10 Wyjątkowych przepisów na słodkie desery z daktyli: Idealne dla słodkiego zdesperowania

Desery daktylowe: 10 przepisów na zdesperowane słodycze

Desery daktylowe: 10 przepisów na zdesperowane słodycze

Czy lubisz randki? Jeśli tak, to najprawdopodobniej jedz je w czystej postaci. I to jest świetne! Jednak niewykorzystanie całego potencjału daktyli byłoby niewybaczalnym błędem, dlatego wybraliśmy 10 przepisów na desery z tymi suszonymi owocami, które zasługują na szczery podziw.

Desery daktylowe: 10 przepisów na zdesperowane słodycze

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Daty i ich miejsce w historii kulinarnej świata
  • Jakie są zalety dat?
  • Jak wybierać daty
  • Ranginak
  • Daktyle w ciemnej czekoladzie z serkiem śmietankowym
  • Daktyle z migdałami w białej czekoladzie
  • Brownie z jabłkami i daktylami
  • Ciasto daktylowe z sosem karmelowym
  • Lody daktylowe
  • Czekoladowe brownie z jagodami bez pieczenia
  • Surowe ciasto czekoladowe
  • Surowe snickersy
  • Domowe batony energetyczne bez cukru

Daty i ich miejsce w historii świata

Jeśli dla ciebie i dla mnie data jest po prostu suszonym owocem, to dla osoby ze Wschodu jest to prawdziwy cud natury, święty owoc, jeśli chcesz. Miłość do tych owoców wydaje się być we krwi Izraelczyków, Egipcjan, Turków i Jordańczyków. Podczas świętego miesiąca Ramadanu muzułmanie, którzy poszczą w ciągu dnia, zaczynają przerywać post wieczorem daktylami. I jak tu nie szanować tych owoców! Palmy daktylowe pojawiły się na Ziemi dawno temu, uprawiano je w Mezopotamii kilka tysięcy lat temu. A same suszone owoce można przechowywać latami, bez utraty jakości. Co ciekawe, w latach 60. XX wieku izraelska lekarka Sarah Sallon próbowała zasadzić nasiona daktyli znalezione podczas wykopalisk na terenie twierdzy króla Heroda. Jak myślisz? Z nasion wykiełkowały i wyrosły z nich palmy, które po 6 latach wydały pierwsze owoce.

Ale dość historii: uważamy, że już nauczyłeś się szacunku do dat. Wydaje się, że jeśli chodzi o ich właściwości kulinarne, wszystko jest jasne: każdy, kto kiedykolwiek próbował tych owoców, wie, że są bardzo słodkie i bardzo sycące (aby je przejadać, trzeba spróbować). Daktyle mogą także przynieść spore korzyści, o czym zaraz Wam opowiemy.

Jakie są zalety dat?

Daktyle są bogate w błonnik, tryptofan, witaminy z grupy B, magnez i krzem.
Daktyle są bogate w błonnik, tryptofan, witaminy z grupy B, magnez i krzem.

Daktyle zawierają dużo błonnika, co oznacza, że ​​jedzenie tych owoców pomoże usunąć toksyny z organizmu. A sam proces trawienia na pewno ulegnie poprawie. Daktyle są bogate w przeciwutleniacze, które zmniejszają stany zapalne w organizmie, a tym samym zapobiegają rozwojowi poważnych chorób. Daktyle mogą poprawić nastrój, ponieważ zawierają dużo tryptofanu, witamin z grupy B i magnezu. Zawierają także dużo krzemu, który wspomaga produkcję kolagenu, co zwiększa elastyczność skóry i spowalnia jej starzenie. Wreszcie, daktyle można stosować jako zdrowszą alternatywę dla białego cukru, co dokładnie robią dietetycy.

Jak wybierać daty

Jeśli widzisz, że owoce są lepkie i mokre, przejdź obok: oznacza to, że daktyle zostały namoczone w syropie. I wszystko byłoby dobrze, ale cukier sprzyja namnażaniu się grzybów i bakterii. A zawartość kalorii w owocach w tym przypadku będzie wyższa. Generalnie daktyle należy po prostu zasuszyć i tyle!

Zwróć uwagę na integralność skóry. Jeśli jest cała popękana, oznacza to, że daktyle suszono w przyspieszonym tempie, w piekarniku. Co jest wyraźnie gorsze niż naturalne suszenie na słońcu.

Które daty lepiej wybrać: jasne czy ciemne? Te drugie, bo są bardziej dojrzałe. Na koniec nie wahajcie się zapytać o kraj pochodzenia daktyli: najsmaczniejsze i największe trafiają do nas ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Arabii Saudyjskiej i Izraela.

Czy kupiłeś „właściwe” daty? Ugotujmy je szybko!

Ranginak

Ranginak to pyszny deser, który jest bardzo popularny na Bliskim Wschodzie. Mówią, że to danie jest jednym z najstarszych, o czym świadczą źródła pisane. Muzułmanie przygotowują ranginak dość często, ale zawsze w świętym miesiącu Ramadan i to w przyzwoitych ilościach, ponieważ deser ten doskonale przechowuje się w lodówce aż do 14 dni.

Ranginak
Ranginak

45 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • daktyle – 500 g
  • orzechy włoskie łuskane – 35 g
  • mąka – 300 g
  • mielony cynamon – 1 łyżeczka.
  • szafran mielony – 1 g
  • masło – 100 g
  • rafinowany olej roślinny – 40 ml
  • obrane, niesolone pistacje – 30 g
  • płatki kokosowe – do smaku

1. Przygotuj wszystkie składniki. Usuń pestki z daktyli. Aby to zrobić, po prostu wciśnij je w dół po jednej stronie każdego owocu za pomocą słomki koktajlowej.

2. Orzechy włoskie pokroić na małe kawałki i nadziać je na daktyle. Umieścić na dużym talerzu, pięknie ułożonym w okrąg lub w wycinki koła, według uznania. Staraj się to robić tak ciasno, jak to możliwe, aby nie było wolnego miejsca.

3. Wlać mąkę na suchą patelnię. Smażyć, ciągle mieszając, na małym ogniu, aż uzyska złoty kolor. Dodać mielony cynamon, szafran i wymieszać. Na patelnię włóż masło i wlej olej roślinny. Wymieszaj ponownie.

4. Gotuj mieszaninę na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 10–15 minut. Zdjąć z ognia i powstałą masą wylać na daktyle, rozprowadzając je możliwie równomiernie.

5. Pozostaw ranginak na 10 minut. Pistacje rozdrobnić w moździerzu. Gotowy deser posyp pistacjami i płatkami kokosowymi. Podawać.

PRZY OKAZJI

Czasami ranginak przygotowuje się w formie bułki. Aby to zrobić, daktyle bez pestek są najpierw mielone w blenderze i zwijane w warstwę. Na wierzch wyłożyć mąkę i orzechy podsmażone na maśle, następnie zwinąć. Okazuje się też bardzo smaczne.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli chcesz, żeby ranginak był jeszcze słodszy, posyp go najpierw cukrem pudrem (można wymieszać z cynamonem), a następnie posiekanymi pistacjami.

Daktyle w ciemnej czekoladzie z serkiem śmietankowym

Ten deser to prawdziwa orientalna bajka! Jest częścią zestawu smakołyków, które muzułmanie zwykle zabierają ze sobą podczas wizyty, zwłaszcza w czasie Ramadanu. Swoją drogą daktyle w czekoladzie doskonale nasycają i pozwalają przetrwać cały dzień bez jedzenia.

Daktyle w ciemnej czekoladzie z serkiem śmietankowym
Daktyle w ciemnej czekoladzie z serkiem śmietankowym

20 minut

5 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • duże daty – 10 szt.
  • czekolada gorzka – 50 g
  • obrane, niesolone pistacje – 50 g
  • serek śmietankowy – 3 łyżki. l.
  • cukier puder – 1 łyżka. l.
  • masło – 1 łyżeczka.

1. Wymieszaj serek śmietankowy z cukrem pudrem. W każdej dacie zrób nacięcie i usuń pestkę. Napełnij daktyle nadzieniem serowym.

2. Zmiel pistacje blenderem na drobne okruchy. Aby zapobiec ich zamienieniu się w pastę, lepiej to zrobić w trybie „impulsowym”.

3. Rozpuść czekoladę i masło w kuchence mikrofalowej, włączając ją kilka razy na 10 sekund i mieszając mieszaninę pomiędzy kolejnymi źródłami ciepła.

4. Za pomocą wykałaczki zanurzamy daktyle w roztopionej czekoladzie. Połóż daktyle w czekoladzie na talerzu wyłożonym pergaminem. Natychmiast posyp daktyle w czekoladzie pistacjami. Włóż naczynie daktylowe do lodówki, aż czekolada całkowicie stwardnieje.

PRZY OKAZJI

Jeśli znajdziesz się w krajach, w których rosną palmy daktylowe, sprzedawane są tam również świeże owoce. Są trochę apetyczne, ale słodkie i potrafią być nawet całkiem soczyste.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby ułatwić wypełnianie daktyli, użyj worka do wyciskania lub strzykawki. Wybierz daty tak duże, jak to możliwe.

Daktyle z migdałami w białej czekoladzie

Te cukierki są bardzo słodkie, więc nie będziesz w stanie zjeść więcej niż jednego lub dwóch kawałków na raz. Najlepszym dodatkiem do tego deseru będzie filiżanka niesłodzonej herbaty lub kawy.

Daktyle z migdałami w białej czekoladzie
Daktyle z migdałami w białej czekoladzie

30 minut

5 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • duże daty – 10 szt.
  • czekolada biała – 60 g
  • obrane migdały – 60 g
  • cukier puder – 2 łyżki. l.
  • masło – 1 łyżeczka.

1. Migdały włożyć do rondla z wrzącą wodą i blanszować przez 3 minuty. Ułożyć na sicie, przepłukać zimną wodą i obrać ze skórki. Osuszyć papierowymi ręcznikami i osuszyć na suchej patelni.

2. Orzechy wsypać do szklanki blendera i zmielić na drobny okruch w trybie „pulsowym”. Odłóż około 1,5 łyżki. l. okruchy migdałów do podania, do reszty dodać cukier puder i zmiksować na pastę.

3. W każdej dacie wykonaj nacięcie i usuń pestkę. Nafaszeruj daktyle pastą migdałową.

4. Rozpuść czekoladę i masło w kuchence mikrofalowej, włączając ją kilka razy na 10 sekund, mieszając mieszaninę pomiędzy kolejnymi podgrzewaniami.

5. Za pomocą wykałaczki zanurzamy daktyle w roztopionej czekoladzie. Połóż daktyle w czekoladzie na talerzu wyłożonym pergaminem. Natychmiast posyp daktyle w czekoladzie pokruszonymi migdałami. Włóż naczynie daktylowe do lodówki, aż czekolada całkowicie stwardnieje.

PRZY OKAZJI

Daktyle i migdały „przeżyją” doskonale przez 3-5 dni samo w pojemniku o temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz przechowywać cukierki dłużej, lepiej włożyć je do lodówki.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do przygotowania nadzienia migdałowego można wykorzystać nie tylko całe owoce, ale także gotowy marcepan. Zwróć uwagę na jego skład: prezent powinien zawierać wyłącznie migdały. I żadnych orzeszków ziemnych!

Brownie z jabłkami i daktylami

Połączenie ciągnącej się, lekko wilgotnej konsystencji i bogatego czekoladowego smaku zadowoli każdego miłośnika słodyczy. W naszym przepisie do ciasta dodaje się kawałki jabłek i daktyle, a gotowe gorące brownie moczy się w koniaku lub Calvadosie, co sprawia, że ​​deser jest niezwykle aromatyczny.

Brownie z jabłkami i daktylami
Brownie z jabłkami i daktylami

1 godzina

6 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • masło – 125 g
  • czekolada gorzka – 100 g
  • kakao w proszku – 40 g
  • mąka – 50 g
  • cukier – 80 g
  • jajka – 2 szt.
  • śmietana o zawartości tłuszczu 33–35% – 30 ml
  • daktyle – 70 g
  • małe jabłko – 1 szt.
  • mielony cynamon – 1 łyżeczka.
  • imbir w proszku – 1 łyżeczka.
  • Calvados lub koniak – 2 łyżki. l.

Dla miękkiego karmelu:

  • śmietana o zawartości tłuszczu 33–35% – 100 g
  • cukier – 100 g
  • masło – 30 g
  • mielony cynamon – 1 łyżeczka.
  • wanilia – 1 strąk
  • sól morska – na czubku noża

1. Rozpuść czekoladę i masło w łaźni wodnej. Osobno wymieszać mąkę, kakao i przyprawy. Jajka wymieszać z cukrem (nie ubijać), następnie ze śmietaną, a na koniec z masą czekoladową. Jabłko obierz i pokrój w małą kostkę. Obetnij także daty. Do ciasta dodać suchą mieszankę i pokrojone owoce.

2. Ciasto wylać do natłuszczonej formy o wymiarach 18×18 cm i piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Gotowe gorące brownie zwilżyć alkoholem za pomocą pędzelka.

3. W przypadku karmelu laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyskrob nasiona i dodaj je do śmietany razem z cynamonem. Podgrzewaj aż prawie do wrzenia.

4. Umieść cukier na patelni z powłoką nieprzywierającą. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i zmieni kolor na brązowy. Ostrożnie wlać śmietanę i wymieszać. Dodać masło i sól, wymieszać, gotować na średnim ogniu aż zgęstnieje (temperatura gotowego karmelu wynosi 104°C).

5. Aby złożyć ciasto, pokrój brownie na kwadraty, polej karmelem i poczekaj, aż stwardnieje. Udekoruj według gustu.

PRZY OKAZJI

W przypadku karmelu bardzo ważne jest, aby podczas topienia cukru nie mieszać łyżką lub szpatułką, gdyż może to doprowadzić do krystalizacji, która w tym przypadku jest zupełnie niepotrzebna.

UWAGA DO GOSPODARKI

Gotowe brownie można udekorować kawałkami orzechów, owoców kandyzowanych i owoców kandyzowanych, a także podawać z lodami lub bitą śmietaną.

Ciasto daktylowe z sosem karmelowym

Wygląda jak babeczka, ale zawarte w niej daktyle sprawiają, że konsystencja jest bardziej wilgotna, a herbata Earl Grey i…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja