10 pysznych zup z knedlami
Katarzyna Kapustina 24 marca 2024 r
Pierogi — Całkowicie niezależne danie, uwielbiane przez wielu. Ale można je nie tylko ugotować i podać, ale także przygotować z nimi wiele oryginalnych „pierwszych dań”. Zebraliśmy 10 przepisów na pyszne zupy z kluskami na każdy gust.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Zupa Babci z knedlami
- Zupa uzbecka z knedlami
- Zupa z knedlami po tatarsku
- Zupa z knedlami w powolnej kuchence
- Chińska zupa wonton
- Duszbara
- Zupa serowa z kluskami
- Zupa ryżowa z knedlami
- Akanjapur
- Zupa grzybowa z knedlami w powolnej kuchence
Gotowe kluski — Świetna okazja, aby nakarmić całą rodzinę, oszczędzając jednocześnie cenny czas. Lodówki supermarketów oferują szeroką gamę mrożonych opcji i smaków. Bogata jest także oferta dań z kluskami: z warzywami, grzybami, rybą lub mięsem, gotowanych na grillu lub na patelni, z kwaśną śmietaną, marynatą lub domowym sosem.
Oprócz standardowej porcji pierogów z rosołem, można przygotować z nich ogromną ilość zup! To świetna opcja, jeśli znudziły Ci się zwykłe pierogi i chcesz spróbować czegoś nowego.
Zupa Babci z knedlami
Zupa Babci z knedlami
Głównym sekretem tego dania jest korzystne połączenie klusek i bulionu warzywnego. Tylko pół godziny — i pożywny, pyszny lunch lub kolacja gotowa!
4 porcje
Aby przygotować, potrzebujesz:
ziemniaki średnie – 5 szt.
marchew średnia – 1 szt.
cebula – 1 szt.
olej słonecznikowy – 1 łyżka. l.
woda – 2 l
ziarna pieprzu – 3 szt.
liść laurowy – 1 szt.
sól – 1/2 łyżeczki.
warzywa – 1 pęczek
Do napełniania:
mięso mielone – 400 g
mała cebula – 1 szt.
woda – 30ml
sól i pieprz
Do testu:
mąka – 1,5 szklanki
jajko – 1 szt.
woda – 100 ml
sól
1. Na stolnicę przesiej mąkę, do zagłębienia wbij jajko z wodą i solą. Zagnieść sztywne ciasto. Pozostaw na pół godziny pod folią.
2. 1 obraną cebulę pokroić w ćwiartki i przepuścić razem z mięsem mielonym przez maszynę do mięsa. Dodać wodę, sól, pieprz i wymieszać.
3. Zrób kluski, rozwałkując ciasto na arkusz o grubości kilku milimetrów.
4. Na kuchence ustawionej na maksymalny ogień postaw rondelek z wodą, pieprzem i liściem laurowym.
5. Umyj, obierz i posiekaj warzywa: ziemniaki pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj, do marchewki użyj grubej tarki.
6. Włóż ziemniaki do rondla z wrzącą wodą i zmniejsz ogień do małego.
7. Smażyć cebulę i marchewkę na złoty kolor. Knedle wkładamy do bulionu z przygotowanymi ziemniakami i doprawiamy solą.
8. Gdy tylko kluski wypłyną na powierzchnię, dodaj do nich smażenie i gotuj przez 7-8 minut.
9. Do bulionu dodać posiekane zioła, zaparzyć i podawać gorącą zupę na stole.
Zupa uzbecka z knedlami
Zupa uzbecka z knedlami
To danie jest idealne dla miłośników pikantnej kuchni orientalnej; można wykorzystać zarówno domowe pierogi, jak i gotowe ze sklepu.
6 porcji
Aby przygotować, potrzebujesz:
bulion wołowy – 2 l
kluski z nadzieniem mięsnym – 450–500 g
pomidory – 400 g
cebula – 300 g
papryka czerwona – 300 g
marchewki – 2 szt. średni rozmiar
czosnek – 1 główka
świeża papryczka chili – 1 szt.
Olej słonecznikowy – 3 łyżki. l.
liść laurowy – 2 szt.
zira – 1 łyżeczka.
kolendra mielona – 1 łyżeczka.
słodka papryka – 1 łyżeczka.
mielony czarny pieprz – 1/2 łyżeczki.
natka pietruszki – 1 gałązka
zielona cebula – 1 łodyga
kolendra – 1 gałązka
sól – 1 łyżka. l.
1. Przygotuj warzywa: cebulę posiekaj, czosnek pokrój w cienkie plasterki, marchewkę, paprykę, pomidory — średnie kostki i chili — cienkie pierścienie.
2. Wlać olej roślinny do rondla i smażyć w nim cebulę na złoty kolor na małym ogniu. Następnie dodaj czosnek, smaż przez kolejną 1 minutę.
3. Umieść marchewkę, paprykę i pomidory w rondlu, gotuj tę mieszaninę pod pokrywką przez 5 minut na małym ogniu.
4. Dodaj wszystkie przyprawy, zagotuj zupę, zmniejsz ogień i gotuj dalej przez około 10 minut.
5. Dodaj krążki papryczki chili i kluski i smaż, aż będą gotowe. Gotowe danie można posypać drobno posiekanymi ziołami i kwaśną śmietaną.
Zupa z knedlami po tatarsku
Zupa z knedlami po tatarsku
Co czyni tę zupę wyjątkową? — wymaga bardzo małych klusek, a im więcej mieści się w łyżce, tym danie uważa się za smaczniejsze. Znany jest również jako jesion casique.
Aby przygotować, potrzebujesz:
marchewki – 1 szt.
cebula – 1 szt.
zielony
czosnek – 2 ząbki
olej roślinny – 1/2 łyżki. l.
masło – 20 g
liść laurowy – 2 szt.
sól i pieprz – do smaku
Do napełniania:
mięso mielone – 800 g
cebula – 2 szt.
jajko – 1 szt.
sól i pieprz – do smaku
Do testu:
mąka – 700 g
woda – 300 ml
olej roślinny – 3 łyżki. l.
sól – 1 łyżeczka.
1. Do miski lub na przygotowany stół wsypać przesianą mąkę, wymieszać z gorącą wodą, olejem roślinnym, solą i zagnieść elastyczne ciasto. Zawiń w folię i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
2. Drobno posiekaną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, dodać jajko, przyprawy i sól. Ugniatać
3. Rozwałkuj ciasto wałkiem na cienki arkusz. Pokrój tak, aby powstały małe kwadraty o boku 2 cm. Na każdy z nich nałóż niewielką ilość powstałego mięsa mielonego, uformuj kluskę tak, aby mięso mielone było dobrze sklejone.
4. Obierz marchewkę, cebulę i czosnek. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, wyciśnij czosnek przez prasę, a cebulę wyciśnij według własnego uznania. Drobno posiekaj warzywa. W garnku do zupy wymieszaj warzywa z masłem, postaw na małym ogniu, dodaj posiekane przetwory warzywne, gotuj tę mieszaninę przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
5. Gdy marchewka stanie się miękka, dodaj wodę i zagotuj bulion. Dodać kluski, liść laurowy, zioła, sól i pieprz. Trzymaj zupę na ogniu przez 5 minut. Do talerza gorącej zupy możesz dodać śmietanę lub drobno posiekane zioła.
Zupa z knedlami w powolnej kuchence
Zupa z knedlami w powolnej kuchence
Nie masz czasu, ale pilnie potrzebujesz przygotować pożywny lunch lub kolację? Wtedy zupa w powolnej kuchence z kluskami będzie prawdziwym wybawieniem. Po pierwsze, nadają się do tego nie tylko domowe pierogi, ale także gotowe mrożone, co pozwoli zaoszczędzić mnóstwo czasu. Po drugie, nie wymaga wielu składników. I po trzecie, potrzebujesz tylko multicookera, to znaczy nie musisz ciągle mieszać ani okresowo niczego dodawać. A funkcja opóźnionego startu, dostępna w większości modeli tego urządzenia, pomoże Ci przygotować danie na czas na lunch lub kolację.
Aby przygotować, potrzebujesz:
kluski (domowe/mrożone) – 400 g
woda – 2,5 l
ziemniaki – 2–3 szt.
cebula – 1 szt.
seler – 1 łodyga
olej roślinny – 30 g
masło – 1 łyżka. l.
warzywa – 1 pęczek
sól i pieprz
1. Obrane warzywa pokroić: ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę — słomki, cebula — półpierścienie, seler — w małych kawałkach.
2. Włóż masło i olej roślinny do miski multicookera i włącz tryb smażenia. Cebulę i marchewkę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut.
3. Do miski dodać ziemniaki, kluski, przyprawy według własnego uznania, sól, pieprz i gorącą wodę. Wszystko dobrze wymieszaj.
4. Zamknij multicooker, ustaw czas na 30 minut i włącz tryb gotowania zupy.
Chińska zupa wonton
Chińska zupa wonton
Wonton — aromatyczna i pożywna zupa pochodząca z Chin. Pod względem popularności można go porównać do barszczu w Rosji. Przygotowywany jest z produktów dość nam znanych w bulionie z kurczaka.
Aby przygotować, potrzebujesz:
surowe kości z kurczaka – 2 kg
mięso z kurczaka – 700 g
woda – 3 l
zielona cebula – 2 łodygi
czosnek – 2 ząbki
świeży korzeń imbiru – 2 cm
sól – 1/2 łyżeczki.
Do napełniania:
mięso mielone wieprzowe – 350 g
zielona cebula – 1,5 łyżki. l.
białko jaja – 1 szt.
sos sojowy – 1 łyżka. l.
sherry – 2 łyżeczki.
cukier – 1 łyżeczka.
sól – 1/2 łyżeczki.
skrobia kukurydziana – 1/2 łyżeczki.
Do testu:
mąka ryżowa – 150 g
skrobia kukurydziana – 10 g
woda – 1/2 szklanki
Smalec – 1 łyżka. l.
1. Mięso i kości z kurczaka włóż do rondla, zalej zimną wodą i gotuj na średnim ogniu. Kiedy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień do małego i kontynuuj gotowanie bez mieszania przez 30 minut (odsuń tłuszcz i pianę).
2. Podczas gotowania bulionu obierz wszystkie warzywa oprócz czosnku. Imbir pokroić w cienkie plasterki, odciąć zieloną część cebuli (potrzebna jest tylko biała część), czosnek lekko rozgnieść płaską stroną noża. Dodaj to wszystko do bulionu i posol go. Kontynuuj gotowanie przez 2 godziny. Gdy bulion będzie gotowy, odcedź go.
3. W dużej misce połącz wszystko, co potrzebne do nadzienia wonton i dokładnie wymieszaj mieszaninę.
4. Do osobnego pojemnika wlać mąkę i skrobię, zalać wrzącą wodą, wszystko dokładnie wymieszać. Dodaj smalec do przyszłego ciasta i zacznij ugniatać, ugniataj, aż przestanie kleić się do dłoni. Podziel je na kilka małych części, jedną zostaw, a resztę odłóż pod wilgotną ściereczkę, aby ciasto nie zaczęło wysychać.
5. Rozwałkuj część ciasta na cienką okrągłą warstwę o średnicy około 6 cm na środku i połącz ciasto w kształt worka. Uformuj pozostałe wontony.
6. Najpierw ugotuj wontony osobno: włóż je do wrzącej wody, gotuj przez 1 minutę. Następnie włóż je do bulionu i gotuj przez kolejne 2 minuty.
Duszbara
Duszbara
Duszbara — To azerbejdżańska zupa z knedlami, podobna do wersji tatarskiej. Zwyczajowo używa się do tego również małych pierogów. Formuje się je dość szybko, więc proces gotowania nie zajmuje dużo czasu.
Aby przygotować, potrzebujesz:
kości jagnięce – 1 kg
woda – 1,5 l
cebula średnia – 1 szt.
pieprz czarny – 3–4 szt.
kurkuma
szafran
Do napełniania:
mielona jagnięcina – 150 g
cebula – 1/2 szt.
świeża kolendra – 1 gałązka
suszona mięta – do smaku
bazylia – do smaku
sól i pieprz – do smaku
Do testu:
mąka – 1 szklanka
jajko – 1 szt.
sól – 1/2 łyżeczki.
woda – 5 łyżek. l.
1. Zalać kości jagnięce wodą i zagotować bulion. Dodać cebulę i ziarna czarnego pieprzu. Bulion gotuj przez 1 godzinę, a następnie odcedź.
2. Do przesianej mąki wbij jajko, dodaj wodę, sól i zagniataj ciasto, aż stanie się plastyczne. Gotowe ciasto umieścić pod folią i odstawić na 30 minut.
3. Wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do nadzienia. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni na cienki prostokątny kształt, pokrój go na małe kwadraty o wielkości 2-3 cm, na środku każdego kawałka umieść trochę nadzienia. Weź jeden kawałek ciasta z mielonym mięsem, złóż go w kształcie trójkąta, najpierw połącz wierzchołki, a następnie powstałe boki. Następnie zagnij boczne rogi do tyłu i połącz. Uformowane kluski pozostawić na 10 minut, niczym ich nie przykrywając.
4. Bulion doprawić szafranem i kurkumą, doprowadzić do wrzenia, dodać kluski i gotować 5 minut.
5. Przed podaniem możesz posypać gotową dushbarę suszoną miętą.
Zupa serowa z kluskami
Zupa serowa z kluskami
Doskonała opcja dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego, ale nie są gotowi pożegnać się ze swoimi dotychczasowymi gustami. Zupę przygotowuje się błyskawicznie, a połączenie sera, cienkiego ciasta i nadzienia mięsnego nie pozostawi nikogo obojętnym.
3 porcje
Aby przygotować, potrzebujesz:
mrożone pierogi – 350 g
woda – 1 l
ziemniaki – 3–4 szt.
marchewki – 1 szt.
cebula – 1/2 szt.
ser topiony – 180 g
ser twardy – 150 g
oliwa z oliwek – 30 ml
liść laurowy – 2–3 liście
sól – 1/2 łyżeczki.
pieprz…