10 najlepszych pasztetów rybnych

10 najlepszych pasztetów rybnych

Przed nami Niedziela Palmowa, a to oznacza, że ​​czas przygotować pyszny placek rybny. Placki rybne można znaleźć we wszystkich kuchniach świata, a przepisy są niesamowite pod względem różnorodności. Prirogi można piec otwarte lub zamknięte, z niemal każdego ciasta: drożdżowego, francuskiego czy kruchego. A każda ryba nadaje się na ciasta. Uwielbiam zatem ryby morskie: łosoś, plamiak, tuńczyk, dorada, sardynki… Ale ryby rzeczne też będą dobre: ​​szczupak, okoń, miętus, leszcz…

Śródziemnomorska pasta z dorsza i pora

Ciasto z dorsza jest dobre samo w sobie, ale oryginalny sos sprawia, że ​​jest to danie całkowicie kompletne i samowystarczalne.

Śródziemnomorska pasta z dorsza i pora

Ciasto z sardynkami i cytrynową chermoulą

Chermoula to sos ziołowy powszechny w krajach arabskich i Afryce Północnej. Można go jeść z mięsem, grillowaną rybą lub warzywami. Jednak idealnie pasuje również do tego ciasta z sardynkami.

Ciasto z sardynkami i cytrynową chermoulą

Ciasto z łososiem, jajkami i ziołami

Tak zwane ciasto z galaretką to prawdziwy ratunek, jeśli masz „niespodziewanych gości”.

Ciasto z łososiem, jajkami i ziołami

Empanadas – ciasto hiszpańskie

Kiedy ludzie myślą o empanadach, pierwszą rzeczą, o której myślą, są meksykańskie placki, popularne jedzenie uliczne. Niewiele jednak osób wie, że pojawiły się w Meksyku dzięki opowieściom hiszpańskich żeglarzy o słynnym pasztecie z Galicji.

Empanadas – ciasto hiszpańskie

Ciasto z porem i dorszem

Idealne połączenie porów i białej ryby sprawia, że ​​to ciasto jest doskonałym weekendowym lunchem. Podawaj placek z dorsza z suszonymi pomidorami i sosem bazyliowym.

Ciasto z porem i dorszem

Chrupiący dorsz, plamiak i ciasto z krewetkami

To ciasto łączy w sobie wędzone na gorąco krewetki, dorsza i plamiaka (można zastąpić sumem). Rezultatem jest pachnące ciasto o delikatnym rybim smaku.

Chrupiący dorsz, plamiak i ciasto z krewetkami

Fiński placek rybny kalakukko

Tradycyjny placek rybny żytni ze smalcem – kalakukko – to danie narodowe w Finlandii. Na zewnątrz wygląda jak zwykły bochenek chleba, ale w środku ma bardzo smaczne nadzienie. Długotrwałe pieczenie nie pozostawia szans na przeżycie ości ryb, dlatego ciasto to jest bezpieczne do spożycia nawet przez dzieci.

Fiński placek rybny kalakukko

Ciasto z małą rybą i sosem cytrusowym

Jeśli możesz kupić świeżą barwenę do tego placka rybnego z sosem cytrusowym, uważaj się za szczęściarza. Jego filet wygląda bardzo elegancko na tle bazy koperkowej z sosem grejpfrutowym, pomarańczowym i cytrynowym.

Ciasto z małą rybą i sosem cytrusowym

Ciasto z doradą i ziołami

Tego ciasta z doradą możesz spróbować w Prowansji, na południu Włoch, a nawet w Grecji, możesz też ugotować go samodzielnie. Wtedy Twój dom wypełni się aromatami słonego morza i ziół.

Ciasto z doradą i ziołami

Ciasto rybne pokryte ciastem serowym

Ciasto pokryte ciastem serowym zaskoczy Cię niezwykle smakowitą „kapeluszką” – chrupiącą na zewnątrz i mięciutką w środku.

Ciasto rybne pokryte ciastem serowym

Pissaladiere, francuski placek cebulowy z anchois

Jeśli nie lubisz dużej ilości ciasta w cieście, spróbuj francuskiej wersji pasztetu rybnego pissaladiere – bardziej przypomina pizzę.

Pissaladiere, francuski placek cebulowy z anchois

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryba #pieczenie #ciasta #ciasto rybnePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja