10 pomysłów na grillowanie warzyw

10 pomysłów na grillowanie warzyw

10 pomysłów na grillowanie warzyw

Na dworze coraz cieplej, czas pomyśleć o wyjściach na łono natury, ogniskach i grillach. Cóż, dla mięsożerców menu jest oczywiste. A co z wegetarianami i weganami? — Przeczytaj nasz artykuł i wybierz przepisy na grillowane warzywa.

10 pomysłów na grillowanie warzyw

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jakie produkty oprócz mięsa, drobiu i ryb można grillować?
  • Jak uzupełnić grillowane warzywa
  • Przepisy
  • Grillowany bakłażan z serem stracciatella i pomidorami
  • Grillowane szparagi i kwiaty cukinii z parmezanem
  • Grillowane warzywa z sosem musztardowym
  • Warzywa na grillu
  • Grillowane warzywa z aromatycznym dressingiem
  • Grillowana kukurydza
  • Nadziewane bakłażany
  • Sałatka z bakłażana, cukinii i grillowanej papryki
  • Sałatka Ziemniaczana Z Grilla
  • Szaszłyki warzywne z serem Halloumi

Jakie produkty oprócz mięsa, drobiu i ryb można grillować?

Na szczęście jest tu wiele opcji: grzyby, niektóre rodzaje sera, owoce i oczywiście warzywa gotowane są na otwartym ogniu. Zdecydowani mięsożercy mogą używać takich dań jako przystawki, natomiast wegetarianie i weganie mogą je stosować jako danie główne.

Jakie warzywa nadają się do grillowania lub grillowania? Bakłażany, cukinia i cukinia, pomidory i ziemniaki, cebula, marchew, kukurydza. Swoją drogą, jeśli myślisz, że mówimy tylko o smażeniu warzyw na grillu lub szaszłykach, to jesteś w głębokim błędzie. Na otwartym ogniu można ugotować na przykład faszerowane bakłażany i cukinię, przystawki (bułki), a także składniki, które następnie łączy się w pyszne sałatki. Ogólnie rzecz biorąc, na pewno nie będzie nudno!

Jak uzupełnić grillowane warzywa

Jeśli mówimy o bezpośrednim towarzystwie warzyw, śmiało można je łączyć z grzybami (najlepiej z pieczarkami, które szybko się gotują) i serami (na przykład serem Halloumi lub tofu). Wystarczy nawlec je naprzemiennie na patyczki do szaszłyków lub położyć na ruszcie grilla.

Jeśli nie chcemy niczym „rozcieńczać” warzyw, a chcemy nadać im ciekawe odcienie smaku, już na etapie wstępnym można zastosować marynaty (zwykle na bazie oleju roślinnego), suszone zioła, przyprawy i zioła. Cóż, podczas serwowania aktywnie uzupełniaj dania z grilla sosami do smaku i dużą ilością świeżych pikantnych ziół. Nasze przepisy Ci pomogą: otrzymasz od nich wiele ciekawych pomysłów na menu z grilla warzywnego.

Przepisy

Grillowany bakłażan z serem stracciatella i pomidorami

Gotowanie bakłażanów na grillu to prosta sprawa: wystarczy dobrze rozgrzać węgle i smażyć bakłażany ze wszystkich stron, aż gruba skórka stanie się czarna. Nie bójcie się przesadzić – wnętrze miąższu bakłażana pozostanie delikatne i soczyste, ale nabierze lekko wędzonego posmaku.

Grillowany bakłażan z serem stracciatella i pomidorami
Grillowany bakłażan z serem stracciatella i pomidorami

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • bakłażany – 2 szt.
  • pomidory różowe – 2 szt.
  • sos ostrygowy – 4 łyżki. l.
  • olej roślinny – 2 łyżeczki.
  • kolendra – 4 gałązki

Do sosu:

  • rokitnik mrożony – 200 g
  • olej roślinny – 200 ml
  • cukier – 1 łyżeczka.
  • Na stracciatellę:
  • mozzarella – 120 g
  • śmietana 20% tłuszczu – 200 ml

1. Przygotuj stracciatellę. Wyjmij mozzarellę z zalewy, podziel ją na włókna i przełóż do słoika lub pojemnika. Zalewamy śmietaną, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 3 godziny lub na całą noc. W tym czasie mozzarella nabierze wyraźnego kremowego smaku i specyficznej konsystencji.

2. Rozgrzej grill. Bakłażany nakłuć widelcem w kilku miejscach i ułożyć na metalowej kratce. Piec, obracając z różnych stron, przez 20 minut. Przełożyć na deskę, lekko przestudzić i zdjąć skórkę.

3. Pokrój pomidory w plasterki. Usuń łodygi i drobno posiekaj liście kolendry. Połącz pomidory z ziołami, dodaj sól, pieprz i olej roślinny.

4. Przygotuj sos. Rokitnika przetrzeć przez drobne sito, połączyć z olejem słonecznikowym i cukrem i ubić blenderem.

5. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, posmaruj sosem ostrygowym i ułóż na talerzach. Dodaj sałatkę pomidorową i stracciatellę, a na wierzch polej sosem rokitnikowym.

Przy okazji

Ze wszystkich warzyw bakłażany najbardziej przypominają mięso w smaku i konsystencji, co czyni je doskonałą wegetariańską alternatywą dla steków.

Uwaga dla gospodyni

Sos rokitnikowy nie powinien być słodki, cukier w przepisie jest potrzebny, aby zrównoważyć kwasowość jagód. Lepiej regulować jego ilość po fakcie.

Grillowane szparagi i kwiaty cukinii z parmezanem

To prawdziwie restauracyjna wersja dodatku do mięsa. Przynajmniej Włosi, którzy dużo wiedzą o jedzeniu, po prostu je uwielbiają. My wybraliśmy zielone szparagi, ale białe też pasują.

Grillowane szparagi i kwiaty cukinii z parmezanem
Grillowane szparagi i kwiaty cukinii z parmezanem

Do przygotowania 3 porcji potrzebne będą:

  • zielone szparagi – 500 g
  • kwiaty cukinii – 7–8 szt.
  • parmezan – 60 g
  • masło – 50 g
  • oliwa z oliwek – do smaku
  • skórka z 1 cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Odłam twardą dolną część łodygi szparagów (poszukaj miejsca, w którym łatwo się łamie). Jeśli skórka łodygi jest szorstka, obierz ją. Skropić szparagi i kwiaty cukinii oliwą, posolić, bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić do marynowania na 10-15 minut.

2. W międzyczasie miękkie masło wymieszać ze skórką cytryny, doprawić odrobiną soli i obficie pieprzem. Włóż go do lodówki.

3. Połóż szparagi na grillu i grilluj przez 10 minut na średnio rozżarzonych węglach, obracając co minutę. Smaż kwiaty cukinii przez 2-3 minuty.

4. Na talerzu ułożyć szparagi i kwiaty cukinii, posmarować kawałkami masła i skórką. Po rozpuszczeniu delikatnie wrzucić szparagi i kwiaty i posypać grubo startym parmezanem.

Przy okazji

Włosi lubią smażyć kwiaty cukinii po prostu na patelni, po zanurzeniu każdego w płynnym cieście – cieście.

Uwaga dla gospodyni

Masło można doprawić nie tylko skórką z cytryny, ale także posiekanymi liśćmi bazylii: wyjdzie bardzo elegancko.

Grillowane warzywa z sosem musztardowym

Wszystko jest proste i jasne: podsmaż warzywa, przygotuj domowy sos i polej nim danie tuż przed podaniem. Ale tak właśnie jest, gdy proste danie może dostarczyć najżywszych wrażeń gastronomicznych.

Grillowane warzywa z sosem musztardowym
Grillowane warzywa z sosem musztardowym

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • młoda cukinia – 4 szt.
  • duża słodka papryka w różnych kolorach – 4 szt.
  • pomidorki koktajlowe – 200 g
  • fasolka szparagowa – 400 g
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
  • sok z cytryny – 1 łyżka. l.
  • sól

Do sosu:

  • Musztarda Dijon – 3 łyżki. l.
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • czosnek – 4 ząbki
  • cebule szalotki – 2 szt.
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Obierz paprykę i cukinię, jeśli to konieczne. Pokrój na duże kawałki, włóż do miski, dodaj pomidorki koktajlowe, sól, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

2. Grilluj warzywa na złoty kolor. Można to zrobić także w piekarniku włączając górny grill.

3. Fasolę gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty. Ułożyć na sicie, przepłukać zimną wodą i osuszyć.

4. Do sosu rozgnieć czosnek, obierz i posiekaj. Obierz szalotkę i posiekaj tak drobno, jak to możliwe. Połącz szalotkę, czosnek, sok pomarańczowy i skórkę. Dodać musztardę, polać oliwą, solą i pieprzem, ubić widelcem.

5. Warzywa wymieszać z fasolą, wymieszać sos, polać warzywa i od razu podawać.

Przy okazji

Ważne jest, aby do sosu użyć musztardy Dijon: nasza musztarda „rosyjska” jest zbyt ostra i przyćmi smak warzyw.

Uwaga dla gospodyni

Smażyć warzywa na niezbyt rozżarzonych węglach, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że spalą się, zanim się zrumienią.

Warzywa na grillu

Warzywa na grillu to idealna, bardzo zdrowa propozycja jako samodzielna potrawa lub dodatek do smażonych mięs, drobiu i ryb. Doskonale komponują się z tartym serem lub tofu.

Warzywa na grillu
Warzywa na grillu

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • mała cukinia – 3 szt.
  • duże bakłażany – 3 szt.
  • duża czerwona cebula – 2 szt.
  • granat – 1 szt.
  • pęczek kolendry lub pietruszki – 1 szt.
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa z oliwek – 150 ml
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Cukinię i bakłażana pokroić w plastry o grubości 2 cm Posmarować olejem z obu stron i doprawić solą. Cebulę obierz i pokrój w grube (2-3 cm) piórka. Paprykę słodką pokroić wzdłuż na ćwiartki i obrać. Cebulę i paprykę natrzeć olejem i posolić wszystkie warzywa.

2. Obierz granat ze skórki i folii. Aby przygotować dressing, dokładnie opłucz liście kolendry/pietruszki i drobno posiekaj. Wrzucić do blendera razem z obranym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, dodać sól i pieprz, zmiksować na pastę. Przy pracującym silniku wlać pozostałą oliwę z oliwek.

3. Rozpal węgle na grillu lub w garnku do grillowania (powinny się dobrze palić i zamieniać w biały popiół) lub rozgrzać grill. Rozgrzej 2 ruszty i posmaruj olejem.

4. Smażyć warzywa na średnim ogniu, aż będą ugotowane, obracając raz na minutę. Pokroić na łatwe do spożycia kawałki, ułożyć na talerzu, polać dressingiem, posypać pestkami granatu i listkami ziół.

Przy okazji

Skład warzyw do grillowania możesz zmieniać według własnego uznania.

Uwaga dla gospodyni

Do dressingu można użyć nie tylko oliwy z oliwek, ale także aromatycznego oleju słonecznikowego.

Grillowane warzywa z aromatycznym dressingiem

Śmiało możemy nazwać to danie „daczą”, ponieważ wszystkie niezbędne do jego przygotowania warzywa i zioła można zebrać bezpośrednio z ogrodu. Świeże, soczyste, podlewane naturalnym słońcem…

Grillowane warzywa z aromatycznym dressingiem
Grillowane warzywa z aromatycznym dressingiem

Do przygotowania 3 porcji potrzebne będą:

  • cukinia – 2 szt.
  • bakłażany – 1 szt.
  • słodka papryka – 2 szt.
  • pomidory – 3 szt.
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • oliwa z oliwek – 200 ml
  • pietruszka i koperek
  • tymianek, estragon, bazylia, rozmaryn – po 1 gałązce
  • sól

1. Cukinię, bakłażana, cebulę i pomidory pokroić w plasterki. Namocz bakłażany w roztworze soli na 20 minut, aby usunąć gorycz. Paprykę pokroić w plasterki. Warzywa skrapiamy kilkoma łyżkami oliwy i mieszamy.

2. Grilluj warzywa, aż będą gotowe.

3. Przygotuj aromatyczny olejek. W misie blendera umieść liście tymianku, estragonu, bazylii i rozmarynu. Wlać olej i ubijać, aż uzyska się sos. Dodaj sól do smaku.

4. Usmażone warzywa wyłożyć na talerz, posypać posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Wlać aromatyczny olej.

Przy okazji

Warzywa można wstępnie marynować w oliwie z oliwek zmieszanej z 1 łyżką. sok z cytryny. Wcale nie długo: wystarczy 15 minut.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli nie ma możliwości ugotowania warzyw na otwartym ogniu, usmaż je na patelni grillowej i podawaj z tym samym aromatycznym olejem.

Grillowana kukurydza

Zazwyczaj kolbę kukurydzy gotuje się w wodzie, a następnie podaje z odrobiną soli. Można je jednak także przyrządzić na grillu – złote ziarna nabiorą wyjątkowego smaku.

Grillowana kukurydza
Grillowana kukurydza

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • kukurydza (kolby) – 2 szt.
  • masło – 30 g
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
  • sól

1. Kukurydzę zalej zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Połóż na ogniu i gotuj kolby we wrzącej wodzie przez 15 minut.

2. Odlać wodę, na talerz położyć kukurydzę i posmarować ją masłem ze wszystkich stron. Dodaj sól do smaku.

3. Połóż kukurydzę na grillu posmarowanym oliwą z oliwek i obsmaż ją ze wszystkich stron. Zawinąć w grubą folię i pozostawić na 10 minut nad niezbyt gorącymi węglami.

Przy okazji

Młodej kukurydzy nie trzeba gotować, wystarczy blanszować ją przez 5 minut w osolonej wodzie.

Uwaga dla gospodyni

Taka kukurydza nie potrzebuje żadnych dodatków, sama w sobie jest pyszna. Można go jednak podać z pokruszonym serem feta, roztopionym masłem…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja