Co ugotować na urodziny szybko, smacznie i niedrogo: 10 najlepszych przepisów
Urodziny to wyjątkowe święto! Z jednej strony chcesz zadowolić gości pysznym posiłkiem, z drugiej nie chcesz spędzać całego dnia w kuchni. Jeśli co roku zadajesz sobie pytanie „co ugotować na urodziny?”, koniecznie przeczytaj nasz materiał. Oferujemy proste i szybkie przepisy na dania, które staną się prawdziwą ozdobą stołu.
O czym porozmawiamy w artykule:Bufet czy uczta? Układanie idealnego bufetu na urodziny Bruschetta z pomidorami, serem i bazylią Bruschetta z saury i jajkiem Kanapki ze szprotkami i ogórkiem Tartaletki z paluszkami krabowymi i serem Tartaletki z truskawkami i kremem Aranżacja urodzinowej uczty Szybka przystawka z tuńczykiem Sałatka z kurczakiem, ananasem i orzechami włoskimi alat Cobb Schab z ziemniakami zapiekanymi w rękawie Ciasto bez pieczenia z truskawkami
Bufet czy uczta?
Pierwszą rzeczą, na którą powinieneś się zdecydować, jest format wakacji: planujesz bufet czy ucztę? Pierwsza opcja obejmuje przekąski i smakołyki, które można łatwo zabrać ze sobą w drodze. A drugi oznacza bardziej obfite dania i różnorodne sałatki. Oferujemy kilka pomysłów na wakacje w różnych formatach, które pasują do każdego budżetu.
Przygotowanie idealnego bufetu urodzinowego
Bufet to doskonały sposób na stworzenie miłej, wakacyjnej atmosfery. Lekkie przekąski, kolorowe smakołyki i różnorodne dania pozwolą gościom na swobodne poruszanie się i integrację przy pysznym jedzeniu. Dzielimy się pomysłami na pyszne, szybkie i niedrogie dania.
Bruschetta z pomidorami, serem i bazylią
Prosta, elegancka i bardzo smaczna bruschetta na świąteczny stół! Idealne połączenie mozzarelli i pomidorów z dressingiem z oliwy, czosnku i octu balsamicznego.
Bruschetta z pomidorami, serem i bazylią (Zdjęcie użytkownika, który stworzył przepis)
Czas gotowania: 20 minut
Do gotowania na 4 porcje potrzebować:
- bagietka (plastry) – 4 szt.
- pomidory – 2 szt.
- czosnek (goździki) – 1 szt.
- mozzarella – 50 g
- oliwa z oliwek – 2 łyżeczki. (1 łyżeczka do nadzienia + 1 łyżeczka do wysmarowania chleba)
- ocet balsamiczny – 1/2 łyżeczki.
- świeża bazylia – 2–3 liście
- sól – 1 szczypta
- pieprz – do smaku
- Posmaruj równomiernie kromki chleba oliwą z oliwek i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5–7 minut.
- Pomidory pokroić w plasterki, dodać posiekany czosnek, 1 łyżeczka. oleje, ocet i wymieszać.
- Na tostowym pieczywie ułożyć plasterki sera, na serze aromatyczne pomidory, posypać posiekaną bazylią. Włóż bruschettę do piekarnika na 5 minut lub podawaj na zimno.
Przy okazji
Do bruschetty najlepiej użyć dojrzałych, słodkich pomidorów. Sprawdzą się zarówno zwykłe, jak i wiśniowe.
Uwaga dla gospodyni
Przed podaniem skrop bruschettę oliwą z oliwek i posyp solą morską. To podkreśli smak składników.
Bruschetta z saury i jajkiem
Bruschetty różnią się od kanapek tym, że chleb dla nich jest wstępnie podsmażony. Na te chrupiące plasterki można nałożyć dowolne nadzienie. Sugerujemy próbę ugotowania ich z sałatką jajeczną i saury.
Bruschetta z saury i jajkiem
Czas gotowania: 20 minut
Do gotowania na 4 porcje potrzebować:
- mała bagietka – 1 szt.
- saury we własnym soku – 1 puszka
- jajka – 3 szt.
- koperek – 4–5 gałązek
- ogórek – 1 szt.
- majonez – 2 łyżki. l.
- nasiona gorczycy – 0,5–1 łyżeczki.
- olej roślinny – 1 łyżka. l.
- sól i pieprz – do smaku
- Bagietkę pokroić w plastry o grubości 1,5–2 cm. Każdą z nich smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
- Ugotuj jajka na twardo. Studzimy w zimnej wodzie, obieramy i drobno siekamy.
- Koperek posiekać, dodać sól i wymieszać z jajkami. Dodaj do nich majonez, musztardę, odrobinę pieprzu i soli.
- Odcedź płyn z saury, usuń ości i rozgnieć rybę na małe kawałki.
- Sałatkę jajeczną ułóż na bagietce i posyp kawałkami saury. Udekoruj bruschettę plasterkami świeżego ogórka i podawaj.
Przy okazji
Zamiast tradycyjnej bagietki spróbuj użyć chleba z nasionami lub żytniego.
Uwaga dla gospodyni
Chcesz dodać ciekawego smaku swojej bruschetcie? Do saury dodaj odrobinę wędzonej papryki, pieprzu cytrynowego lub wędzonej soli.
Kanapki ze szprotami i ogórkiem
Tę szybką przekąskę można przygotować w kilka minut. Pachnące szprotki świetnie komponują się z chrupiącym ogórkiem, a sos z majonezem i czosnkiem doda pikanterii temu daniu.
Kanapki ze szprotkami i ogórkiem (Wydawnictwo Gastronom LLC)
Czas gotowania: 15 minut
Do gotowania na 6 porcji potrzebować:
- szproty – 1 słoik
- chleb – 250–300 g
- ser – 80 g
- ogórek – 1–2 szt.
- czosnek – 1 ząbek
- majonez – 100 g
- olej roślinny – 1 łyżka. l.
- natka pietruszki – 3 gałązki
- świeżo zmielony czarny pieprz
Aby przesłać:
- cytrynowy
- Chleb pokroić w plastry o grubości 1 cm i lekko podsmażyć na patelni z obu stron.
- Ogórki pokroić w plasterki o grubości 3-4 mm, a ser w cienkie plasterki.
- Otwórz puszkę szprotów i spuść olej.
- Posiekaj czosnek i pietruszkę. Dodać majonez, pieprz i wymieszać.
- Posmaruj chleb sosem majonezowym. Na wierzchu ułożyć 2-3 ryby, plaster sera i 2-3 plasterki ogórka.
Przy okazji
Do takich kanapek najlepiej nadaje się chleb czarny lub żytni. Jej smak dobrze kontrastuje z delikatnymi szprotkami.
Uwaga dla gospodyni
W tym przepisie możesz użyć zarówno ogórków świeżych, jak i kiszonych.
Tartaletki z paluszkami krabowymi i serem
Produkt taki jak paluszki krabowe często pojawia się na świątecznych biesiadach. Najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania zimnych przekąsek i sałatek. Spróbuj zaskoczyć swoich gości: przygotuj tartaletki z musem z paluszków krabowych i twarogiem.
Tartaletki z paluszkami krabowymi i serem (Wydawnictwo Gastronom LLC)
Czas gotowania: 15 minut
Do gotowania 20 porcji potrzebować:
- paluszki krabowe – 200 g
- czosnek – 1 ząbek
- ser twarogowy – 140 g
- orzechy włoskie – 2 łyżki. l.
- natka pietruszki – 2 gałązki
- słodka papryka – 1/2 łyżeczki.
- gotowe tartaletki – 20 szt.
- Na suchej patelni podsmaż orzechy włoskie na złoty kolor. Przełożyć na deskę, ostudzić i drobno posiekać nożem.
- Do blendera zanurzeniowego włóż paluszki krabowe, czosnek, serek śmietankowy, natkę pietruszki i odrobinę papryki. Wszystkie składniki zmiksować na miękką masę.
- Przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i napełnić tartaletki. Posyp przystawkę posiekanymi orzechami i udekoruj listkami pietruszki lub gałązkami koperku.
Przy okazji
Jeśli nie masz worka do wyciskania, użyj zwykłego worka o dużej wytrzymałości.
Uwaga dla gospodyni
Do potrawy można dodać odrobinę soku z cytryny. Doda przekąsce blasku i świeżości.
Tartaletki z truskawkami i kremem
Jeśli nie planujesz pieczenia ciasta, zastąp je tartaletkami kremowymi. Można je przygotować dość szybko, jeśli wcześniej przygotujesz ciasto. Podstawę tartaletek wystarczy wypełnić jedynie kremem i świeżymi jagodami.
Tartaletki z truskawkami i kremem (Mój Magnit)
Czas gotowania:
tartaletki: 30 min + 7 godz
krem: 20 min + 1 godzina
Do gotowania na 6 porcji potrzebować:
- mąka – 240 g
- mąka migdałowa – 40 g
- cukier puder – 85 g
- masło – 130 g
- jajko – 1 szt.
- nasiona laski wanilii – 0,5 szt.
- sól – 4 g
- truskawki –250 g
- skórka z limonki – do dekoracji
- mleko – 500 ml
- masło – 100 g
- żółtko – 2 szt.
- cukier – 160 g
- skrobia kukurydziana – 50 g
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka.
Do kremu:
- mleko – 500 ml
- masło – 100 g
- żółtko – 2 szt.
- cukier – 160 g
- skrobia kukurydziana – 50 g
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka.
- Przygotuj ciasto. Wszystkie suche składniki wymieszaj w dużej misce. Dodać zimne masło, pokroić w kostkę. Zmiksuj te składniki na okruchy za pomocą miksera.
- Jajko wbić do miski, ubić na gładką masę i odmierzyć 25 g.
- Dodaj część jajka, nasiona wanilii do przyszłego ciasta i dobrze wymieszaj.
- Weź 2 arkusze pergaminu i rozwałkuj ciasto między nimi. Włóż do lodówki na 6 godzin.
- Wyjmij ciasto i rozwałkuj je na grubość 2-3 mm. Wycinać koła o średnicy 8–10 cm i układać je w foremkach o średnicy 5–7 cm. Docisnąć boki i przyciąć brzegi ciasta. Składniki deseru wkładamy na godzinę do lodówki.
- Wyjmij je i nakłuj 2-3 razy widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10–12 minut, a następnie całkowicie wystudzić.
- Kontynuuj z kremem. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby miało czas się stopić.
- Żółtka umieścić w rondelku, dodać skrobię oraz cukier prosty i waniliowy. Wlać 100 ml mleka i wymieszać trzepaczką na gładką masę. Wlać resztę mleka i doprowadzić do wrzenia. Gotuj, mieszając, aż śmietanka zgęstnieje, około 5 minut. Zdejmij rondelek z ognia i wmieszaj kawałki masła do śmietanki. Przełożyć do szklanej miski i przykryć folią spożywczą. Ochłodzić krem do temperatury pokojowej i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Gotowe tartaletki napełniamy kremem po brzegi. Truskawki pokroić w piękne plasterki i ułożyć na kremie. Udekoruj startą skórką z limonki i podawaj.
Uwaga dla gospodyni
Przed napełnieniem tartaletek odczekaj, aż krem całkowicie ostygnie, aby mieć pewność, że pozostaną chrupiące.
Przy okazji
Truskawki w tym przepisie można zastąpić innymi sezonowymi jagodami i owocami lub można przygotować mieszankę, pięknie krojąc słodkie składniki i umieszczając je na wierzchu.
Zróbmy przyjęcie urodzinowe
Uczta dla całego świata? Nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Wybierz proste przepisy, aby nie spędzać dużo czasu na przygotowaniu świątecznego stołu. Nie bój się eksperymentować! Niech Twoje urodziny będą niezapomnianym przeżyciem, pełnym pysznego jedzenia i szczęśliwych chwil.
Szybka przekąska z tuńczykiem
Tę przystawkę przygotujesz w kilka minut. Proste i niedrogie składniki, minimum czasu i maksimum przyjemności!
Szybka przekąska z tuńczykiem (Zdjęcie autora przepisu)
Czas gotowania: 20 minut
Do gotowania na 6 porcji potrzebować:
- pomidory – 200 gr
- tuńczyk w puszce – 185 gr
- jajka – 2 szt.
- majonez – 3 łyżeczki
- ogórek – 70 gr
- koperek – 1 sztuka
- oliwki – 6 szt.
- Pomidory pokroić w grube plasterki o grubości około 6–8 mm.
- Odcedź nadmiar soku z tuńczyka i rozgnieć go widelcem. Dodać majonez i wymieszać.
- Na każdym plasterku pomidora ułóż mieszaninę tuńczyka.
- Drobno zetrzyj ogórek, wyciśnij sok, dodaj majonez i połóż mieszaninę na tuńczyku.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić i podzielić na białka i żółtka. Żółtka zetrzyj na drobnej tarce i posyp nimi ogórki.
- Zrób kwiaty z białek jaj. Każdą z nich udekoruj połówką oliwki i koperkiem.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli chcesz, aby przekąska była mniej tłusta, wybierz tuńczyka nie w oleju, ale we własnym soku.
Przy okazji
Tę przystawkę można podawać nie na pomidorach, ale na krakersach lub tostach, aby stworzyć kontrast pomiędzy delikatnym nadzieniem a chrupiącym spodem.
Sałatka z kurczakiem, ananasem i orzechami włoskimi
Wiele osób lubi oryginalne połączenie kurczaka i ananasa. Ta sałatka wygląda szczególnie efektownie z połówką ananasa. — zaskocz swoich gości!
Sałatka z kurczakiem, ananasem i orzechami włoskimi (Wydawnictwo Gastronom LLC)
Czas gotowania: 20 minut
Do gotowania na 6 porcji potrzebować:
- ananas – 1 sztuka
- gotowany kurczak – 400 gr
- orzechy włoskie – 1/2 szklanki
- kolendra – 1 pęczek
- zielona cebula – 5 piór