Być może galaretowate mięso nie jest najpopularniejszym daniem wśród studentów i hipsterów, ale dla wszystkich innych jest praktycznie królem domowej uczty. Zapoznaj się uważnie z tym materiałem, a być może jeden z 11, naszym zdaniem, najlepszych przepisów na galaretkę mięsną stanie się Twoim podpisem.
Zacznijmy od precyzji sformułowania. Oznaczyliśmy ten wybór jako zbiór wybranych przepisów na galaretowate mięso. „Dlaczego mięso w galarecie, a nie galaretka?” – pytacie. Odpowiadamy: naszym zdaniem popularna rosyjska zimna przekąska w Rosji najczęściej nazywana jest mięsem w galarecie (z wyjątkiem niektórych obszarów i regionów, w których nadal dominuje słowo „galaretka”).
Przed rewolucją na pewno nie bylibyśmy zrozumiani. W Rosji danie gotowane z mięsa, żelowane lanspikiem (zestalonym rosołem), nazywało się „galaretą”. Mięso w galarecie było daniem z jagód lub owoców, podobnym w znaczeniu do galaretki. Już na początku XIX wieku przybywający do stolicy francuscy kucharze dodali temu blasku: rozjaśnili (odciągnęli) rosół, dodali groszek, marchewkę, jajka na twardo i dostali galantynę. W XX wieku, w czasach sowieckich, zamieniło się w naszą ulubioną, ukochaną i tradycyjną galaretkę na zimowe święta.
Jest kilka ważnych punktów podczas przygotowywania galaretowanego mięsa; należy je wziąć pod uwagę przed rozpoczęciem gotowania.
Wybór produktu. Oprócz wołowiny, galaretowane mięso wytwarza się z wieprzowiny, jagnięciny, kurczaka, indyka lub kaczki. Można gotować z dwóch rodzajów mięsa jednocześnie – wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i kurczaka. Najważniejsze, że bulion okazuje się mieć dobre właściwości żelujące i jest przezroczysty (można to osiągnąć na kilka sposobów, przeczytaj o nich na samym końcu tego materiału, po przepisach). Dlatego też, jeśli na przykład mięso w galarecie jest zrobione z kurczaka, udka z kurczaka gotuje się również razem z mięsem z kurczaka.
Wybór właściwej patelni. Jeśli będzie za mała, woda będzie „spływać” po krawędzi. Jeśli użyjesz patelni, która jest zbyt szeroka, aby przykryć mięso i kości, będziesz potrzebować więcej wody, a bulion będzie mniej skoncentrowany. W takim przypadku będziesz musiał użyć żelatyny – namocz ją w zimnej wodzie, rozcieńcz w gorącym bulionie, odcedź płyn i dopiero wtedy wlej gotowane mięso. I wreszcie wybór pojemnika do formowania galaretowatego mięsa. Najlepiej nadają się talerze ceramiczne, np. używane do robienia pasztetów, lub zwykłe talerze gliniane. Dokładnie sprawdź naczynia emaliowane: jeśli emalia jest odpryskiwana, nie można ich używać.
Galaretowane mięso
Nóżka wieprzowa w galarecie, łopatka wołowa i warzywa
Jeśli mięso zostanie posiekane zbyt drobno, galaretka będzie bardzo gęsta, prawie nieprzezroczysta. Zalecamy pocięcie mięsa na kawałki o wielkości 0,5–0,7 cm. Ostateczny wygląd galaretki wieprzowo-wołowej zależy od sposobu posiekania mięsa.
Galaretowane nóżki wieprzowe i wołowe
Galaretowana jagnięcina i pęczak perłowy
Możesz nazwać to danie galaretką mięsną lub galaretką – nie ma różnicy. Najważniejsze: użyto tu jagnięciny, która nie jest tak często wybierana do takich dań jak wołowina i wieprzowina. Nie bójcie się zimnej jagnięciny, a jeśli lubicie galaretki i galaretki, sprawdźcie nasz przepis (zobacz tutaj) w praktyce.
Galaretka jagnięca
Golonka wołowa i kopyto wieprzowe w galarecie – szczegółowo z filmowaniem krok po kroku
Bardziej szczegółowo i dokładniej opisać sposób przygotowania galarety mięsnej chyba nie da się opisać (przepis znajdziesz tutaj). Jeśli nigdy nie robiłeś popularnej rosyjskiej przystawki, możesz użyć tego przepisu jako ABC. I nie przejmuj się składnikiem „kopyto wieprzowe” – teraz nie ma problemów z takimi częściami wieprzowiny, są one sprzedawane na rynkach i dużych supermarketach.
Golonka wołowa i kopyto wieprzowe w galarecie
Galaretowane udka wieprzowe i pulpa wieprzowa
Dla wielu jest to jeden z najbardziej tradycyjnych przepisów na galaretowate mięso. Tak przygotowują go babcie i matki, a okazuje się wyśmienity, smaczny i satysfakcjonujący z przezroczystą galaretką (lub suszoną, jak niektórzy towarzysze nazywają przezroczystą część galaretowatego mięsa).
Mięso wieprzowe w galarecie
Mięso wołowe w galarecie z żelatyną
Zwykle mięso w galarecie składa się z dwóch części: mięsa i bulionu. Warzywa, przyprawy i przyprawy jedynie je uzupełniają. Do przygotowania bulionu żelowego prawie zawsze wykorzystuje się naturalne właściwości niektórych części mięsa wypełnionych kolagenem. Ale są wyjątki, na przykład galaretowane mięso przygotowane z żelatyną. To, czy uważasz go za prawdziwego galareta, czy nie, to twój wybór.
Galaretowane mięso z żelatyną
Mięso ogonowe w galarecie
Co jest takiego specjalnego w ogonie ogonowym, że trzeba poświęcić czas i wysiłek na jego przygotowanie? Nie ma w ogóle mięsa, tylko chrząstka! Jest to więc jego niezaprzeczalna zaleta. Rosół gotowany z ogonem ogonowym jest tak bogaty, że po prostu nie da się zapomnieć jego smaku. Żeluje naturalnie i pozostaje przezroczysty podczas gotowania. Co jeszcze jest potrzebne do przygotowania galaretowatego mięsa? A ilość mięsa zawsze można zwiększyć dodając pulpę wołową lub wieprzową. Zobacz przepis tutaj.
Mięso ogonowe w galarecie
Mięso wołowe w galarecie
Przepis na to galaretowane mięso jest zwyczajny, ale prezentacja jest niestandardowa. Jak się okazało, nie ma rzeczy niemożliwych. Zależało nam na elegancji i podaniu galaretki wołowej w szklankach.
Mięso wołowe w galarecie w szklankach
Mięso drobiowe w galarecie
Mięso z indyka w galarecie z bulionem z łapek kurczaka
Obecnie w supermarketach, oprócz zwykłych udek, udek i wątróbek drobiowych, można spotkać także kurze łapki. Teraz wszyscy będziemy wiedzieć, dlaczego tam są i na kogo czekają. Jesteśmy miłośnikami galaretek mięsnych drobiowych! Kurczaki w cudowny sposób żelują bulion, a do zrobienia galaretowatego mięsa z indyka nie trzeba dodawać żelatyny.
Mięso w galarecie z indyka
Galaretowane żołądki i serca z kurczaka
Żołądki i serca z kurczaka zdobyły ostatnio swoje miejsce na firmamencie kurczaka, ponieważ wielu próbowało, jak smaczne i łatwe w przygotowaniu mogą być kebaby z nich wykonane. Ale lato się skończyło, więc co: czy powinniśmy zrezygnować z produktów ubocznych z kurczaka? NIE! Przygotuj z nich galaretę mięsną. Pamiętaj tylko o dodaniu skrzydełek lub innych kawałków kurczaka. W końcu wszyscy są przyzwyczajeni do obfitości mięsa w galarecie, nawet w galaretce z podrobów z kurczaka.
Galaretka z podrobów z kurczaka
Galaretowane mięso i drób
Udka wieprzowe w galarecie, kurczak i wołowina z kością
To mięso w galaretce (zobacz przepis tutaj) jest nie tylko przygotowywane z różnych mięs, ale także gotowane w powolnej kuchence. Jak się okazało, nowoczesne urządzenie gospodarstwa domowego wydaje się być specjalnie stworzone do przygotowywania galaretek mięsnych. Szkoda, że nie ma jeszcze urządzenia, które jest w stanie oddzielić mięso od kości, ułożyć je w foremkach, napełnić bulionem i włożyć do lodówki, ale piękno galaretowanego mięsa można odnaleźć w obfitości ręcznej pracy.
Galaretowane mięso i kurczak
Opcje serwowania dowolnego galaretowanego mięsa
Mięso w galaretce, dzięki swojej konsystencji, po stwardnieniu może przybierać różne formy – można to znakomicie wykorzystać. A jego prezentacja potrafi być bardzo oryginalna i elegancka. Na przykład z jasnymi dodatkami w głębokim ceramicznym talerzu, na którym zwykle podaje się zupę-krem, makaron lub risotto.
Autorska prezentacja galaretek mięsnych w stylu współczesnej kuchni
Oto kolejna opcja prezentacji. Tutaj galaretkę kroimy w drobną kostkę imitującą lód i umieszczamy na paterze. Obok jest mięso w galarecie przygotowane w małych foremkach. Podając ją w ten sposób, podnosimy rangę zimnej przystawki, gdyż takie specjały jak ostrygi najczęściej podaje się na lodzie.
Podawanie mięs w galarecie „na lodzie”
Nie trzeba tu specjalnych słów: przyszły rok, 2019, według horoskopu wschodniego, będzie rokiem Świni. Możesz mieć różne podejście do horoskopów i przepowiedni, ale wiele osób polubi urocze świnki. Zwłaszcza dla dzieci.
Serwujemy galaretowate mięso na Nowy Rok 2019 – Rok Świni
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jakgotować #Olga Zakharova #Mięso w galarecie #galaretkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych