10 przepisów na szybkie i niedrogie zupy puree idealne na lato

Szybkie, niedrogie zupy puree: 10 letnich przepisów

Szybkie, niedrogie zupy puree: 10 letnich przepisów

Na pytanie „co jeść, żeby schudnąć” można odpowiedzieć z całą pewnością: jedz warzywa. Szczególnie miło jest to robić latem! Ponadto radzimy nie tylko robić sałatki z warzyw, piec czy gotować, ale także przygotowywać z nich przeciery. Dlaczego tak jest? Porozmawiajmy!

Szybkie, niedrogie zupy puree: 10 letnich przepisów

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Co to jest zupa puree
  • Korzyści z zup puree dla organizmu
  • Z czego można przygotować zupy puree?
  • Przepisy
  • Zupa puree z pokrzyw
  • Zupa szpinakowa
  • Zupa z puree ogórkowego
  • Zupa grochowo-ogórkowa
  • Zupa ogórkowo-imbirowa
  • Zupa z 3 rodzajów kapusty
  • Zupa krem ​​z gruszek i selera
  • Zupa krem ​​z cukinii
  • Lekkie gazpacho z lodem pomidorowym
  • Gazpacho truskawkowe

Co to jest zupa puree

Na początek zróbmy małą edukację kulinarną. Tak więc zupy puree to gęste pierwsze dania, których składniki (warzywa, rośliny strączkowe, mięso, ryby, drób, owoce morza) zostały ugotowane i w taki czy inny sposób zamienione w masę o jednorodnej konsystencji. W tym daniu nie ma oczywiście nic szczególnie nowego: nasze babcie i prababcie przygotowały coś podobnego wiele lat temu. Inna sprawa, że ​​w tamtych czasach gospodynie domowe miały trudniej, bo składniki zup trzeba było ręcznie przecierać przez sito. Na szczęście mamy pod ręką tak genialny wynalazek ludzkości jak blender, który w ciągu kilku minut zamienia jedzenie w puree. Dodatkowo masa w tym czasie nie ma czasu ostygnąć, więc jeśli potrzebujesz gorącej zupy, dostaniesz ją od razu, bez podgrzewania.

Istnieje inny rodzaj zupy-krem – zupa-krem: w składzie takiego dania powinna znajdować się śmietana (ang krem oznacza „krem”). Czasami termin ten jest używany do określenia zwykłej zupy puree, co najwyraźniej oznacza kremowy konsystencja potrawy. Ale ty i ja będziemy trzymać się właściwych definicji.

Korzyści z zup puree dla organizmu

Zupy puree są lekkostrawne, ale jednocześnie dają uczucie sytości na długi czas
Zupy puree są lekkostrawne, ale jednocześnie dają uczucie sytości na długi czas

Co ciekawe, początkowo zupy puree przygotowywano dla chorych, dochodzących do zdrowia po ciężkiej chorobie lub dla osób wyczerpanych. Takie potrawy uważano za niemal lekarstwo! Z tego możemy wyciągnąć wniosek (a dietetycy to potwierdzą), że zupy puree są lekkostrawne nawet przez osłabiony organizm i dają uczucie sytości na długi czas.

Ponadto takie dania są zwykle przygotowywane z dużą ilością warzyw, co samo w sobie jest cudowne. Zawarty w nich błonnik poprawia pracę przewodu pokarmowego, usuwa toksyny i nadmiar wody, dzięki czemu sprzyja utracie wagi. To drugie jest oczywiście prawdą, jeśli w potrawach nie ma śmietany ani innych wysokokalorycznych potraw.

Wreszcie odpowiednio przygotowane zupy puree są bardzo smaczne, co daje czystą przyjemność gastronomiczną, a co za tym idzie, poprawia nastrój i zapewnia pozytywny ładunek na cały dzień.

Z czego można przygotować zupy puree?

Jak wspomniano powyżej, podstawą takich dań są warzywa. Co więcej, należy je ugotować: jeśli je najpierw usmażysz, wartość zupy puree znacznie spadnie. Co więcej, nie ma sensu tego robić! Do przygotowania zup przecierowych nadają się warzywa korzeniowe, młode pokrzywy, szpinak i szczaw, groszek zielony, różne rodzaje kapusty, cukinia, dynia itp. Jeśli dążysz do utraty wagi, wybierz niskokaloryczne warzywa (na przykład ziemniaki lepiej albo całkowicie wykluczyć ze składu, albo dodać w minimalnych ilościach).

Możesz oczywiście używać mięsa, ryb i drobiu jako składnika zup puree, ale w tym przypadku czas gotowania się wydłuży. Jednak podobnie jest z zawartością kalorii i strawnością. Dlatego głosujemy na zupy puree warzywne przyrządzane z bulionów warzywnych. Szczególnie, gdy nadchodzi upalne lato, gdy lekkości pragniemy dosłownie we wszystkim. Nawiasem mówiąc, pod względem gotowania zupy puree są cudownie dobre: ​​czas ich przygotowania waha się w ciągu pół godziny.

Przepisy

Zupa puree z pokrzyw

Maj to odpowiedni czas na przygotowanie zupy puree z pokrzywy, gdyż pokrzywa przynosi największe korzyści wiosną, kiedy młode liście są po prostu bogate w witaminy i minerały. Spraw więc swoim bliskim pyszną i zdrową zupę!

Zupa puree z pokrzyw
Zupa puree z pokrzyw

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • młode pokrzywy – 2 duże pęczki
  • bulion warzywny lub woda – 800 ml
  • ziemniaki – 2 małe bulwy
  • ser topiony – 50 g
  • mielona wędzona papryka – 1/2 łyżeczki.
  • jajka Ř – 2 szt.
  • warzywa do smaku
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  1. Młode pokrzywy majowe dokładnie umyj i umieść na durszlaku. Zalać go wrzącą wodą i pozostawić do ostygnięcia. Usuń wszelkie grube łodygi z pokrzywy, jeśli występują.
  2. Na patelnię wlewamy bulion lub wodę i doprowadzamy do wrzenia. umyć, obrać i pokroić w małe plasterki. Dodaj na patelnię. Gotuj na małym ogniu do miękkości, około 15 minut. Dodać posiekane pokrzywy.
  3. Gotuj przez 2 minuty, dodaj sól i pieprz do smaku. Zdejmij patelnię z ognia i zmiksuj zupę za pomocą blendera zanurzeniowego.
  4. Na kuchence umieść zupę puree z pokrzywy, dodaj ser i mieloną wędzoną paprykę. Podgrzej zupę, ciągle mieszając, aż ser się roztopi. Wlać do talerzy. Posypać ziołami. Można uzupełnić jajami na twardo.

Przy okazji

Chcesz, aby Twoja zupa była bardziej sycąca? Przed zmiksowaniem dodaj do niego śmietanę lub kwaśną śmietanę.

Uwaga dla gospodyni

Pokrzywy na zupę należy zbierać poza miastem, z dala od zakładów przemysłowych i ruchliwych dróg.

Zupa szpinakowa

Zupa ta ma bardzo mało kalorii, ale jej smak jest bardzo bogaty. Fastersi lub weganie mogą zastąpić zwykłą kwaśną śmietanę bogato aromatyzowanym olejem roślinnym lub wegańską kwaśną śmietaną, taką jak domowe masło orzechowe.

Zupa szpinakowa
Zupa szpinakowa

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • bulion warzywny – 1 l
  • szpinak – 400 g
  • cebula – 100 g
  • olej roślinny – 2 łyżki. l.
  • śmietana – 100 g
  • mała cytryna – 1 szt.
  • świeży tymianek – 2–3 gałązki
  • cukier – 1 łyżeczka.
  • sól
  1. Usuń szorstkie łodygi szpinaku, umyj i posiekaj liście. Cebulę pokroić w małe kostki. Cytrynę umyj gorącą wodą za pomocą pędzelka i usuń skórkę na tarce. Wyciśnij sok z owoców.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy cebulę. Dodać szpinak, sól i gotować pod przykryciem kolejne 3 minuty.
  3. Doprowadź bulion do wrzenia. Szpinak włożyć do rondelka z bulionem, dodać sok z cytryny i cukier. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Zmiel za pomocą blendera zanurzeniowego, aż uzyskasz puree.
  4. Do zupy dodać śmietanę i podgrzewać przez 2 minuty. Rozlać do miseczek i posypać listkami tymianku i skórką z cytryny. Można dodać połowę jajka ugotowanego na twardo.

Przy okazji

Zieloni nie lubią długotrwałej obróbki cieplnej, ponieważ tracą zarówno kolor, jak i korzystne właściwości. A szpinak ma ich pod dostatkiem: jest mistrzem w zawartości witamin A i C, wapnia i kwasu foliowego.

Uwaga dla gospodyni

Nie szczędź skórki cytrynowej i tymianku, bo dodają one odrobinę koloru tej kremowej zupie.

Zupa z puree ogórkowego

To nie tylko danie, ale prawdziwy poemat gastronomiczny! Tę zupę można przygotowywać codziennie, zmieniając składniki. Chcesz więcej zieleniny? Dodać rukolę, szpinak lub zieloną sałatę. Wolisz ostrzejsze smaki? W tym przypadku pomocne będzie mielone chili lub jalapeno.

Gazpacho ogórkowe z wędzoną rybą
Gazpacho ogórkowe z wędzoną rybą

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • ogórki – 800 g
  • mieszanka pietruszki, kopru i bazylii – 100 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • ocet jabłkowy – 3 łyżki. l.
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  1. Najpierw za pomocą obieraczki do warzyw usuń 8 cienkich pasków ogórka do dekoracji. Pozostałe ogórki, zioła i czosnek drobno posiekać i zmielić w blenderze na gładką masę. Wlać oliwę i ocet. Dodać sól, doprawić mielonym czarnym pieprzem i ponownie wymieszać. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Zupę rozlewamy do miseczek i podajemy. Zupę można uzupełnić lekko soloną rybą i posiekanymi ziołami.

Przy okazji

W zasadzie zupa ta przypomina gazpacho, z tą różnicą, że nasza wersja jest przygotowywana z ogórków, a nie pomidorów. Dlatego dopuszczalne jest podawanie go nie tylko w miseczkach, ale także w szklankach.

Uwaga dla gospodyni

Zupę ogórkową można przygotować z jogurtem naturalnym. W takim przypadku danie nabierze przyjemnego kremowego smaku.

Zupa grochowo-ogórkowa

Zupę tę można podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco, co przyda się, gdy letnia pogoda nagle zrobi się bardzo kapryśna. Jeśli chodzi o krakersy, nie musisz ich dodawać, szczególnie jeśli nie potrzebujesz dodatkowych kalorii

Zupa z ogórka i młodego groszku
Zupa z ogórka i młodego groszku

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • ogórki – 300 g
  • bulion warzywny lub woda – 1,2 l
  • młody groszek zielony – 250 g
  • zielona cebula – 50 g
  • rzymska lub sałata – 1 główka
  • gęsty jogurt naturalny – 4 łyżki. l.
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki. l.
  • Grzanki chlebowe Borodino – do smaku
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  1. Zagotuj bulion lub wodę. Posiekaj zieloną cebulę (odłóż trochę do podania). Na patelni rozgrzej połowę oleju, dodaj posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 3 minuty.
  2. Obierz ogórki, wypestkuj je i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj cebulę na patelnię i smaż przez 2 minuty.
  3. Sałatkę podziel na liście i rozerwij ją rękami. Do wrzącej wody lub bulionu włóż groszek, ogórki, sałatę, podsmażoną cebulę. Dodaj pozostałą oliwę, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj zupę przez 5 minut.
  4. Zmiksuj zupę blenderem. Dopraw solą i pieprzem i rozłóż na talerze. Przed podaniem dodaj jogurt, zieloną cebulę lub grzanki.

Przy okazji

Smażenie w tym przepisie jest minimalne. I to nie tyle smażenie, co podgrzewanie na małym ogniu na oleju. Oczywiście nie ma mowy o jakiejkolwiek skorupie.

Uwaga dla gospodyni

Jesienią, zimą lub wiosną zupę tę można przygotować z mrożonego zielonego groszku.

Zupa ogórkowo-imbirowa

Miłośnikom kuchni orientalnej niewątpliwie spodoba się to danie, które zawiera świeży imbir. Odświeża smak i sprawia, że ​​jest bardziej pikantny. Jeśli chcesz jeszcze bardziej wyrazistych wrażeń, dodaj odrobinę posiekanej papryczki chili.

Zimna zupa ogórkowo-imbirowa
Zimna zupa ogórkowo-imbirowa

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • ogórki – 1 kg
  • świeży korzeń imbiru – 3 cm
  • czosnek – 1 ząbek
  • natka pietruszki – 4 gałązki
  • bazylia – 4 gałązki
  • mleko kokosowe – 200 ml
  • lód – do smaku
  • zielone tabasco do podania – do smaku
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  1. Imbir i czosnek obierz, drobno posiekaj i włóż do miski blendera. Ogórki pokroić w małe plasterki i również wrzucić do blendera. Drobno posiekaj natkę pietruszki i bazylię (kilka listków bazylii zostaw do dekoracji). Do blendera dodać sól i pieprz.
  2. Najpierw włącz silnik blendera na małą moc lub miksuj miksturę pulsacyjnie. Gdy mieszanina będzie wystarczająco gładka, dodaj mleko kokosowe i lód. Przetwarzaj aż do uzyskania puree. Przed podaniem dodaj Tabasco.

Przy okazji

Jeśli zupa będzie za gęsta, dolać trochę zimnej wody pitnej.

Uwaga dla gospodyni

Mleko kokosowe można zastąpić innym mlekiem roślinnym, zwykłym mlekiem krowim, jogurtem naturalnym, a nawet kefirem.

Zupa z 3 rodzajów kapusty

Każda kapusta jest magazynem witamin i mikroelementów. A jeśli mówimy o daniu, które zawiera aż 3 rodzaje tego dania na raz, to zdecydowanie warto je przygotować. Orzechy nerkowca odgrywają w przepisie szczególną rolę: orzechy te nie tylko dodają zupie smaku, ale także zapewniają gęstą, kremową konsystencję.

Zupa krem ​​z 3 rodzajów kapusty z orzechami nerkowca
Zupa krem ​​z 3 rodzajów kapusty z orzechami nerkowca

Dla…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja