10 noży, które powinny znaleźć się w każdej kuchni

10 noży, które powinny znaleźć się w każdej kuchni

Być może masz na wyciągnięcie ręki najnowocześniejsze urządzenia kuchenne i tylko wysokiej jakości składniki, ale bez odpowiedniego noża gotowanie może być udręką. Aby wszystko przebiegło sprawnie, podpowiadamy, jakie noże powinna mieć w swoim arsenale każda gospodyni domowa.

ZwillingZwillingZwillingZwilling

Noże są tak różnorodne, jak produkty, do których są przeznaczone. Różnią się rozmiarem, krawędzią tnącą i kształtem ostrza. To właśnie te parametry określają, który konkretny nóż służy danemu celowi. Najlepsze rezultaty osiąga się jedynie stosując odpowiednio dobrany nóż.

1. Uniwersalny nóż szefa kuchni

Mocny, ciężki nóż z szerokim, wytrzymałym ostrzem i gładką krawędzią tnącą. Idealny do siekania warzyw, ziół i mięsa. Specjaliści Zwilling JA Henckels opracowali unikalną geometrię ostrzy do noży kuchennych z serii Four Star lub Zwilling Pro, do produkcji których używana jest stal o specjalnym składzie. Zawiera optymalne ilości węgla, chromu i innych składników, które zapewniają wyjątkową twardość, dużą elastyczność i odporność na korozję.

2. Nóż do obierania i krojenia

Stosunkowo mały, lekki, wszechstronny nóż z cienkim ostrzem, centralnym ostrzem i gładką krawędzią tnącą. Przeznaczone do czyszczenia, krojenia, dekoracyjnego krojenia owoców i warzyw. Można nimi także kroić mięso i nadziewać je.

3. Obieraczka do owoców i warzyw

Mały, lekki, poręczny nóż z zaokrąglonym ostrzem, gładką krawędzią i mocnym czubkiem. Przeznaczony do czyszczenia owoców i warzyw, może być również używany do wycinania zepsutych części.

4. Nóż do krojenia

Lekki, delikatny i smaczny – za to uwielbiamy filet z kurczaka. Z tego produktu można przygotować wiele wspaniałych dań, na przykład kotlety z kurczaka, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.

5. Nóż do mięsa

Cienki, mocny nóż, z równym grzbietem i gładką krawędzią tnącą. Z łatwością tnie mięso.

6. Nóż do filetowania

Długie, cienkie, elastyczne ostrze z prostą krawędzią tnącą. Przeznaczone do krojenia filetów mięsnych i rybnych.

7. Nóż do chleba

Długie, mocne ostrze z ząbkowaną krawędzią tnącą, która z łatwością wnika w skórkę chleba i tnie równomiernie. W ofercie znajduje się również nóż do krojenia chleba o twardej skórce z zaokrąglonym ostrzem.

8. Nóż Santoku

Nóż w stylu azjatyckim z szerokim ostrzem i bardzo ostrą krawędzią tnącą. Niezastąpiony pomocnik w krajach azjatyckich, można go używać do krojenia mięsa, ryb i warzyw. Wszystkie noże Santoku firmy ZWILLING JA HENCKELS mają ostrą jak brzytwa krawędź ostrza.

9. Nóż do oddzielania mięsa od kości

Cienki nóż z charakterystycznie zaokrąglonym ostrzem i gładką krawędzią tnącą. Bardzo wygodne do oddzielania mięsa od kości.

10. Nóż do krojenia sera i kiełbasy

Mały, wygodny, wielofunkcyjny nóż z ząbkowaną krawędzią tnącą. Za jego pomocą pokroisz np. kiełbasę i ser w zgrabne i apetyczne kawałki. Niezastąpiony na piknikach i podczas przygotowywania dań na zimno.

Jak określić jakość noża:

1. Precyzyjny montaż

Wszystkie elementy noża są starannie obrobione, szwy na łączeniach są wypolerowane i niewidoczne. Jest to szczególnie ważne z higienicznego punktu widzenia. Zarówno ostrze, jak i rękojeść nie mają ostrych krawędzi, na których mógłby gromadzić się brud.

2. Idealnie gładka powierzchnia ostrza

Ostrze posiada polerowaną powierzchnię, która jest najpierw szlifowana i czyszczona. To właśnie zastosowanie takiej technologii jest wyznacznikiem wysokiej jakości ostrza.

3. Bezpieczeństwo

Uchwyt i szyjka zostały zaprojektowane tak, aby całkowicie wyeliminować możliwość poślizgu. Ergonomiczna konstrukcja i optymalna waga rączki zapewniają bezpieczeństwo i łatwość użytkowania.

4. Zachowanie krawędzi tnącej

Zachowanie krawędzi to okres czasu, w którym ostrze zachowuje swoje właściwości tnące. Przy odpowiedniej pielęgnacji, dobrej jakości nóż zachowuje te właściwości przez długi czas.

5. Odporność na korozję

Im lepiej wypolerowana jest powierzchnia ostrza, tym wyższy stopień odporności na korozję.

6. Można myć w zmywarce

Wysokiej jakości noże z rączkami plastikowymi lub stalowymi można myć w zmywarce (najlepiej w temperaturze 55˚C). Jednak nadal zaleca się mycie noży ręcznie. Noże z drewnianymi uchwytami ulegają uszkodzeniu podczas mycia w zmywarce, ponieważ… drewno pochłania duże ilości wody. Należy je myć wyłącznie pod bieżącą wodą.

Jak ostrzyć noże:

Nawet dobry nóż z czasem traci swoje właściwości tnące. Jeśli posiadasz specjalne narzędzie do ostrzenia, możesz łatwo naostrzyć nóż samodzielnie.

Ostrzenie za pomocą musatów

Chromowana stal nierdzewna Musat z chromowaną, karbowaną powierzchnią zapewnia dobrą jakość ostrzenia i jest dość odporna na uszkodzenia.

Ceramika

Musat z ceramicznym prętem delikatnie ostrzy ostrze noża. Ale taki pręt jest bardzo delikatny i może łatwo pęknąć w przypadku upuszczenia.

Powłoka diamentowa

Musat pokryty diamentem zapewnia szczególnie wysoką jakość ostrzenia ostrzy. Ale taki musat wytrzyma krócej, bo… Z biegiem czasu powłoka zużywa się.

Ostrzenie za pomocą TWINSHARP®

Ostrzałka do noża TWINSHARP z jednym modułem ostrzącym sprawia, że ​​ostrzenie ostrza jest łatwe i bezpieczne. Urządzenie jest proste w obsłudze, gdyż w odróżnieniu od musatów kąt ostrzenia jest już ustawiony, co eliminuje możliwość pomyłki.

TWINSHARP®Wybierz

Dzięki temu nowemu urządzeniu, które posiada dwa oddzielne moduły ostrzące, możesz łatwo, bezpiecznie i skutecznie ostrzyć swoje noże. Metalowe dyski pierwszego modułu delikatnie eliminują drobne nierówności krawędzi tnącej. W drugim module krawędź jest lekko polerowana, a nóż znów staje się ostry. Nóż można łatwo i bezpiecznie naostrzyć kilkoma ruchami w każdym module.

Dodatkowo temperówka TWINSHARP®Select jest łatwa w obsłudze zarówno dla osób prawo-, jak i leworęcznych.

Ostrzenie za pomocą kamienia TWIN®

TWIN®Stone to specjalnie opracowany kamień do ostrzenia noży ZWILLING AJ HENCKELS, który sprawia, że ​​ostrzenie staje się przyjemnością. TWIN®Stone posiada dwie zupełnie różne teksturowane strony: strona bardziej szorstka usuwa drobne uszkodzenia krawędzi ostrza, natomiast strona bardziej jednolita przeznaczona jest do ostrzenia końcówki. Dzięki temu kamieniowi osiągniesz pożądaną ostrość ostrza.


ZWILLING – producent z wielowiekowym doświadczeniem. Firma specjalizuje się w produkcji noży kuchennych od 1731 roku. U progu 300-lecia rzemieślnicy marki w dalszym ciągu starannie pielęgnują, doskonalone przez wiele lat, europejskie tradycje rzemieślnicze i łączą je z zaawansowanymi technologiami.

Unikalna jakość stali

Najwyższa jakość zaczyna się od surowców. Stal, której ZWILLING używa do produkcji noży kuchennych, wykonywana jest na zamówienie według specjalnej receptury. Ta formuła charakteryzuje się idealną równowagą chromu i węgla. O jakości noży decydują także dwie unikalne technologie produkcji SIGMAFORGE i FRIODUR. SIGMAFORGE to precyzyjna technologia kucia, będąca sercem procesu produkcji noży kuchennych. Dzięki temu procesowi nóż uzyskuje nienaganną geometrię części względem siebie, co jest głównym warunkiem dokładnej krawędzi tnącej i lepszych właściwości tnących. FRIODUR to proces hartowania w niskiej temperaturze. W wyniku użytkowania ostrze zyskuje elastyczność i wytrzymałość, doskonale trzyma krawędź i pozwala kroić żywność bez wysiłku.

Asortyment

Zwilling JA Henckels opracował unikalną geometrię ostrzy do noży kuchennych, która zapewnia optymalną stabilność i łatwość cięcia, a nowy zakrzywiony kształt szyjki zapewnia bezpieczną i precyzyjną obsługę. Nienaganne wymiary i zrównoważony rozkład ciężaru sprawiają, że korzystanie z noży kuchennych jest absolutnie komfortowe. Asortyment marki obejmuje kilka linii noży kuchennych, z których każda ma swoją własną cechę:

•ZWILLING Pro — udana seria noży z trzema nitami stanowi krok w stronę nowej generacji. Specjalna geometria krawędzi tnącej zapewnia optymalną odporność nawet na najprostsze ruchy kołysania podczas cięcia. Dzięki ostrzu zaostrzonemu na całej długości możliwe jest krojenie produktów aż po szyję. Jego zakrzywiony kształt tworzy harmonijne przejście pomiędzy rękojeścią a ostrzem, dzięki czemu intuicyjnie wybierane jest prawidłowe ułożenie dłoni.

•TWIN Czterogwiazdkowy —Ponad 40 lat temu firma Zwilling ustanowiła zupełnie nowy standard w zakresie wysokiej jakości kutych noży, wprowadzając światu bezszwowe syntetyczne rękojeści. Ta seria noży stała się najlepiej sprzedającą się na świecie, dzięki ucieleśnieniu bezpieczeństwa, ergonomii i komfortu. Zdobyła i nadal zdobywa serca zarówno profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #przydatne wskazówki #nożePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja