10 pysznych zup z knedlami

10 pysznych zup z knedlami

10 pysznych zup z knedlami

Katarzyna Kapustina 24 marca 2024 r

Pierogi Całkowicie niezależne danie, uwielbiane przez wielu. Ale można je nie tylko ugotować i podać, ale także przygotować z nimi wiele oryginalnych „pierwszych dań”. Zebraliśmy 10 przepisów na pyszne zupy z kluskami na każdy gust.

Zupa z kluskami

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Zupa Babci z knedlami
  • Zupa uzbecka z knedlami
  • Zupa z knedlami po tatarsku
  • Zupa z knedlami w powolnej kuchence
  • Chińska zupa wonton
  • Duszbara
  • Zupa serowa z kluskami
  • Zupa ryżowa z knedlami
  • Akanjapur
  • Zupa grzybowa z knedlami w powolnej kuchence

Gotowe kluski Świetna okazja, aby nakarmić całą rodzinę, oszczędzając jednocześnie cenny czas. Lodówki supermarketów oferują szeroką gamę mrożonych opcji i smaków. Bogata jest także oferta dań z kluskami: z warzywami, grzybami, rybą lub mięsem, gotowanych na grillu lub na patelni, z kwaśną śmietaną, marynatą lub domowym sosem.

Oprócz standardowej porcji pierogów z rosołem, można przygotować z nich ogromną ilość zup! To świetna opcja, jeśli znudziły Ci się zwykłe pierogi i chcesz spróbować czegoś nowego.

Zupa Babci z knedlami

Zupa Babci z knedlami
Zupa Babci z knedlami

Głównym sekretem tego dania jest korzystne połączenie klusek i bulionu warzywnego. Tylko pół godziny i pożywny, pyszny lunch lub kolacja gotowa!

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

ziemniaki średnie – 5 szt.

marchew średnia – 1 szt.

cebula – 1 szt.

olej słonecznikowy – 1 łyżka. l.

woda – 2 l

ziarna pieprzu – 3 szt.

liść laurowy – 1 szt.

sól – 1/2 łyżeczki.

warzywa – 1 pęczek

Do napełniania:

mięso mielone – 400 g

mała cebula – 1 szt.

woda – 30ml

sól i pieprz

Do testu:

mąka – 1,5 szklanki

jajko – 1 szt.

woda – 100 ml

sól

1. Na stolnicę przesiej mąkę, do zagłębienia wbij jajko z wodą i solą. Zagnieść sztywne ciasto. Pozostaw na pół godziny pod folią.

2. 1 obraną cebulę pokroić w ćwiartki i przepuścić razem z mięsem mielonym przez maszynę do mięsa. Dodać wodę, sól, pieprz i wymieszać.

3. Zrób kluski, rozwałkując ciasto na arkusz o grubości kilku milimetrów.

4. Na kuchence ustawionej na maksymalny ogień postaw rondelek z wodą, pieprzem i liściem laurowym.

5. Umyj, obierz i posiekaj warzywa: ziemniaki pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj, do marchewki użyj grubej tarki.

6. Włóż ziemniaki do rondla z wrzącą wodą i zmniejsz ogień do małego.

7. Smażyć cebulę i marchewkę na złoty kolor. Knedle wkładamy do bulionu z przygotowanymi ziemniakami i doprawiamy solą.

8. Gdy tylko kluski wypłyną na powierzchnię, dodaj do nich smażenie i gotuj przez 7-8 minut.

9. Do bulionu dodać posiekane zioła, zaparzyć i podawać gorącą zupę na stole.

Zupa uzbecka z knedlami

Zupa uzbecka z knedlami
Zupa uzbecka z knedlami

To danie jest idealne dla miłośników pikantnej kuchni orientalnej; można wykorzystać zarówno domowe pierogi, jak i gotowe ze sklepu.

6 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

bulion wołowy – 2 l

kluski z nadzieniem mięsnym – 450–500 g

pomidory – 400 g

cebula – 300 g

papryka czerwona – 300 g

marchewki – 2 szt. średni rozmiar

czosnek – 1 główka

świeża papryczka chili – 1 szt.

Olej słonecznikowy – 3 łyżki. l.

liść laurowy – 2 szt.

zira – 1 łyżeczka.

kolendra mielona – 1 łyżeczka.

słodka papryka – 1 łyżeczka.

mielony czarny pieprz – 1/2 łyżeczki.

natka pietruszki – 1 gałązka

zielona cebula – 1 łodyga

kolendra – 1 gałązka

sól – 1 łyżka. l.

1. Przygotuj warzywa: cebulę posiekaj, czosnek pokrój w cienkie plasterki, marchewkę, paprykę, pomidory średnie kostki i chili cienkie pierścienie.

2. Wlać olej roślinny do rondla i smażyć w nim cebulę na złoty kolor na małym ogniu. Następnie dodaj czosnek, smaż przez kolejną 1 minutę.

3. Umieść marchewkę, paprykę i pomidory w rondlu, gotuj tę mieszaninę pod pokrywką przez 5 minut na małym ogniu.

4. Dodaj wszystkie przyprawy, zagotuj zupę, zmniejsz ogień i gotuj dalej przez około 10 minut.

5. Dodaj krążki papryczki chili i kluski i smaż, aż będą gotowe. Gotowe danie można posypać drobno posiekanymi ziołami i kwaśną śmietaną.

Zupa z knedlami po tatarsku

Zupa z knedlami po tatarsku
Zupa z knedlami po tatarsku

Co czyni tę zupę wyjątkową? wymaga bardzo małych klusek, a im więcej mieści się w łyżce, tym danie uważa się za smaczniejsze. Znany jest również jako jesion casique.

Aby przygotować, potrzebujesz:

marchewki – 1 szt.

cebula – 1 szt.

zielony

czosnek – 2 ząbki

olej roślinny – 1/2 łyżki. l.

masło – 20 g

liść laurowy – 2 szt.

sól i pieprz – do smaku

Do napełniania:

mięso mielone – 800 g

cebula – 2 szt.

jajko – 1 szt.

sól i pieprz – do smaku

Do testu:

mąka – 700 g

woda – 300 ml

olej roślinny – 3 łyżki. l.

sól – 1 łyżeczka.

1. Do miski lub na przygotowany stół wsypać przesianą mąkę, wymieszać z gorącą wodą, olejem roślinnym, solą i zagnieść elastyczne ciasto. Zawiń w folię i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

2. Drobno posiekaną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, dodać jajko, przyprawy i sól. Ugniatać

3. Rozwałkuj ciasto wałkiem na cienki arkusz. Pokrój tak, aby powstały małe kwadraty o boku 2 cm. Na każdy z nich nałóż niewielką ilość powstałego mięsa mielonego, uformuj kluskę tak, aby mięso mielone było dobrze sklejone.

4. Obierz marchewkę, cebulę i czosnek. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, wyciśnij czosnek przez prasę, a cebulę wyciśnij według własnego uznania. Drobno posiekaj warzywa. W garnku do zupy wymieszaj warzywa z masłem, postaw na małym ogniu, dodaj posiekane przetwory warzywne, gotuj tę mieszaninę przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

5. Gdy marchewka stanie się miękka, dodaj wodę i zagotuj bulion. Dodać kluski, liść laurowy, zioła, sól i pieprz. Trzymaj zupę na ogniu przez 5 minut. Do talerza gorącej zupy możesz dodać śmietanę lub drobno posiekane zioła.

Zupa z knedlami w powolnej kuchence

Zupa z knedlami w powolnej kuchence
Zupa z knedlami w powolnej kuchence

Nie masz czasu, ale pilnie potrzebujesz przygotować pożywny lunch lub kolację? Wtedy zupa w powolnej kuchence z kluskami będzie prawdziwym wybawieniem. Po pierwsze, nadają się do tego nie tylko domowe pierogi, ale także gotowe mrożone, co pozwoli zaoszczędzić mnóstwo czasu. Po drugie, nie wymaga wielu składników. I po trzecie, potrzebujesz tylko multicookera, to znaczy nie musisz ciągle mieszać ani okresowo niczego dodawać. A funkcja opóźnionego startu, dostępna w większości modeli tego urządzenia, pomoże Ci przygotować danie na czas na lunch lub kolację.

Aby przygotować, potrzebujesz:

kluski (domowe/mrożone) – 400 g

woda – 2,5 l

ziemniaki – 2–3 szt.

cebula – 1 szt.

seler – 1 łodyga

olej roślinny – 30 g

masło – 1 łyżka. l.

warzywa – 1 pęczek

sól i pieprz

1. Obrane warzywa pokroić: ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę słomki, cebula półpierścienie, seler w małych kawałkach.

2. Włóż masło i olej roślinny do miski multicookera i włącz tryb smażenia. Cebulę i marchewkę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut.

3. Do miski dodać ziemniaki, kluski, przyprawy według własnego uznania, sól, pieprz i gorącą wodę. Wszystko dobrze wymieszaj.

4. Zamknij multicooker, ustaw czas na 30 minut i włącz tryb gotowania zupy.

Chińska zupa wonton

Chińska zupa wonton
Chińska zupa wonton

Wonton aromatyczna i pożywna zupa pochodząca z Chin. Pod względem popularności można go porównać do barszczu w Rosji. Przygotowywany jest z produktów dość nam znanych w bulionie z kurczaka.

Aby przygotować, potrzebujesz:

surowe kości z kurczaka – 2 kg

mięso z kurczaka – 700 g

woda – 3 l

zielona cebula – 2 łodygi

czosnek – 2 ząbki

świeży korzeń imbiru – 2 cm

sól – 1/2 łyżeczki.

Do napełniania:

mięso mielone wieprzowe – 350 g

zielona cebula – 1,5 łyżki. l.

białko jaja – 1 szt.

sos sojowy – 1 łyżka. l.

sherry – 2 łyżeczki.

cukier – 1 łyżeczka.

sól – 1/2 łyżeczki.

skrobia kukurydziana – 1/2 łyżeczki.

Do testu:

mąka ryżowa – 150 g

skrobia kukurydziana – 10 g

woda – 1/2 szklanki

Smalec – 1 łyżka. l.

1. Mięso i kości z kurczaka włóż do rondla, zalej zimną wodą i gotuj na średnim ogniu. Kiedy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień do małego i kontynuuj gotowanie bez mieszania przez 30 minut (odsuń tłuszcz i pianę).

2. Podczas gotowania bulionu obierz wszystkie warzywa oprócz czosnku. Imbir pokroić w cienkie plasterki, odciąć zieloną część cebuli (potrzebna jest tylko biała część), czosnek lekko rozgnieść płaską stroną noża. Dodaj to wszystko do bulionu i posol go. Kontynuuj gotowanie przez 2 godziny. Gdy bulion będzie gotowy, odcedź go.

3. W dużej misce połącz wszystko, co potrzebne do nadzienia wonton i dokładnie wymieszaj mieszaninę.

4. Do osobnego pojemnika wlać mąkę i skrobię, zalać wrzącą wodą, wszystko dokładnie wymieszać. Dodaj smalec do przyszłego ciasta i zacznij ugniatać, ugniataj, aż przestanie kleić się do dłoni. Podziel je na kilka małych części, jedną zostaw, a resztę odłóż pod wilgotną ściereczkę, aby ciasto nie zaczęło wysychać.

5. Rozwałkuj część ciasta na cienką okrągłą warstwę o średnicy około 6 cm na środku i połącz ciasto w kształt worka. Uformuj pozostałe wontony.

6. Najpierw ugotuj wontony osobno: włóż je do wrzącej wody, gotuj przez 1 minutę. Następnie włóż je do bulionu i gotuj przez kolejne 2 minuty.

Duszbara

Duszbara
Duszbara

Duszbara To azerbejdżańska zupa z knedlami, podobna do wersji tatarskiej. Zwyczajowo używa się do tego również małych pierogów. Formuje się je dość szybko, więc proces gotowania nie zajmuje dużo czasu.

Aby przygotować, potrzebujesz:

kości jagnięce – 1 kg

woda – 1,5 l

cebula średnia – 1 szt.

pieprz czarny – 3–4 szt.

kurkuma

szafran

Do napełniania:

mielona jagnięcina – 150 g

cebula – 1/2 szt.

świeża kolendra – 1 gałązka

suszona mięta – do smaku

bazylia – do smaku

sól i pieprz – do smaku

Do testu:

mąka – 1 szklanka

jajko – 1 szt.

sól – 1/2 łyżeczki.

woda – 5 łyżek. l.

1. Zalać kości jagnięce wodą i zagotować bulion. Dodać cebulę i ziarna czarnego pieprzu. Bulion gotuj przez 1 godzinę, a następnie odcedź.

2. Do przesianej mąki wbij jajko, dodaj wodę, sól i zagniataj ciasto, aż stanie się plastyczne. Gotowe ciasto umieścić pod folią i odstawić na 30 minut.

3. Wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do nadzienia. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni na cienki prostokątny kształt, pokrój go na małe kwadraty o wielkości 2-3 cm, na środku każdego kawałka umieść trochę nadzienia. Weź jeden kawałek ciasta z mielonym mięsem, złóż go w kształcie trójkąta, najpierw połącz wierzchołki, a następnie powstałe boki. Następnie zagnij boczne rogi do tyłu i połącz. Uformowane kluski pozostawić na 10 minut, niczym ich nie przykrywając.

4. Bulion doprawić szafranem i kurkumą, doprowadzić do wrzenia, dodać kluski i gotować 5 minut.

5. Przed podaniem możesz posypać gotową dushbarę suszoną miętą.

Zupa serowa z kluskami

Zupa serowa z kluskami
Zupa serowa z kluskami

Doskonała opcja dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego, ale nie są gotowi pożegnać się ze swoimi dotychczasowymi gustami. Zupę przygotowuje się błyskawicznie, a połączenie sera, cienkiego ciasta i nadzienia mięsnego nie pozostawi nikogo obojętnym.

3 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

mrożone pierogi – 350 g

woda – 1 l

ziemniaki – 3–4 szt.

marchewki – 1 szt.

cebula – 1/2 szt.

ser topiony – 180 g

ser twardy – 150 g

oliwa z oliwek – 30 ml

liść laurowy – 2–3 liście

sól – 1/2 łyżeczki.

pieprz…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja