Ciasta rabarbarowe: 10 sprawdzonych przepisów
Placki rabarbarowe to coś z dzieciństwa, z wiejskich podwieczorków, wakacji z babcią na wsi, czy smakowitych wspomnień z wycieczek nad Bałtyk. Placki rabarbarowe to także oznaka początku lata, gdyż w ogrodzie, na targu czy w sklepie pojawia się zwykle na przełomie maja i czerwca. Czerpiemy doświadczenie w przygotowaniu nadzienia rabarbarowego od naszych wieloletnich przyjaciół – ekspertów w pieczeniu ciast i pracy z produktami sezonowymi.
O czym porozmawiamy w artykule:Placki z rabarbarem: co to jest rabarbar i jaki rodzaj występuje? Placki z rabarbarem: cechy kulinarne i tajemnice Natalii Kosmachevej, szefowej kuchni ze Smoleńska Jakie jest najlepsze połączenie rabarbaru w ciastach Jak zrobić nadzienie rabarbarowe do ciasta nie? zbyt płynny? Jak zrobić nadzienie z rabarbaru na grubszy placek Jak najlepiej przygotować rabarbar na nadzienie, jeśli pieczemy otwarte ciasto z ciasta kruchego, a spód jest już prawie gotowy. Jak długo można przechowywać pokrojony rabarbar? ogonki? Ciasta rabarbarowe: triki na przygotowanie nadzienia rabarbarowego od mieszkanki Rygi Malwiny Ruse Ciasta rabarbarowe: sprawdzone przepisyKruche ciasto z rabarbarem Ciasto z rabarbarem i truskawkami Ciasto galaretkowe z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z ciasta drożdżowego Nie ciasto, ale placki z rabarbarem Kawałki ciasta z rabarbaru i truskawki pod czapką z domowego ciasta francuskiego z zsiadłym mlekiem Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i orzechami laskowymiKrucha tarta „Tarta” z rabarbarem i truskawkami pod kruszonką migdałową Muffinki z rabarbarem i chrupiącą bułką BONUS! Krem rabarbarowy
Placki rabarbarowe: czym jest rabarbar i jak wygląda?
Rabarbar jest wieloletnim bliskim krewnym gryki, jednak zjada się nie ziarna, ale różowo-fioletowe ogonki tej rośliny. Jej łacińska nazwa Rheum rhabarberum pochodzi od starożytnej greckiej nazwy Wołgi – Rha, nad brzegami której odnaleziono dzikiego przodka obecnego rabarbaru ogrodowego.
Dziki rabarbar nadal rośnie w wielu regionach – od Uralu po Himalaje. A uprawa kulturowa rabarbaru najaktywniej rozwija się w krajach anglojęzycznych, szczególnie w Wielkiej Brytanii i USA. W krajach bałtyckich jest to ulubiona roślina, tradycyjnie wykorzystywana do wyrobu ciast, kompotów, dżemów i innych potraw.
A co w Rosji? Rabarbar dopiero niedawno powrócił do kuchni rosyjskich restauracji. Wielu letnich mieszkańców nie traktuje tego poważnie, uważając to za prawie chwast, a tylko prawdziwi smakosze, w tym nasi czytelnicy i przyjaciele, nie tracą okazji, aby wykorzystać go do gotowania.
Co ciekawe, Rosja eksportowała kiedyś rabarbar, co przynosiło państwu dochody porównywalne ze sprzedażą futer. Następnie w XVII wieku głównymi dostawcami rabarbaru stali się mieszkańcy Buchary. Rabarbar zabrali na rosyjską Syberię – Tobolsk, Tomsk, Irkuck i Tiumeń, gdzie spotykali się z naszymi kupcami. Cały handel rabarbarem odbywał się wyłącznie po cenach ściśle ustalonych przez państwo i od 1731 roku stanowił monopol państwowy na granicy rosyjsko-chińskiej. Mało kto dziś wie, że lustra znajdujące się w Ermitażu otrzymano z Wenecji w zamian za dostawy rabarbaru.
Istnieje około 20 rodzajów rabarbaru. W jadalnym rabarbarze uprawnym do pożywienia wykorzystuje się wyłącznie ogonki liściowe, a podczas rozmnażania starają się wyhodować liście tak duże, jak to możliwe, aby ogonek również był duży. Ogonki dzikiego rabarbaru zbiera się zwykle wiosną, kiedy są delikatniejsze. Stary dziki rabarbar jest znacznie grubszy i ma wyższą kwasowość. W przypadku rabarbaru uprawnego różnica ta jest znacznie mniej zauważalna.
Zanim zaoferowaliśmy Ci przepisy na placki rabarbarowe z drożdży, ciasta kruchego i francuskiego, rozmawialiśmy z naszymi przyjaciółmi i ludźmi o podobnych poglądach, którzy dużo wiedzą o ciastach rabarbarowych i rabarbarowych.
Zarośla rabarbarowe w domku letniskowym w regionie moskiewskim
Placki rabarbarowe: cechy kulinarne i tajemnice Natalii Kosmachevy, szefowej kuchni ze Smoleńska
Natalie uwielbia gotować i jeść ciasta z rabarbarem, a rabarbar uprawia specjalnie w swoim ogrodzie na potrzeby swojego studia kulinarnego. Zadaliśmy jej kilka pytań na temat idealnego nadzienia do ciasta rabarbarowego, które jest najpopularniejsze w Internecie.
Co najlepiej pasuje do rabarbaru w ciastach?
Rabarbar dobrze komponuje się z innymi owocami i jagodami, zwłaszcza poziomkami i truskawkami ogrodowymi. Jabłka też dobrze do tego pasują! Rabarbar nie tylko smakiem przypomina kwaśne jabłka, ale także zachowuje się podobnie podczas pieczenia.
Jak sprawić, by nadzienie do ciasta rabarbarowego nie było zbyt rzadkie?
Posiekane kawałki ogonków rabarbaru wymieszać z cukrem i powstałą masę pozostawić na 30 minut. Dzięki temu rabarbar zmięknie i wypuści sok, którego część można przelać do innego pojemnika. Nie trzeba go jednak wylewać, można z niego zrobić kompot, sos czy dżem. Aby podkreślić, ale nie przytłoczyć przyjemną i rozpoznawalną kwaskowatość rabarbaru, na każde 500 g ogonków wystarczy wziąć około 150 g cukru.
Jak zagęścić nadzienie do ciasta rabarbarowego?
Do zagęszczenia nadzienia rabarbarowego dobrze jest użyć naturalnej pektyny – w tym celu do rabarbaru można dodać jabłka: zawierają dużo pektyny. Tak, można go również znaleźć w skórce cytrusów. Aby pektyna zadziałała nie ścieram skórki, tylko kroję ją w cienką warstwę (bez białego miąższu), skórkę kroję w krótkie paski i mieszam z posiekanymi kawałkami ogonków rabarbaru. W marchewce jest też pektyna, można ją dodać do placków rabarbarowych, ale marchewka musi być słodka i smaczna. W śliwkach i morelach jest pektyna, ale zazwyczaj na rabarbar nie ma na nie sezonu!
Nadzienie do ciasta rabarbarowego można zagęścić mąką lub skrobią kukurydzianą. Aby to zrobić, w małej misce wymieszaj skrobię kukurydzianą z wodą na gładką masę, dodaj do przygotowanego rabarbaru, już podgrzanego na patelni. Gotować, mieszając, aż zgęstnieje 1–2 minuty
Czasami, żeby zagęścić nadzienie do placków rabarbarowych, dodaję odrobinę pokruszonej bułki tartej, którą sama robię z pysznego, rzemieślniczego chleba. Wstępnie smażę krakersy z małym kawałkiem masła lub ghee na jasnozłoty kolor.
Jak najlepiej przygotować rabarbar na nadzienie, jeśli pieczesz ciasto kruche z otwartym brzegiem, a spód jest już prawie gotowy?
Rabarbar można lekko udusić na małym ogniu w syropie cukrowym, dodając skórkę z cytrusów, przyprawy (goździki, mielony cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa) lub jakieś jagody lub jabłka, ale tylko trochę, aby nie zagłuszyć delikatnego smaku rabarbaru. Nie ma potrzeby długiego gotowania rabarbaru: ogonki rabarbaru gotują się błyskawicznie!
Jak długo można przechowywać pokrojone ogonki rabarbaru?
Zerwane ogonki nie trwają długo i szybko więdną, dlatego lepiej od razu przygotować z nich nadzienie do ciast, zrobić kompoty i dżemy. Zamrażam niewielką część swoich zbiorów. Wiesz, ciasto rabarbarowe staje się bardzo nieoczekiwaną i miłą niespodzianką, na przykład 1 września lub na stole noworocznym.
Doświadczeni ogrodnicy zalecają skręcanie ogonków rabarbaru zamiast ich cięcia lub łamania.
Placki rabarbarowe: triki na przygotowanie nadzienia rabarbarowego autorstwa mieszkanki Rygi Malwiny Ruse
Mam swój własny sposób na pieczenie placków rabarbarowych. Jeśli rabarbar do nadzienia jest już upieczony w piekarniku, można dodać do ciasta mniej cukru. W przypadku tej metody rabarbar należy obrać i pokroić na kawałki o długości 7–8 cm Ułożyć w żaroodpornej formie lub na blasze w jednej warstwie, posypać niewielką ilością cukru (na 500 g rabarbaru 1 porcja).–1,5 łyżki. l. cukru), przykryj patelnię folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C na 5–6 minut Powstały sok należy odcedzić, a ostudzony rabarbar pokroić na mniejsze kawałki do wypełnienia ciasta lub deseru.
Z 500 g tak przygotowanego rabarbaru można przygotować nadzienie do tradycyjnego łotewskiego ciasta drożdżowego z rabarbarem – platsmaise. To płaski, otwarty placek z rabarbarem i kwaśną śmietaną. Na bazę nadaje się biszkopt lub proste słodkie ciasto drożdżowe – 800–900 g Lubię dodawać mielony kardamon do ciasta z rabarbarem.
- Ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 1,5 cm i ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w żaroodpornej formie z bokiem, unosząc brzegi ciasta na boki.
- Przygotowany do nadzienia rabarbar pokroić na małe kawałki i rozłożyć na cieście. Wymieszaj 100 g tłustej śmietany, 100 g cukru, 1 jajko, nasiona z połowy małej laski wanilii i 2 łyżeczki. skrobia kukurydziana. Na powierzchnię ciasta wlać śmietanę.
- Ciasto rabarbarowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C 35–40 minut, aż brzegi ciasta będą złociste, a nadzienie zgęstnieje. Ciasto rabarbarowe ostudź i przed podaniem pokrój w prostokątne kawałki.
Galette z rabarbarem. Zwróć uwagę na sposób ułożenia kawałków ogonków rabarbaru do nadzienia.
Ciasta rabarbarowe: sprawdzone przepisy
Kruche ciasto z rabarbarem
Kruche ciasto z rabarbarem z łatwością zastąpi bardziej popularne wypieki z owocami czy jagodami dzięki swojej wyśmienitej kwaskowatości w smaku, harmonijnie połączonej ze słodyczą „kremu z pieczonych jaj”. A jeśli nigdy czegoś takiego nie gotowaliście, czas przetestować nasz przepis w praktyce. Zwłaszcza jeśli na twojej daczy pulchne łodygi rabarbaru już robią się czerwone. Nie przegapcie tego momentu, bo później staną się grubsze i bardziej włókniste, a to nie będzie miało najlepszego wpływu na jakość pasztetów rabarbarowych.
Do nadzienia kruchego ciasta rabarbarowego można dodać jabłka lub gruszki: dzięki temu wypieki będą gęstsze i wzbogacą ich smak.
Kruche ciasto z rabarbarem
Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:
Do testu:
- mąka – 160 g
- cukier – 100 g
- schłodzone masło – 110 g + na pleśń
Do wypełnienia:
- jajko – 2 duże
- cukier – 180 g
- sól – na czubku noża
- mąka – 40 g
- rabarbar – 4–5 ogonków
- cukier puder i mielony cynamon do posypania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Papier można lekko posmarować masłem.
- Na ciasto w misie robota kuchennego umieścić wszystkie składniki: mąkę, cukier i masło, pokroić w kostkę. Zmiel na puszystą masę i włóż na patelnię. Wyrównaj i piecz przez 15 minut.
- Aby przygotować nadzienie do ciasta rabarbarowego, w misce ubijamy jajka z cukrem i solą, aż masa będzie gładka i puszysta. Na wierzch przesiać mąkę przez drobne sito i wymieszać.
- Umyj i obierz ogonki rabarbaru. Pokrój w małe kostki. Przygotowany rabarbar włóż do miski z masą jajeczną i wymieszaj szpatułką.
- Powstałym nadzieniem wylej spód ciasta w formie i piecz przez 40–45 minut Wyjmij ciasto rabarbarowe z piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia na patelni.
- Gotowe ciasto rabarbarowe przełożyć z formy na duży talerz. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z mielonym cynamonem. Grubo posiekaj i podawaj.
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe
Ciasto rabarbarowe przygotowuje się dość szybko i wymaga jedynie czasu studzenia – to jedyna „trudność”. Ale w efekcie na stole pojawi się pyszny placek, którego nadzienie łączy w sobie kwaskowatość rabarbaru ze słodyczą truskawek.
Ciasto to ma oryginalną konsystencję, gdyż najdelikatniejsze aromatyczne nadzienie ukryte jest pod chrupiącą orzechową okruszką. Ciasto rabarbarowo-truskawkowe najlepiej smakuje w…