10 sekretów, dzięki którym prosta sałatka stanie się niezapomnianym posiłkiem

10 sekretów, dzięki którym prosta sałatka stanie się niezapomnianym posiłkiem

10 sekretów, dzięki którym prosta sałatka stanie się niezapomnianym posiłkiem

Olga Zacharowa 20 czerwca 2023 r4,50 (10)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz

Sezon na świeże warzywa nabiera tempa, co sprawia, że ​​sałatki stają się jednym z najpopularniejszych dań. Ale sałatka różni się od sałatki. Zależy nam, aby każde danie miało swoją osobowość! Oto 10 sekretnych składników, dzięki którym stworzysz niezapomniane, popisowe danie.

Potajemnie na całym świeciePotajemnie na całym świeciePotajemnie na całym świeciePotajemnie na całym świecie

1. Sok i skórka z cytryny

Cytryna doda świeżości i przyjemnej kwaskowatości, która ożywi każdą mieszankę warzywną. Osoby bardziej zaawansowane mogą zamiast tego spróbować limonki lub pomarańczy. Ale co najważniejsze, nie zapomnij o drobno posiekanej skórce! Dzięki temu Twoje sałatki zyskają oryginalność i nowy akcent smakowy.

2. Szalotka

Niektórzy uważają, że szalotka to po prostu mała cebula, a jej wysoki koszt tłumaczy się niewielkim rozmiarem cebul. To wcale nie jest prawdą. Szalotki różnią się od zwykłych nie tylko wyglądem, ale także smakiem. Szalotka jest mniej ostra, słodsza i delikatniejsza. Dodając ją do sałatki lub zastępując zwykłą białą lub żółtą cebulę, można złagodzić ogólny smak i nadać potrawie bardziej eleganckiego charakteru. Cebula ta sprawdza się szczególnie dobrze w połączeniu z zielonym groszkiem i sałatkami liściastymi.

3. Uzupełnienia

Zróżnicuj swój repertuar gastronomiczny i zamień zwykły olej roślinny lub mieszankę olejowo-balsamiczną na mieszankę „sok z cytryny + miód”, „balsamik + musztarda”, „olej roślinny + czosnek + pietruszka”. Badać sosologia!

4. Pieczone warzywa

Dodaj trochę smażonych warzyw do sałatki ze świeżych warzyw. Nadadzą znanemu daniu zupełnie inny smak. Zasada ta dotyczy również grzybów. Na przykład do świeżych pieczarek w sałatce spróbuj dodać szybko podsmażone na dużym ogniu grzyby. Zapewniany jest dodatkowy smak i aromat.

5. Przyprawy

Nie oszczędzaj na przyprawach, ale zachowaj umiar. Kminek, kurkuma, kolendra, papryka mielona dobre nie tylko do dań na ciepło, ale także do sałatek. Dobrze tymianek, oregano, majeranek i mięta Po prostu stworzone na letnie mieszanki warzywne!

6. Olej roślinny

Nie skupiaj się tylko na oliwie z oliwek, choć my też to uwielbiamy. Spróbuj takżeolej sezamowy, migdałowy i z pestek winogron.

7. Orzechy

Uwzględnij na liście składników nasiona i orzechy – najlepiej smażone. Spróbuj dodać garść prażonych nasion białego sezamu do zwykłego sosu na bazie oleju roślinnego. Posyp prażonymi pestkami słonecznika lub dyni mieszaniną pomidorów i ogórków. Lub zmielić w moździerzu czosnek i migdały, a następnie wymieszać z oliwą z oliwek. Będziesz zadowolony z wyniku, obiecujemy!

8. Pesto

Domowe pesto – niedrogi luksus i przyjemność. Można go przygotować według klasycznego przepisu, ale można też wykazać się kreatywnością, dodając różne orzechy i zioła. I nie podawaj go z makaronem, ale posmaruj sałatkę sosem pesto.

9. Sardele

Małe i takie piękne ryby – anchois – do sosu można dodać winegret lub rozpuścić go na patelni do uzyskania maślanej konsystencji i wymieszać z kawałkami wczorajszego chleba. Te „grzanka” (nie bójmy się tego słowa) będą idealnie pasować do każdej sałatki warzywnej.

10. Cukier

Uwielbiasz pomidory i zawsze robisz z nimi sałatki? Następnie do sosu dodać cukier lub odrobinę miodu. Smak pomidorów stanie się intensywniejszy i ciekawszy.

Nawiasem mówiąc, pomidory dobrze komponują się ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Najprostszy przepis na sałatkę to grubo posiekane mięsiste pomidory + cienko pokrojona cebula + doskonały olej roślinny + sól + hojna porcja świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pomidory #warzywa #sos do sałatek #sałatki #jak gotować #sezonPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca17 czerwca 2020 r

Często dodaję sałatki olejem musztardowym. Okazuje się pyszne.

00Odpowiedźosakhan1318 lipca 2015 r

Olga, można jeść na gorąco… ale na zimno?.. w 35-40C – jak najbardziej słuszna decyzja… latem jest gorąco!

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa6 lipca 2015 r

Osakhan131, w pełni popieram pomysł pieczenia warzyw. Jednocześnie, jeśli są już upieczone, to po co je chłodzić i dodawać na zimno?

00Odpowiedźosakhan1316 lipca 2015 r

Warzywa są świetne, ale nie trzeba robić bomby kalorycznej, a w czasie upałów nie mamy ochoty na orzechy i smażone warzywa… lepiej je upiec… i podawać na zimno… np. hiszpańska „escalivada” – gotowane na grillu lub w piekarniku bakłażany i czerwona papryka, cebula i pomidory według uznania. Oliwa i ocet, dodajemy również kawałki solonego dorsza… a tu są anchois i „marynowanie” (kapary, oliwki, oliwki, cebula itp.) to dobry dodatek poprawiający smak sałatek zawierających białko (mięso, ryby, owoce morza, jajka).

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja