10 sposobów na poprawę smaku jedzenia
gastronomia 1 listopada 2022 r4,80 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Już jeden drobny szczegół może całkowicie zepsuć smak całego dania. A może wręcz przeciwnie, przenieść to na zupełnie inny poziom. Oto kilka wskazówek, jak łatwo dodać smaku do dowolnego dania.
- Jeśli chcesz maksymalnie zachować aromat czosnku i cebuli, nie obieraj ich, a tym bardziej nie kroj, na początku gotowania. Zrób to tuż przed dodaniem do potrawy.
- Mięso i owoce morza będą smakować lepiej, jeśli przed smażeniem posypie je odrobiną cukru.
- Najbardziej aromatyczną częścią pomidorów są nasiona i otaczający je galaretowaty płyn. Dlatego nie powinieneś się go pozbywać, jeśli chcesz nadać potrawie bogatszy smak.
- Nie spiesz się, aby od razu włożyć jedzenie na patelnię; najpierw pozwól, aby olej dobrze się rozgrzał. Mięso i ryby będą smakować lepiej, jeśli włożymy je w momencie, gdy olej zacznie lekko dymić. Warzywa – kiedy się po prostu „gotują”.
- Aby wzmocnić aromat przypraw i suszonych ziół w zupie, należy je wstępnie poddusić przez 1-2 minuty na patelni z odrobiną oleju. I dopiero wtedy dodaj go na patelnię. Jeśli przepis przewiduje smażenie warzyw, można do nich dodać przyprawy.
- Aby stek równomiernie się upiekł i zachował soczystość, przed smażeniem wykonaj płytkie, równe nacięcia w całym kawałku.
- Pachnące zioła, takie jak rozmaryn, szałwia, oregano, majeranek i tymianek, lepiej dodać już na początku gotowania – dzięki temu będą miały czas na uwolnienie maksimum swojego aromatu. Ale pietruszkę, koper, kolendrę, zieloną cebulę, bazylię i estragon zostaw na ostatnią chwilę. W przeciwnym razie stracą kolor i delikatny aromat.
- Smak smoothie stanie się bardziej niezwykły, jeśli dodamy do niego nie wodę, a herbatę, najlepiej ziołową – będzie bardziej aromatyczna. Można go najpierw zamrozić w pojemniku na lód.
- Aby gofry były bardziej puszyste, należy dodać do nich odpowiednio odrobinę wody mineralnej, nieznacznie zmniejszając ilość mleka.
- Jeśli chcesz, aby bita śmietana miała delikatniejszy smak i dłużej zachowała swój kształt, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszaj i włóż mieszaninę do lodówki na godzinę.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jak gotowaćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca20 stycznia 2020 r
Dziękuję za pomocne wskazówki.
00Odpowiedź
17 grudnia 2015 r
6. Aby stek był równomiernie wysmażony i zachował soczystość, przed smażeniem wykonaj płytkie, równe nacięcia na całym kawałku. Zwykle mówi się o „uszczelnieniu” mięsa, aby soki nie wyciekły. A oto cięcia.?
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych