Przed nami Niedziela Palmowa, a to oznacza, że czas przygotować pyszny placek rybny. Placki rybne można znaleźć we wszystkich kuchniach świata, a przepisy są niesamowite pod względem różnorodności. Prirogi można piec otwarte lub zamknięte, z niemal każdego ciasta: drożdżowego, francuskiego czy kruchego. A każda ryba nadaje się na ciasta. Uwielbiam zatem ryby morskie: łosoś, plamiak, tuńczyk, dorada, sardynki… Ale ryby rzeczne też będą dobre: szczupak, okoń, miętus, leszcz…
Śródziemnomorska pasta z dorsza i pora
Ciasto z dorsza jest dobre samo w sobie, ale oryginalny sos sprawia, że jest to danie całkowicie kompletne i samowystarczalne.
Śródziemnomorska pasta z dorsza i pora
Ciasto z sardynkami i cytrynową chermoulą
Chermoula to sos ziołowy powszechny w krajach arabskich i Afryce Północnej. Można go jeść z mięsem, grillowaną rybą lub warzywami. Jednak idealnie pasuje również do tego ciasta z sardynkami.
Ciasto z sardynkami i cytrynową chermoulą
Ciasto z łososiem, jajkami i ziołami
Tak zwane ciasto z galaretką to prawdziwy ratunek, jeśli masz „niespodziewanych gości”.
Ciasto z łososiem, jajkami i ziołami
Empanadas – ciasto hiszpańskie
Kiedy ludzie myślą o empanadach, pierwszą rzeczą, o której myślą, są meksykańskie placki, popularne jedzenie uliczne. Niewiele jednak osób wie, że pojawiły się w Meksyku dzięki opowieściom hiszpańskich żeglarzy o słynnym pasztecie z Galicji.
Empanadas – ciasto hiszpańskie
Ciasto z porem i dorszem
Idealne połączenie porów i białej ryby sprawia, że to ciasto jest doskonałym weekendowym lunchem. Podawaj placek z dorsza z suszonymi pomidorami i sosem bazyliowym.
Ciasto z porem i dorszem
Chrupiący dorsz, plamiak i ciasto z krewetkami
To ciasto łączy w sobie wędzone na gorąco krewetki, dorsza i plamiaka (można zastąpić sumem). Rezultatem jest pachnące ciasto o delikatnym rybim smaku.
Chrupiący dorsz, plamiak i ciasto z krewetkami
Fiński placek rybny kalakukko
Tradycyjny placek rybny żytni ze smalcem – kalakukko – to danie narodowe w Finlandii. Na zewnątrz wygląda jak zwykły bochenek chleba, ale w środku ma bardzo smaczne nadzienie. Długotrwałe pieczenie nie pozostawia szans na przeżycie ości ryb, dlatego ciasto to jest bezpieczne do spożycia nawet przez dzieci.
Fiński placek rybny kalakukko
Ciasto z małą rybą i sosem cytrusowym
Jeśli możesz kupić świeżą barwenę do tego placka rybnego z sosem cytrusowym, uważaj się za szczęściarza. Jego filet wygląda bardzo elegancko na tle bazy koperkowej z sosem grejpfrutowym, pomarańczowym i cytrynowym.
Ciasto z małą rybą i sosem cytrusowym
Ciasto z doradą i ziołami
Tego ciasta z doradą możesz spróbować w Prowansji, na południu Włoch, a nawet w Grecji, możesz też ugotować go samodzielnie. Wtedy Twój dom wypełni się aromatami słonego morza i ziół.
Ciasto z doradą i ziołami
Ciasto rybne pokryte ciastem serowym
Ciasto pokryte ciastem serowym zaskoczy Cię niezwykle smakowitą „kapeluszką” – chrupiącą na zewnątrz i mięciutką w środku.
Ciasto rybne pokryte ciastem serowym
Pissaladiere, francuski placek cebulowy z anchois
Jeśli nie lubisz dużej ilości ciasta w cieście, spróbuj francuskiej wersji pasztetu rybnego pissaladiere – bardziej przypomina pizzę.
Pissaladiere, francuski placek cebulowy z anchois
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryba #pieczenie #ciasta #ciasto rybnePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych