10 sposobów gotowania buraków, które sprawią, że je pokochasz
Olga Zacharowa 21 września 2022 r4,67 (9)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział7Komentarz
Buraki to wszechstronne warzywo, z którego można stworzyć wiele wspaniałych dań. To nie tylko barszcz i winegret, to chipsy, lody, a nawet buraki w czekoladzie, ale przede wszystkim.
Buraki to jedno z najpiękniejszych warzyw świata. Jego jasnoczerwony kolor, podobny do rubinowego, bogatego, bordowego, słodkiego soku, który barwi wszystko, czego dotknie, słodkawy smak i lekko ziemisty aromat – wszystko jest piękne. Trzeba tylko wiedzieć, jak z niego korzystać.
Jak wybrać odpowiednie buraki
Bulwy buraka nie powinny być bardzo duże, mieć cienką skórkę i krótki ogon (korzeń). Im dłuższy korzeń, tym dalej od warzywa znajdowała się woda, a to nie jest zbyt dobry wskaźnik jego uprawy.
Jeśli to możliwe, kupuj buraki z resztkami zielonych liści (czyli wierzchołków). Zapobiegną wyciekaniu soku z buraków podczas gotowania warzyw, można je również aktywnie wykorzystać do przygotowania np. pesto, zup i sałatek. Skórka bulwy powinna być gładka, sucha, bez miękkich i ciemnych plam.
Młode buraki
1. Napoje z buraków
Surowe buraki stanowią świetną bazę do zdrowego napoju. Do przygotowania soku wystarczy wyciskarka do soku, bulwa obrana i pokrojona na 4-6 kawałków.
Sok z buraków świetnie komponuje się z sokiem z marchwi, jabłka, gruszki, ananasa, imbiru, ogórka, pomarańczy, malin czy wiśni. Z soku z buraków możesz przygotować koktajle i smoothie, mieszając go ze szpinakiem, bananem, mango, mlekiem kokosowym lub jogurtem naturalnym. W sezonie do napojów można dodawać posiekane blaty.
Do wyboru napoje: piwo buraczano-imbirowe z syropem wiśniowym, napój energetyczny z buraków czerwonych z wiśniami, koktajl Anti-Age z jabłkiem i imbirem, kwas chlebowy z buraków, sok z buraków, smoothie gazpacho z buraków.
Czerwony napój energetyczny
2. Buraki marynowane
Solone i marynowane warzywa sprawdzają się jako samodzielna przystawka lub element prostej sałatki, a także doskonale ożywiają wiele dań na ciepło. Marynowane buraki to wspaniały preparat, w którym cierpki ocet równoważy słodkie buraki. Do jego przygotowania potrzebne będą buraki, które trzeba upiec w całości, kęs czerwonego wina, rafinowany olej roślinny, musztarda zbożowa, miód, sól, ziarna czarnego pieprzu i tymianek – jeśli oczywiście chcesz ugotować to według naszego przepisu .
Gdzie dodać kiszone buraki? Na przykład w kanapce, kanapce, burgerze/hamburgerze, sałatce, a nawet w barszczu.
Opcje marynowania buraków: buraki z czosnkiem, anyżem i cynamonem, duńskie buraki marynowane z chrzanem, najprostsze buraki marynowane przy użyciu minimalnej ilości składników.
Marynowane pieczone buraki
3. Gotowane buraki
Gotowane warzywa mają reputację zbyt nudnych, zbyt mdłych i zbyt mdłych. Wyjątkiem są buraki; nie są to kapusta ani nawet marchewka. Po ugotowaniu nie traci swojej słodyczy i koloru. Najprostszy sposób podania to pokroić w cienkie plasterki, polać jogurtem, śmietaną lub kwaśną śmietaną, skropić pyszną oliwą z oliwek i doprawić solą.
Opcje wykorzystania buraków gotowanych: barszcz, barszcz, winegret, barszcz z serem feta i rzodkiewką, barszcz z tahini i za’atarem, barszcz z mlekiem kokosowym. Nawet słynny brytyjski szef kuchni Jamie Oliver nie przeszedł obok gotowanych buraków i przygotował z nimi jedną ze swoich niesamowitych sałatek.
Grillowana makrela z winegretem
5. Pieczone buraki
Istnieje ogólna zasada dotycząca wszystkich warzyw: jeśli chcesz bogatszego, jaśniejszego smaku, upiecz je. Ciepło odparowuje (usuwa) płyn z warzyw, koncentrując smaki i karmelizując naturalne cukry.
Pieczenie buraków jest łatwe. Należy go umyć, wytrzeć do sucha, a następnie… Można go piec ze skórką lub bez, w całości lub pokrojony na kawałki (w zależności od wielkości bulwy). Do pieczenia każdą bulwę można zawinąć w całości w folię, po skropieniu oliwą i doprawieniu solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zastosowanie pieczonych buraków: pieczone buraki z orzechami włoskimi i kozim serem, pieczone buraki z koprem włoskim i rodzynkami, carpaccio z buraków, gazpacho z buraków malinowych. Pieczone buraki zabrzmią szczególnie dobrze w efektownej przystawce – „Napoleonie” buraków z orzechami
Pieczone buraki z orzechami włoskimi i kozim serem
6. Grillowane buraki
Grillowane buraki mają wszystkie zalety pieczonych buraków i dymny smak. Jeśli nie masz pewności co do ciepła i swoich możliwości, ugotuj buraki w folii. Aby to zrobić, najpierw rozgrzej grill na średnim ogniu, a następnie połóż przygotowane warzywa na dużym arkuszu folii. Skropić olejem roślinnym, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykryj pozostałą folią i zamknij buraki w szczelnym „torbie”. Grilluj przez 20-30 minut, w zależności od wielkości bulw.
Korzystanie z grillowanych buraków: Zobacz wykorzystanie pieczonych buraków, podawaj z grillowanym mięsem lub jako samodzielny posiłek.
Burak Z Grillowanymi Warzywami
7. Buraki pieczone
Buraki można pokroić w kostkę lub plasterki, zanurzyć w cieście i usmażyć w głębokim tłuszczu lub można je zrobić bez ciasta (przepis na chipsy znajdziesz tutaj). Lub po prostu posiekaj warzywo, panieruj je w mące, najlepiej ryżowej, z dodatkiem soli, świeżo zmielonego czarnego pieprzu, kminku lub tymianku, a także we wrzącym oleju.
Jest takie szwajcarskie danie zwane rosti. Przygotowuje się go z ziemniaków, startych na grubej tarce, z których formuje się placki i smaży na oleju. To samo można zrobić z burakami.
Wykorzystanie pieczonych buraków: Jedną z ciekawszych opcji jest julienne z buraków z grzybami i serem pleśniowym. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Buraki i grzyby (pieczarki lub boczniaki) pokroić w paski. Najpierw podsmaż buraki do miękkości, dodaj grzyby i smaż na złoty kolor. Przygotowane składniki zalać śmietaną 20%, a gdy się zagotuje, dodać pokruszony ser pleśniowy. Gotuj na średnim ogniu, mieszając. Ser powinien się stopić. Zdejmij z ognia i podawaj z ryżem, makaronem lub samym pieczywem.
Smażone buraki
8. Przecier i sok z buraków
Puree z buraków cukrowych stanowi doskonałą bazę do wypieków. A jak pięknie wybarwia nie tylko ciasto, ale i śmietanę, mus, suflet, polewę! Czasami wystarczy kilka kropel puree (lub świeżo wyciśniętego soku), aby uzyskać rubinowy lub jasnoróżowy kolor.
Zastosowanie puree z buraków w deserach i wypiekach: do wyrobu lodów, naleśników, gofrów, naleśników, serników, muffinów, brownie, musów i cukierków
Brownie Buraki i czekolada
9. Buraki suszone
Buraki suszone to chipsy buraczane bez głębokiego smażenia. Teraz, gdy każdy chce być wesoły i zdrowy, takie przekąski są świetną opcją na podjadanie w drodze, w pracy czy w szkole. I tak, chipsy z buraków są pyszne. Plastry już upieczonych buraków najlepiej suszyć.
Zastosowanie suszonych buraków: Spożywać jako samodzielny posiłek, posypać sproszkowanymi frytkami przekąski i sałatki lub dekorować potrawy.
Chipsy z buraków bez głębokiego smażenia
10. Surowe buraki
Nie każdy to zna, ale surowe buraki można jeść. Tylko to oczywiście powinno być słodkie i soczyste. Należy go pokroić w cienkie kawałki, posypać pikantną mieszanką kminku, skórki z cytryny, solą i skropić oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Lub pokroić w paski i wymieszać z bulwą selera tej samej wielkości, drobno posiekanym koperkiem i filetem z pomarańczy. Tę szybką i zdrową sałatkę wystarczy polać winegretem i sokiem z cytryny.
Jeśli ogólnie lubisz smak i konsystencję surowych warzyw, do zup używaj surowych buraków. Do miski z zupą (może być też gorąca) dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa. I pamiętaj, aby ugotować z niego makaron warzywny. Aby to zrobić, po prostu posiekaj buraki, szybko zamarynuj je w occie winnym i soli!
Makaron buraczany
Jakie właściwości zdrowotne mają buraki? Jest niskokaloryczna i bogata w błonnik. Buraki pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz zwiększyć czujność i wydajność umysłową.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #buraki #jak gotować #Olga ZakharovaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
17 września 2021 r
a makaron z burakami to może być wielka sprawa, ale tak na serio, buraki to najzdrowsze warzywo
00OdpowiedźKonstanca12 października 2019 r
Świeżo wyciśnięty sok z buraków (bez dodatków) może leczyć nadciśnienie.
00OdpowiedźOlga Zacharowa7 października 2019 r
Marina, to jest Jamie Oliver, angielski szef kuchni. Jest nawet w naszym pudełku rano, a przynajmniej tak było). Wyszukaj w Google, a sam się przekonasz.
00Odpowiedź
7 października 2019 r
Fajny zbiór przepisów. Uwielbiam buraki pod każdą postacią. Zapiszę Twój artykuł w zakładkach)))) A co z tym kolesiem Oliverem, który jest ostatnio modny? Jego imię pojawia się we wszystkich przepisach. Dziękuję
00OdpowiedźOlga Zacharowa19 września 2019 r
Panie N.N., dlaczego jest tego za dużo? Można smażyć wszystko, a na pewno warzywa. może po prostu nie próbowałeś smażonych buraków, ale to już twój błąd i duże zaniedbanie!
00Odpowiedź
17 września 2019 r
Z gorącymi burakami – za dużo.
00OdpowiedźRita Pirko19 października 2018 r
Rzeczywiście, kolor buraków sprawi, że każde danie będzie atrakcyjne i bardzo apetyczne. Co prawda nie lubiłam soków z dodatkiem buraków, ale już od dawna dodaję do barszczu kiszone buraki. Bardzo mnie zaskoczyły smażone buraki, nigdy nie jadłam ich w takiej formie. W sumie ciekawych pomysłów z burakami jest dużo więcej, np. do ciasta z truskawkami zamiast sztucznych barwników użyłam soku z buraków. Ostatnio przygotowałam sałatkę „Śledź pod futrem” w formie ciasta. W tym celu z buraków przygotowałam mus buraczany, za pomocą którego następnie uformowałam warstwy ciasta. Przez bardzo długi czas robiłem kandyzowane buraki z buraków, ale nie jest to smak nabyty. Ogólnie rzecz biorąc, możliwości wykorzystania buraków są nieograniczone, najważniejsze jest to, że masz wystarczającą wyobraźnię.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych