleko skondensowane nadal produkowano w sposób półrzemieślniczy „z beczki”. Ale oczywiście szczyt nowego zainteresowania nim nastąpił w połowie lat trzydziestych XX wieku. Wtedy to za namową A. Mikojana w wielu zakładach mleczarskich zbudowano dodatkowe warsztaty do jego produkcji i powstały nowe przedsiębiorstwa.
Pod koniec lat trzydziestych artystka i graficzka Iraida Iwanowna Fomina stworzyła etykietę na radzieckie mleko skondensowane. Mówią, że przygotowała kilka wersji etykiety, wykonanych w różnych stylach. Zatwierdzono jednak projekt niebiesko-biały. Przeznaczony był do puszek blaszanych o pojemności 325 ml i masie produktu 400 gramów. Ten szkic jest nadal używany jako rodzaj „marki”.
A w latach 50. XX wieku, kiedy uruchomiono masową, przemysłową produkcję mleka skondensowanego, sprzedawano je nawet na wagę. Według GOST 1978, produkt mógł być pakowany w puszki metalowe, tuby aluminiowe, beczki drewniane po napełnieniu produktów spożywczych, beczki ze sklejki tłoczonej, a także kolby metalowe na mleko.
Domowe przepisy na mleko skondensowane. Najlepsze klasyczne orzechy ze skondensowanym mlekiem od Eleny Nekrasowej, przepis znajdziesz tutaj
Jak gotować mleko skondensowane bez problemów i szkód materialnych
Evgenia Smirnova, nasza czytelniczka i autorka wielu praktycznych i przemyślanych przepisów, metodą prób i błędów opracowała optymalną metodę gotowania skondensowanego mleka. Oto jest – użyj go.
- Weź puszkę pełnego skondensowanego mleka i usuń z niej papierową etykietę.
- Sprawdź puszkę pod kątem integralności – na puszce nie powinno być żadnych wgnieceń.
- Umieścić w rondelku, w którym słoik będzie zalany wystarczającą ilością wody (co najmniej 10 cm nad poziomem słoika).
- Zagotuj wodę, przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień do średniego wrzenia. Ważny! Monitoruj poziom wody na patelni. Nie pozwól, aby woda się zagotowała, a słoik „wyschnął” nawet na wierzchu. Radzę ustawić timer co 30 minut i sprawdzać wodę, a jeśli to konieczne, dolać gorącej wody do garnka.
- Jeśli chcesz gotować mleko skondensowane do uzyskania jasnokarmelowego koloru, gotuj przez 1,5 godziny, jeśli ma średnio „karmelowy” kolor – 2-2,5 godziny, jeśli chcesz uzyskać ciemnobrązowe mleko skondensowane – 3-3,5 godziny. Na ulubione bajgle wszystkich z Z mlekiem skondensowanym Gotuję mleko skondensowane w puszce przez 2 godziny.
- Po upływie czasu gotowania zdejmij rondelek ze słojem z ognia i ostudź w tej samej wodzie, w której się gotował. Nie trzeba spuszczać wrzącej wody i zalewać zimną wodą – sprawdzone! Jeśli ostudzisz słoik w ten sposób, skondensowane mleko okaże się nierówne pod względem koloru, a nawet smaku.
Domowe przepisy na mleko skondensowane. Alfajores, hiszpańskie ciasteczka z gotowanym skondensowanym mlekiem, przepis znajdziesz tutaj
Obiecany zamiennik: mleko skondensowane zamiast mozzarelli
Sałatka Caprese od Stanisława Pesotskiego (zdjęcie autora)
Zeszłego lata Stanislav Pesotsky, skandynawski szef kuchni i nasz wieloletni przyjaciel, wymyślił, jak przygotować słynną włoską sałatkę caprese. Jak wiecie, ta sałatka jest trójkolorowa, jak flaga Włoch. Do sałatki potrzebne są pomidory, bazylia i mozzarella. I choć w sezonie można u nas kupić pomidory i bazylię, to z wysokiej jakości mozzarellą jest inaczej. Stanisław, swoim charakterystycznym uporem i pomysłowością, wymyślił następcę. Do tego naturalny twarożek ziarnisty ze śmietaną (najlepszy z dostępnych) doprawia się wysokiej jakości mlekiem skondensowanym, solą i białym octem balsamicznym, tak aby nie zakłócić białej barwy finalnego produktu. Okazuje się mocny, jasny, słodko-kwaśny.
12 domowych przepisów na mleko skondensowane
Super energetyzujący koktajl na bazie pomarańczy, suszonych moreli i skondensowanego mleka
Suszone morele to naturalny środek energetyzujący. Potas, magnez, żelazo i fosfor znajdują się w suszonych morelach w idealnej do spożycia formie. Pomarańcza to naturalny kwas askorbinowy. Jeśli dodasz do nich mleko, otrzymasz doskonały zamiennik pełnego śniadania. Napój ten orzeźwia niczym filiżanka cappuccino.
Domowe przepisy na mleko skondensowane.
Koktajl Super Energizer
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 2 pomarańcze + 4 dodatkowe plasterki do dekoracji
- 12 suszonych moreli
- 2 łyżeczki cykoria w proszku
- 6 łyżek l. mleko skondensowane
- 600 ml mleka sojowego, migdałowego lub kokosowego
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonego anyżu gwiazdkowatego według uznania
- Z pomarańczy wyciśnij sok, polej go suszonymi morelami i odstaw na 30 minut.
- Zaparz 3 łyżki cykorii. l. wrzącą wodę, wymieszać ze skondensowanym mlekiem.
- Wszystkie składniki ubić w blenderze na gładką masę. Przelej do szklanek i udekoruj plasterkami pomarańczy.
Gruszki zapiekane z twarogiem i skondensowanym mlekiem
Jabłka najczęściej zapieka się z twarogiem. Spróbuj tego samego z gruszkami. I zamiast cukru dodaj mleko skondensowane – będzie smaczniejsze.
Domowe przepisy na mleko skondensowane
. Gruszki zapiekane z twarogiem i skondensowanym mlekiem
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 4 duże, twarde gruszki
- 400 g suchego twarogu o zawartości tłuszczu 9–18%
- 2 jajka
- 6 łyżek l. gotowane mleko skondensowane
- 2 łyżeczki skrobia kukurydziana
- 0,3 łyżeczki mielony kardamon lub imbir
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Bez obierania przekrój gruszki wzdłuż na pół. Za pomocą noża typu noisette lub małej łyżki z ostrą krawędzią usuń rdzeń z nasionami i błonami. Wyciągnij jeszcze trochę miąższu i odłóż na bok.
- Twarożek wymieszać z jajkami, mlekiem skondensowanym, skrobią i kardamonem/imbirem. Ubij blenderem zanurzeniowym na gładką masę lub rozgnieć łyżką.
- Małą blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na każdą gruszkę nałóż mieszankę twarogową i wygładź. Umieść gruszki na patelni i włóż do górnej jednej trzeciej części piekarnika. Piec przez 20 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.
Deser tajga z zaledwie trzech składników
Maxim Rybakov, szef kuchni marki restauracji Gostiny Dvor z Suzdal: „Ten deser może mieć tylko jeden zamiennik. Zamiast borówek można użyć żurawiny lub mieszanki jagód. Reszta jest stałą i niezmienną stałą!”
Domowe przepisy na mleko skondensowane. Tajga deser
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 300 g świeżo mrożonych borówek
- 240 g mleka skondensowanego
- 160 orzeszków piniowych
- W małych miseczkach ułóż borówki, skondensowane mleko i orzeszki piniowe podsmażone na suchej patelni. Górna warstwa powinna być orzechowa.
- Schłodzić deser przed podaniem. Jeśli chcesz, podawaj, umieszczając miski na gałęziach sosny.
Cake pops z mlekiem skondensowanym w polewie z białej czekolady i kolorową posypką
Cake pops to nie tylko pyszny deser, ale cała atrakcja, ponieważ dekoruje się je kolorowymi okruchami i podaje na patyku. Nie jest to najłatwiejsze danie w przygotowaniu, ale zostaniesz nagrodzony radością dziecka (i dorosłego też), gdy zobaczy i spróbuje cake pops!
Domowe przepisy na mleko skondensowane. Ciasto wyskakuje
Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:
- 400 g bułki tartej
- 100ml syropu cukrowego
- 100 g mleka skondensowanego
- 20 g masła
- 50 g proszku kakaowego
Do glazury:
- 150 g białej czekolady
- 5 g proszku kakaowego
- barwnik spożywczy w dowolnym, wybranym kolorze
Do dekoracji:
- 10 g kolorowych posypek
- 50 g kolorowego mastyksu
- Za pomocą miksera utrzyj okruszki ciasteczek z syropem cukrowym i skondensowanym mlekiem. Kontynuując ubijanie, dodaj zmiękczone masło.
- Dodać przesiane kakao, ponownie ubić mikserem, następnie zagnieść masę rękoma.
- Formuj małe kulki i włóż je do zamrażarki, aby stwardniały na 10 minut.
- Aby przygotować lukier, rozpuść białą czekoladę na parowarze, dodaj masło kakaowe i ugniataj, aż masa będzie gładka. Podziel powstałą mieszaninę na pół, do połowy dodaj barwnik.
- Kulki nabijamy na patyki do szaszłyków, zanurzamy w polewie i posypujemy kolorową posypką cukierniczą. Aby uzyskać piękną i wygodną porcję, wbij patyczek do szklanki wypełnionej cukrem.
Domowy krem orzechowo-czekoladowy ze skondensowanym mlekiem
Następnym razem, gdy Twoje dziecko sięgnie w sklepie po słoiczek gotowego kremu orzechowo-czekoladowego, weź je za rękę i zaprowadź do działu z bakaliami i bakaliami. Pociesz się po drodze, sięgając po mleko skondensowane z półki. I pamiętajcie, aby wspólnie ugotować domowy makaron. Domowy makaron na mleku skondensowanym można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w…