10 Przepisów na pyszną zupę jarzynową idealną dla diety nr 5, które nie kompromitują smaku!

Zupa jarzynowa: 10 przepisów na tabelę dietetyczną nr 5, które nie psują smaku potrawy

Zupa jarzynowa: 10 przepisów na tabelę dietetyczną nr 5, które nie psują smaku potrawy

Większość z nas, słysząc sformułowanie „Tabela dietetyczna nr 5”, wyobraża sobie bezsmakowe jedzenie szpitalne – płynne zupy bez soli i owsiankę z wodą. W rzeczywistości dieta ta, opracowana na początku ubiegłego wieku przez rosyjskiego terapeutę Pevznera, jest jednym z najskuteczniejszych sposobów zapobiegania chorobom wątroby i dróg żółciowych. Jego istotą jest zmniejszenie obciążenia narządów trawiennych poprzez zmniejszenie ilości tłuszczu zwierzęcego w pożywieniu, przy jednoczesnym niezmienieniu norm białka i węglowodanów. Oznacza to, że nie będziesz musiał głodować.

Zupa jarzynowa. 10 przepisów na tabelę dietetyczną nr 5

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem
  • Zupa z cukinii
  • Zupa ryżowa z klopsikami
  • Barszcz na zimno z burakami
  • Zupa z klopsikami z indyka i brukselką
  • Wielkopostna zupa grochowa
  • Wielkopostna zupa z zielonej kapusty z kapustą i pokrzywą
  • Zupa selerowa
  • Pachnąca zupa z kaszą gryczaną
  • Zupa mleczna z makaronem w powolnej kuchence

Tabela dietetyczna nr 5 wyklucza potrawy smażone, tłuste, pikantne i alkoholowe, a częstotliwość posiłków wzrasta do 56 razy dziennie. Najważniejszą rzeczą w diecie jest zupa i tutaj ważne jest przestrzeganie kilku zasad:

  • w wodzie lub bulionie warzywnym
  • bez mięsa i smażenia
  • z puree warzywnym bez śmietany i sera
  • maksymalna ilość soli na dzień wynosi nie więcej niż 10 g

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że wszystko, co smaczne, jest wykluczone, ale po pewnym czasie jedzenie bez nadmiaru przypraw i soli staje się znajome. Ujawnia się prawdziwy smak potraw, poprawia się samopoczucie i kształtuje się zdrowy nawyk odżywiania.

W naszym asortymencie znajdują się przepisy na zupy spełniające wymagania tabeli dietetycznej numer 5, które z pewnością przypadną Ci do gustu.

Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem

Zupy stanowią podstawę tabeli dietetycznej numer 5, dlatego młode ziemniaki gotowane w bulionie warzywnym z minimalną ilością soli doskonale spełniają wszystkie wymagania. Danie okazuje się delikatne, lekko słodkie i kremowe dzięki niewielkiej ilości masła. Wyeliminuj ze swojej diety czarny pieprz, czosnek i chrzan – młode ziemniaki są wyjątkowo smaczne bez żadnych przypraw.

Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem
Zupa z młodych ziemniaków z koperkiem

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

  • bulion warzywny 1,2 l
  • młode ziemniaki 600 gr
  • zielona cebula 3 łodygi
  • por 2 łodygi
  • koperek 1 pęczek
  • masło 1 łyżka. l
  1. Ziemniaki obieramy i grubo siekamy. Por przekrój wzdłuż, podziel na kawałki i dokładnie opłucz. Cebulę pokroić bardzo cienko.
  2. W rondlu rozgrzewamy masło, wlewamy odrobinę wody i dodajemy por. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Cebula powinna się zagotować, ale pod żadnym pozorem nie smażyć. Dodać ziemniaki i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż ziemniaki będą gotowe.
  3. Drobno posiekaj zieloną cebulę i koperek i dodaj je na patelnię. W razie potrzeby koperek można zastąpić natką pietruszki. Zupę nalewamy do misek i podajemy ciepłą.

Uwaga dla gospodyni

Dieta V stołu nie wyklucza całkowicie tłuszczów zwierzęcych, a jedynie je ogranicza. Podczas serwowania możesz dodać 1 łyżeczkę do zupy. kwaśną śmietanę, ale nie w okresie zaostrzenia choroby.

Przy okazji

Bardzo młode ziemniaki z bardzo cienką skórką należy pozostawić nieobrane, ponieważ skórka zawiera najwięcej witamin. Bulwy dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i odetnij nożem uszkodzone miejsca.

Zupa z cukinii

Tabela dietetyczna numer 5 preferuje najmniejsze kawałki i puree z warzyw – w ten sposób jedzenie jest trawione szybciej i łatwiej. Dlatego zupa z cukinii to prawdziwe odkrycie, przygotowuje się ją prosto i szybko, a wszystkie składniki są dostępne przez cały rok w każdym sklepie. Nie zaleca się stosowania śmietany, ale można użyć odrobiny sera niskotłuszczowego, ale nie częściej niż 2 razy w tygodniu.

Zupa z cukinii
Zupa z cukinii

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

  • woda 1 l
  • ziemniak 3 szt.
  • cukinia 2 szt.
  • seler ogonkowy 1 łodyga
  • ser niskotłuszczowy (rosyjski, holenderski) 25 gr
  • pory (tylko biała część) 1/2 szt.
  • masło 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  1. Ziemniaki obieramy, pory przekrawamy wzdłuż, dzielimy na kawałki i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Umyj seler. Warzywa pokroić według uznania.
  2. Wlać wodę do rondla i doprowadzić do wrzenia. Posolić i dodać ziemniaki, ugotować 710 minut Dodaj por i seler i gotuj przez kolejne 5 minut. Zupę wlać do miski blendera, zmiksować na gładką masę, ponownie przelać do garnka na małym ogniu.
  3. Cukinię pokroić w półpierścienie o grubości 23 mm. Poddusić w rondlu z 1 łyżeczką. masło aż będzie miękkie i dodać do zupy. Zdjąć z ognia, przelać do misek i podawać.

Uwaga dla gospodyni

Zupę z cukinii można przygotować nie tylko ze świeżych warzyw, odpowiednie są także mrożone. Pozostaw je w lodówce na noc i pamiętaj o odsączeniu nagromadzonego płynu.

Przy okazji

Zielona część pora, która nie jest wykorzystywana w tym przepisie, świetnie nadaje się do przygotowania bulionu warzywnego. Na patelnię wrzucamy liście w całości, dodadzą one przyjemnej świeżości, smaku i aromatu.

Zupa ryżowa z klopsikami

Dla wielu z nas, jako dzieci, nasze mamy lub babcie gotowały zupę z klopsikami i ryżem. Zapraszamy do powtórzenia smaku dzieciństwa, nie jest to wcale trudne nawet przy diecie numer 5. Pierś z kurczaka prawie nie zawiera tłuszczu, a jeśli przepuścisz ją przez maszynę do mięsa bez chleba, pieprzu i soli, a następnie ugotujesz klopsiki osobno , to ta zupa nadaje się zarówno na lunch, jak i kolację.

Zupa ryżowa z klopsikami
Zupa ryżowa z klopsikami

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

  • bulion warzywny 1,8 l
  • ziemniak 280 gr
  • pierś z kurczaka 240 gr
  • ryż 80 gr
  • cebula 48 gr
  • marchew 48 gr
  1. Przewiń pierś kurczaka dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, dobrze ubij mięso mielone, uformuj małe klopsiki, włóż je do lodówki na 1015 minut Ryż ugotuj do połowy ugotowanego.
  2. Cebulę i marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę, a ziemniaki w średnią kostkę. Zagotuj bulion warzywny, dodaj pokrojone warzywa i gotuj przez 5 minut7 minut
  3. Oddzielnie ugotuj klopsiki do miękkości, włóż je do zupy, dodaj ryż. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć ogień. Zaparzyć zupę i podawać ciepłą.

Uwaga dla gospodyni

Aby mieć zawsze pod ręką dietetyczny bulion warzywny, ugotuj go wcześniej i zamroź w porcjach. Marchew, cebula i seler nadają się jako baza, ale całkowicie wykluczają pieprz i czosnek.

Przy okazji

Dieta 5. stół całkowicie wyklucza przyprawy, chrzan, ocet i czarny pieprz. Aby dodać smaku zupie, użyj świeżej lub suszonej bazylii, a także koperku i pietruszki.

Barszcz na zimno z burakami

Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw, ponieważ stymulują pracę jelit. Dieta numer 5 polega na spożywaniu jej co najmniej 2 razy w tygodniu. Dopuszczalny jest barszcz bezmięsny w wodzie lub bulionie warzywnym, a także barszcz na zimno – danie idealne na upały. Pamiętaj tylko o ilości żółtek jaj dziennie – nie więcej niż połowa na porcję.

Barszcz na zimno z burakami
Barszcz na zimno z burakami

Do przygotowania barszczu potrzebujesz:

  • woda pitna 2,5 l
  • ziemniak 5 szt.
  • buraczany 3 szt.
  • ogórek 2 szt.
  • jajko 2 szt.
  • zielona cebula 60 gr
  • koperek 60 gr
  • ocet jabłkowy 1 łyżka. l.
  • śmietana 1 łyżeczka
  1. Ugotuj jajka na twardo. Buraki na zimny barszcz umyć pędzelkiem. Jedną bulwę obierz, pokrój na ćwiartki i włóż do rondla. Zalać 2 litrami zimnej wody pitnej, dodać ocet i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 3040 minut
  2. Gotowe buraki wyłożyć na talerz i lekko ostudzić. Następnie pokroić w paski. Odcedź bulion. Dodać do tego pokrojone buraki i ostudzić. Włóż go do lodówki.
  3. Pozostałe buraki na barszcz zawiń w folię i piecz w temperaturze 180°C przez 40 minut. Spłucz zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój w paski i przełóż do wywaru z buraków z lodówki.
  4. Ziemniaki na zimny barszcz umyj, obierz i pokrój w plasterki. Umieścić w rondlu. Wlać pozostałą zimną wodę pitną, zagotować i dodać odrobinę soli. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  5. Zdejmij patelnię z ognia. Pozwól ziemniakom ostygnąć w temperaturze pokojowej wraz z bulionem przy otwartej pokrywie. Następnie zamknij pojemnik i włóż do lodówki.
  6. Jajka na barszcz obrać i pokroić w kostkę. Ogórki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i koperek umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno posiekać.
  7. Połącz bulion ziemniaczany z burakami i burakami. Dodać przygotowane ogórki, jajka, zieloną cebulę i koperek. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Zimny ​​barszcz z burakami przełożyć do miseczek. Do każdego dodać trochę kwaśnej śmietany i podawać.

Przydatne rady

Wszystkie buraki można upiec na zimny barszcz, a bulion ugotować na skórkach warzyw korzeniowych już ugotowanych w piekarniku (15 minut). Następnie dodajemy do niego posiekane pieczone buraki i pozostawiamy do zaparzenia na godzinę. Dzięki tej technice barszcz nabierze przyjemnego wędzonego aromatu.

Przy okazji

Dodaj kawałek gotowanej piersi z kurczaka lub chudego indyka do zimnego barszczu, aby uzyskać bardziej satysfakcjonujące danie. Ugotuj drób bez skóry i soli.

Zupa z klopsikami z indyka i brukselką

Brukselka jest niezwykle zdrowym warzywem, gdyż jest bogata w witaminę C, zawiera błonnik, a jednocześnie w mniejszym stopniu obciąża układ trawienny niż na przykład kapusta biała i czerwona. Możesz dodawać go do zup, jeśli przestrzegasz tabeli żywienia nr 5.

Zupa z klopsikami z indyka i brukselką
Zupa z klopsikami z indyka i brukselką

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

  • bulion warzywny 1 l
  • pierś z indyka 300 gr
  • brukselka 300 gr
  • marchew 1 sztuka
  • białko jaja 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • pietruszka do podania
  1. Indyka przepuścić przez maszynę do mięsa, ubić mięso mielone, dodać białko, uformować małe klopsiki i ugotować je w niewielkiej ilości wody.
  2. Drobno posiekaj cebulę, a marchewkę zetrzyj na grubej tarce. Zagotuj bulion warzywny, dodaj przygotowane warzywa i brukselkę, gotuj przez 10 minut.
  3. Ciepłą zupę wlać do miseczek, dodać klopsiki, drobno posiekaną natkę pietruszki i od razu podawać.

Uwaga dla gospodyni

Zupę z klopsików z indyka można gotować nie tylko z brukselką, ale także z kalafiorem. Poza sezonem możesz swobodnie używać mrożonych warzyw, zostawiając je w lodówce na noc i odsączając uwolniony płyn.

Przy okazji

Dieta 5 stołu dopuszcza również chudą cielęcinę, królika i drób bez skóry. Nie jest konieczne gotowanie klopsików z indyka; wybierz mięso, które lubisz.

Wielkopostna zupa grochowa

Przepisy z tabeli dietetycznej nr 5 mogą zawierać niewielkie ilości soczewicy, grochu lub fasoli (z wyjątkiem fasolki szparagowej). Należy pamiętać, że zupa powinna być daniem płynnym – dzięki temu zboża i warzywa będą lepiej wchłaniane, należy wykluczyć smażenie i ostre przyprawy.

Wielkopostna zupa grochowa
Wielkopostna zupa grochowa

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

  • woda pitna 1 l
  • dzielić groszek 200 gr
  • ziemniak 3 szt.
  • marchew 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • sól 1/4 łyżeczki
  1. Groszek dobrze opłucz i namocz w zimnej wodzie przez 1 godzinę. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na grubej tarce, a cebulę drobno posiekać.
  2. Zagotuj bulion warzywny, dodaj groszek…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja