10 sposobów gotowania buraków, które sprawią, że je pokochasz

10 sposobów gotowania buraków, które sprawią, że je pokochasz

10 sposobów gotowania buraków, które sprawią, że je pokochasz

Olga Zacharowa 21 września 2022 r4,67 (9)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział7Komentarz

Buraki to wszechstronne warzywo, z którego można stworzyć wiele wspaniałych dań. To nie tylko barszcz i winegret, to chipsy, lody, a nawet buraki w czekoladzie, ale przede wszystkim.

10 sposobów gotowania buraków, które sprawią, że je pokochasz10 sposobów gotowania buraków, które sprawią, że je pokochasz10 sposobów gotowania buraków, które sprawią, że je pokochasz10 sposobów gotowania buraków, które sprawią, że je pokochasz

Buraki to jedno z najpiękniejszych warzyw świata. Jego jasnoczerwony kolor, podobny do rubinowego, bogatego, bordowego, słodkiego soku, który barwi wszystko, czego dotknie, słodkawy smak i lekko ziemisty aromat – wszystko jest piękne. Trzeba tylko wiedzieć, jak z niego korzystać.

Jak wybrać odpowiednie buraki

Bulwy buraka nie powinny być bardzo duże, mieć cienką skórkę i krótki ogon (korzeń). Im dłuższy korzeń, tym dalej od warzywa znajdowała się woda, a to nie jest zbyt dobry wskaźnik jego uprawy.

Jeśli to możliwe, kupuj buraki z resztkami zielonych liści (czyli wierzchołków). Zapobiegną wyciekaniu soku z buraków podczas gotowania warzyw, można je również aktywnie wykorzystać do przygotowania np. pesto, zup i sałatek. Skórka bulwy powinna być gładka, sucha, bez miękkich i ciemnych plam.

Młode buraki

1. Napoje z buraków

Surowe buraki stanowią świetną bazę do zdrowego napoju. Do przygotowania soku wystarczy wyciskarka do soku, bulwa obrana i pokrojona na 4-6 kawałków.

Sok z buraków świetnie komponuje się z sokiem z marchwi, jabłka, gruszki, ananasa, imbiru, ogórka, pomarańczy, malin czy wiśni. Z soku z buraków możesz przygotować koktajle i smoothie, mieszając go ze szpinakiem, bananem, mango, mlekiem kokosowym lub jogurtem naturalnym. W sezonie do napojów można dodawać posiekane blaty.

Do wyboru napoje: piwo buraczano-imbirowe z syropem wiśniowym, napój energetyczny z buraków czerwonych z wiśniami, koktajl Anti-Age z jabłkiem i imbirem, kwas chlebowy z buraków, sok z buraków, smoothie gazpacho z buraków.

Czerwony napój energetyczny

2. Buraki marynowane

Solone i marynowane warzywa sprawdzają się jako samodzielna przystawka lub element prostej sałatki, a także doskonale ożywiają wiele dań na ciepło. Marynowane buraki to wspaniały preparat, w którym cierpki ocet równoważy słodkie buraki. Do jego przygotowania potrzebne będą buraki, które trzeba upiec w całości, kęs czerwonego wina, rafinowany olej roślinny, musztarda zbożowa, miód, sól, ziarna czarnego pieprzu i tymianek – jeśli oczywiście chcesz ugotować to według naszego przepisu .

Gdzie dodać kiszone buraki? Na przykład w kanapce, kanapce, burgerze/hamburgerze, sałatce, a nawet w barszczu.

Opcje marynowania buraków: buraki z czosnkiem, anyżem i cynamonem, duńskie buraki marynowane z chrzanem, najprostsze buraki marynowane przy użyciu minimalnej ilości składników.

Marynowane pieczone buraki

3. Gotowane buraki

Gotowane warzywa mają reputację zbyt nudnych, zbyt mdłych i zbyt mdłych. Wyjątkiem są buraki; nie są to kapusta ani nawet marchewka. Po ugotowaniu nie traci swojej słodyczy i koloru. Najprostszy sposób podania to pokroić w cienkie plasterki, polać jogurtem, śmietaną lub kwaśną śmietaną, skropić pyszną oliwą z oliwek i doprawić solą.

Opcje wykorzystania buraków gotowanych: barszcz, barszcz, winegret, barszcz z serem feta i rzodkiewką, barszcz z tahini i za’atarem, barszcz z mlekiem kokosowym. Nawet słynny brytyjski szef kuchni Jamie Oliver nie przeszedł obok gotowanych buraków i przygotował z nimi jedną ze swoich niesamowitych sałatek.

Grillowana makrela z winegretem

5. Pieczone buraki

Istnieje ogólna zasada dotycząca wszystkich warzyw: jeśli chcesz bogatszego, jaśniejszego smaku, upiecz je. Ciepło odparowuje (usuwa) płyn z warzyw, koncentrując smaki i karmelizując naturalne cukry.

Pieczenie buraków jest łatwe. Należy go umyć, wytrzeć do sucha, a następnie… Można go piec ze skórką lub bez, w całości lub pokrojony na kawałki (w zależności od wielkości bulwy). Do pieczenia każdą bulwę można zawinąć w całości w folię, po skropieniu oliwą i doprawieniu solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zastosowanie pieczonych buraków: pieczone buraki z orzechami włoskimi i kozim serem, pieczone buraki z koprem włoskim i rodzynkami, carpaccio z buraków, gazpacho z buraków malinowych. Pieczone buraki zabrzmią szczególnie dobrze w efektownej przystawce – „Napoleonie” buraków z orzechami

Pieczone buraki z orzechami włoskimi i kozim serem

6. Grillowane buraki

Grillowane buraki mają wszystkie zalety pieczonych buraków i dymny smak. Jeśli nie masz pewności co do ciepła i swoich możliwości, ugotuj buraki w folii. Aby to zrobić, najpierw rozgrzej grill na średnim ogniu, a następnie połóż przygotowane warzywa na dużym arkuszu folii. Skropić olejem roślinnym, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykryj pozostałą folią i zamknij buraki w szczelnym „torbie”. Grilluj przez 20-30 minut, w zależności od wielkości bulw.

Korzystanie z grillowanych buraków: Zobacz wykorzystanie pieczonych buraków, podawaj z grillowanym mięsem lub jako samodzielny posiłek.

Burak Z Grillowanymi Warzywami

7. Buraki pieczone

Buraki można pokroić w kostkę lub plasterki, zanurzyć w cieście i usmażyć w głębokim tłuszczu lub można je zrobić bez ciasta (przepis na chipsy znajdziesz tutaj). Lub po prostu posiekaj warzywo, panieruj je w mące, najlepiej ryżowej, z dodatkiem soli, świeżo zmielonego czarnego pieprzu, kminku lub tymianku, a także we wrzącym oleju.

Jest takie szwajcarskie danie zwane rosti. Przygotowuje się go z ziemniaków, startych na grubej tarce, z których formuje się placki i smaży na oleju. To samo można zrobić z burakami.

Wykorzystanie pieczonych buraków: Jedną z ciekawszych opcji jest julienne z buraków z grzybami i serem pleśniowym. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Buraki i grzyby (pieczarki lub boczniaki) pokroić w paski. Najpierw podsmaż buraki do miękkości, dodaj grzyby i smaż na złoty kolor. Przygotowane składniki zalać śmietaną 20%, a gdy się zagotuje, dodać pokruszony ser pleśniowy. Gotuj na średnim ogniu, mieszając. Ser powinien się stopić. Zdejmij z ognia i podawaj z ryżem, makaronem lub samym pieczywem.

Smażone buraki

8. Przecier i sok z buraków

Puree z buraków cukrowych stanowi doskonałą bazę do wypieków. A jak pięknie wybarwia nie tylko ciasto, ale i śmietanę, mus, suflet, polewę! Czasami wystarczy kilka kropel puree (lub świeżo wyciśniętego soku), aby uzyskać rubinowy lub jasnoróżowy kolor.

Zastosowanie puree z buraków w deserach i wypiekach: do wyrobu lodów, naleśników, gofrów, naleśników, serników, muffinów, brownie, musów i cukierków

Brownie Buraki i czekolada

9. Buraki suszone

Buraki suszone to chipsy buraczane bez głębokiego smażenia. Teraz, gdy każdy chce być wesoły i zdrowy, takie przekąski są świetną opcją na podjadanie w drodze, w pracy czy w szkole. I tak, chipsy z buraków są pyszne. Plastry już upieczonych buraków najlepiej suszyć.

Zastosowanie suszonych buraków: Spożywać jako samodzielny posiłek, posypać sproszkowanymi frytkami przekąski i sałatki lub dekorować potrawy.

Chipsy z buraków bez głębokiego smażenia

10. Surowe buraki

Nie każdy to zna, ale surowe buraki można jeść. Tylko to oczywiście powinno być słodkie i soczyste. Należy go pokroić w cienkie kawałki, posypać pikantną mieszanką kminku, skórki z cytryny, solą i skropić oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Lub pokroić w paski i wymieszać z bulwą selera tej samej wielkości, drobno posiekanym koperkiem i filetem z pomarańczy. Tę szybką i zdrową sałatkę wystarczy polać winegretem i sokiem z cytryny.

Jeśli ogólnie lubisz smak i konsystencję surowych warzyw, do zup używaj surowych buraków. Do miski z zupą (może być też gorąca) dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa. I pamiętaj, aby ugotować z niego makaron warzywny. Aby to zrobić, po prostu posiekaj buraki, szybko zamarynuj je w occie winnym i soli!

Makaron buraczany

Jakie właściwości zdrowotne mają buraki? Jest niskokaloryczna i bogata w błonnik. Buraki pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz zwiększyć czujność i wydajność umysłową.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #buraki #jak gotować #Olga ZakharovaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Słowianie (gość)

17 września 2021 r

a makaron z burakami to może być wielka sprawa, ale tak na serio, buraki to najzdrowsze warzywo

00OdpowiedźKonstancaKonstanca12 października 2019 r

Świeżo wyciśnięty sok z buraków (bez dodatków) może leczyć nadciśnienie.

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa7 października 2019 r

Marina, to jest Jamie Oliver, angielski szef kuchni. Jest nawet w naszym pudełku rano, a przynajmniej tak było). Wyszukaj w Google, a sam się przekonasz.

00Odpowiedź

Marina (gość)

7 października 2019 r

Fajny zbiór przepisów. Uwielbiam buraki pod każdą postacią. Zapiszę Twój artykuł w zakładkach)))) A co z tym kolesiem Oliverem, który jest ostatnio modny? Jego imię pojawia się we wszystkich przepisach. Dziękuję

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa19 września 2019 r

Panie N.N., dlaczego jest tego za dużo? Można smażyć wszystko, a na pewno warzywa. może po prostu nie próbowałeś smażonych buraków, ale to już twój błąd i duże zaniedbanie!

00Odpowiedź

Pan N.N (gość)

17 września 2019 r

Z gorącymi burakami – za dużo.

00OdpowiedźRita PirkoRita Pirko19 października 2018 r

Rzeczywiście, kolor buraków sprawi, że każde danie będzie atrakcyjne i bardzo apetyczne. Co prawda nie lubiłam soków z dodatkiem buraków, ale już od dawna dodaję do barszczu kiszone buraki. Bardzo mnie zaskoczyły smażone buraki, nigdy nie jadłam ich w takiej formie. W sumie ciekawych pomysłów z burakami jest dużo więcej, np. do ciasta z truskawkami zamiast sztucznych barwników użyłam soku z buraków. Ostatnio przygotowałam sałatkę „Śledź pod futrem” w formie ciasta. W tym celu z buraków przygotowałam mus buraczany, za pomocą którego następnie uformowałam warstwy ciasta. Przez bardzo długi czas robiłem kandyzowane buraki z buraków, ale nie jest to smak nabyty. Ogólnie rzecz biorąc, możliwości wykorzystania buraków są nieograniczone, najważniejsze jest to, że masz wystarczającą wyobraźnię.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja