10 lifehacków, jak ugotować rybę na patelni z chrupiącą skórką i soczystym miąższem
gastronomia 1 kwietnia 2024 r
W smażonej rybie najbardziej cenimy jej soczystość i chrupiącą skórkę. Złap życiowe triki, jak smażyć łososia i łososia na patelni, aby uzyskać chrupiącą skórkę, ale dusza pozostaje delikatna.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Wybór właściwej ryby
- Prawidłowe przygotowanie ryb przed smażeniem
- Nie zapomnij o przyprawach i przyprawach
- Smażymy na rozgrzanej patelni na rozgrzanym oleju
- Wciśnij rybę na patelnię
- Jak gotować łososia średnio rzadkiego
- Dostosuj temperaturę grzania podczas gotowania ryb
- Obracaj filety rybne we właściwym czasie
- Natychmiast usmaż rybę od strony filetu
- Przed podaniem daj rybie odpocząć
Gotowanie steków z łososia z chrupiącą skórką nie jest łatwe. Skórka ma tendencję do przyklejania się do patelni, a sama ryba ma tendencję do wysychania. Oto, co zrobić, aby temu zapobiec.
1. Wybór właściwej ryby
Wybierz odpowiedniego łososia. Filet powinien być jędrny i żywy, mieć błyszczącą skórkę i jędrny miąższ. Świeżość ryb w sklepie możesz sprawdzić w bardzo prosty sposób: naciśnij filet palcem i jeśli jego ślad pozostanie na rybie, nie marnuj ciężko zarobionych pieniędzy na drugą świeżość.
2. Prawidłowe przygotowanie ryb przed smażeniem
Ryby nie myjemy długo i nie płuczemy w wodzie, wystarczy szybko opłukać lub przetrzeć wilgotną ręką. Przed gotowaniem rybę dokładnie osusz. Aby zapobiec przyklejaniu się skóry łososia do patelni, osusz obie strony surowej ryby papierowym ręcznikiem. I nigdy nie smaż ryby świeżo wyjętej z lodówki, odczekaj chwilę w temperaturze pokojowej,
3. Nie zapomnij o przyprawach i przyprawach
Łososia obficie dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wetrzyj przyprawy w skórę i przechowuj rybę w lodówce przez 30–45 minut (lub dłużej, jeśli to możliwe) przed gotowaniem.
4. Smażyć na gorącej patelni na rozgrzanym oleju
Rozgrzej olej słonecznikowy na żeliwnej lub stalowej patelni na dużym ogniu. Jeśli umieścisz kawałek ryby na patelni, która nie jest wystarczająco gorąca, skóra nieuchronnie przyklei się do dna patelni.
5. Wciśnij rybę na patelnię
Pozostawiona bez pielęgnacji skóra natychmiast będzie chciała się skurczyć lub zwinąć. Aby tego uniknąć, dociśnij wierzch ryby szpatułką (nie dłużej niż 10 sekund), aby skóra przysmażyła się do fileta z łososia.
6. Jak gotować średnio rzadkiego łososia
Smaż rybę tylko od strony skóry. Pomiędzy skórą a rybą znajduje się warstwa tłuszczu, która zapobiega wysychaniu łososia. Nie będzie rozmoczony w środku, jeśli usmażysz go tylko z jednej strony. Po prostu otrzymasz średnio wysmażony stek, tak jak zwykle przygotowuje się stek z łososia w restauracjach. A wtedy łosoś w pełni ujawni swój smak.
7. Dostosuj temperaturę ogrzewania podczas gotowania ryb
Nie można cały czas smażyć łososia na dużym ogniu – to nie jest stek mięsny. Rybę można łatwo wysuszyć. Po prostu usmaż skórkę i zmniejsz ogień do średniego.
8. Regularnie obracaj filety rybne
Gdy temperatura wewnątrz kawałka ryby wzrośnie do 50°C (można to sprawdzić specjalną sondą lub termometrem), można swobodnie odwrócić filet. Najważniejsze jest, aby robić to ostrożnie, bez gwałtownych ruchów, aby element się nie rozpadł. Jeśli nie masz termometru, kieruj się czasem; smaż rybę na średnim ogniu przez 5-7 minut.
9. Natychmiast usmaż rybę od strony filetu
Ryba, jeśli będziesz postępować zgodnie z naszymi instrukcjami, będzie na tym etapie prawie gotowa. Dlatego wystarczy 15 sekund, aby ryba uzyskała ledwo zauważalną chrupiącą skórkę, ale nie uległa przesuszeniu.
10. Przed podaniem daj rybie odpocząć.
Usmażony kawałek łososia układamy na talerzu przykrytym ręcznikiem papierowym. Pozostawić na 5 minut, aby nadmiar tłuszczu wchłonął się w papier i Podawaj rybę natychmiast.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #łosoś #jakgotować #grill #ryba smażonaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych