Co ugotować na Wielkanoc: 10 gorących dań
Wielkanocny stół nie składa się z samego ciasta wielkanocnego, choć nikt nie przekreślił podstawowej roli tego ciasta. Ale jeśli przestrzegałeś Wielkiego Postu i nie spożywałeś produktów pochodzenia zwierzęcego przez ponad miesiąc, to na Wielkanoc chcesz mięsa. Cóż, 10 gorących przepisów na wakacje Ci pomoże.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Tradycyjny stół wielkanocny: co zwyczajowo podaje się
- Dlaczego pieczenie to najlepszy sposób na przygotowanie gorących potraw na Wielkanoc?
- Przepisy
- Karkówka gotowana na gorąco
- Pieczona polędwica wołowa
- Wieprzowina gotowana
- Gulasz wieprzowy w rękawie z miodem i rozmarynem
- Karkówka pieczona w piekarniku z warzywami i grzybami
- Pieczony królik z oliwkami
- Pieczeń wołowa w niskiej temperaturze
- Wielkanocna jagnięcina z sosem czosnkowym
- Stojak jagnięcy z ziemniakami
- Rolada z kurczaka z grzybami
Tradycyjny stół wielkanocny: co zwyczajowo podaje się
Zawsze był zwyczaj przerywania postu w poranek wielkanocny błogosławionym ciastem wielkanocnym, kolorowymi jajkami i wielkanocnym twarożkiem. I dla wielu to wystarczyło na pierwszy posiłek. Przy stole na obiedzie gromadzili się nie tylko członkowie rodziny, ale także bliscy i dalsi krewni, przyjaciele i znajomi. A tu jest gdzie powędrować! Na stole pojawiają się zimne i gorące przekąski, m.in. galaretki i galaretki rybne, szynka wieprzowa, udziec jagnięcy, wieprzowina gotowana, kurczak, kaczka czy gęś pieczona w piekarniku.
Dlaczego pieczenie to najlepszy sposób na przygotowanie gorących potraw na Wielkanoc?
Po pierwsze, mięso pieczone w dużym kawałku (lub w całości, jeśli jest to ptak) wygląda bogato i apetycznie. Po drugie, jest to wygodne: gdy naczynie jest w piekarniku, praktycznie nie wymaga żadnej uwagi. Po trzecie, podczas pieczenia zatrzymuje się więcej składników odżywczych i powstaje znacznie mniej substancji rakotwórczych niż na przykład podczas smażenia. Najważniejsze, żeby nie przesadzić z wielkością porcji. Oto 10 świątecznych, gorących przepisów na Wielkanoc.
Przepisy
Karkówka gotowana na gorąco
Karkówka wieprzowa to doskonały wybór do gotowanej wieprzowiny. Dzięki warstwom tłuszczu danie okaże się soczyste i delikatne. Schłodzone mięso można wykorzystać do kanapek i kanapek, dlatego wybieraj duży kawałek: nie zmarnuje się.
Karkówka gotowana na gorąco
Do przygotowania 12 porcji potrzebne będą:
- duże ziemniaki – 1,5 kg
- świeży korzeń imbiru – 5 cm
- czosnek – 1 główka
- karkówka w jednym kawałku – 2,5–3 kg
- czerwona adjika – 1 łyżeczka.
- olej roślinny – 2 łyżki. l.
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
- Ziemniaki umyj szczoteczką i przekrój na połówki. Posolić i natrzeć olejem roślinnym. Ułożyć w głębokiej blasze do pieczenia. Imbir i czosnek obierz, pokrój w krótkie paski. Przełóż do jednej miski, obficie dopraw solą i pieprzem. Zamieszać.
- Umyć wieprzowinę i osuszyć papierowymi ręcznikami. Napełnij go czosnkiem i imbirem. Aby to zrobić, wbij prostopadle w mięso długi, ostry nóż, a następnie, nie wyjmując go, obróć go o 90°, w uformowany otwór włóż plasterki imbiru i czosnku.
- Natrzyj wieprzowinę ze wszystkich stron adjika zmieszaną z olejem roślinnym. Zrób to ostrożnie, jakby masując mięso. Połóż go na połówkach ziemniaków, ułożonych w jednej warstwie, przecięciem do dołu, w głębokiej blasze do pieczenia.
- Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 140°C i piecz przez 2,5 godziny (ziemniaki można wyjąć po godzinie, aby zapobiec przypaleniu i wysuszeniu). Ugotowaną wieprzowinę zawiń w folię i odstaw w ciepłe miejsce na 10–15 minut.
Przy okazji
Pieczoną wieprzowinę można przygotować nie tylko z karkówki, ale także z innych części tuszy. Szynka bez kości, łopatka lub gruby brzeg sprawdzają się dobrze. Im większy kawałek mięsa na gotowaną wieprzowinę, tym jest smaczniejszy! Lepiej więc kupić 2-3 kg krój.
Uwaga dla gospodyni
Ile soli potrzeba do ugotowania gotowanej wieprzowiny? Skoncentruj się na następującej proporcji: na 1 kg mięsa 1 łyżeczka. sól bez zjeżdżalni. Jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak mięsa, możesz nieco zwiększyć jego ilość. Najlepiej jest wziąć grubą sól kamienną; drobna sól jodowana nie nadaje się do tego celu.
Pieczona polędwica wołowa
Polędwica to najlepsza część tuszy wołowej: w tym miejscu występuje minimalne obciążenie fizyczne, dlatego kawałek jest tak delikatny. Aby zachować soczystość mięsa, najpierw ugotuj polędwicę w dobrze nagrzanym piekarniku, następnie zmniejsz ogień, przykryj mięso folią i gotuj, aż będzie całkowicie ugotowane.
Pieczona polędwica wołowa
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- polędwica wołowa – 1,5 kg
- czosnek – 2–3 ząbki
- oliwa z oliwek – 3 łyżki. l.
- suszony tymianek – 1 łyżeczka.
- majeranek – 1–2 gałązki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Czosnek przepuścić przez praskę, zmielić z solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanymi listkami majeranku.
- Natrzyj mięso pikantną mieszanką. Posmaruj oliwą z oliwek. Pozostaw na 10–15 minut. Piec mięso w temperaturze 200°C przez 20 minut. Następnie przykryj polędwicę folią, zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15-20 minut.
Przy okazji
Jako dodatek do pieczonej polędwicy podajemy sałatkę ze świeżych warzyw, frytki, puree ziemniaczane z selerem lub smażony kalafior i brokuły.
Uwaga dla gospodyni
Mięso można marynować w mieszance czosnku i ziół wcześniej, wieczorem lub 4-6 godzin przed gotowaniem. Przygotowaną polędwiczkę zawiń w papier do pieczenia, przełóż do miski i włóż do lodówki. Przed gotowaniem wyjmij mięso i pozostaw je w temperaturze pokojowej na 30–40 minut, aby się ogrzało.
Wieprzowina gotowana
Proces przygotowania tego dania jest dość prosty, a obróbka cieplna w ogóle nie wymaga Twojej uwagi. Jedyne, na co należy zwrócić uwagę, to czas marynowania wieprzowiny – do 2 dni. I nie należy go zmniejszać, jeśli chcemy otrzymać naprawdę aromatyczną i soczystą gotowaną wieprzowinę.
Wieprzowina gotowana
Do przygotowania 10 porcji potrzebne będą:
- Szynka wieprzowa bez kości – 2,5–3 kg
- czosnek – 5–6 ząbków
- świeży korzeń imbiru – kawałek o długości 3-4 cm
- sól – 1 łyżka. l.
- świeżo zmielony czarny pieprz – 2 łyżeczki.
- brązowy cukier – 1 łyżeczka.
- olej roślinny – 1–2 łyżki. l.
- musztarda – 1 łyżka. l.
- Przygotuj wieprzowinę. Szynkę myjemy, obieramy (można zostawić cienką warstwę tłuszczu) i osuszamy papierowymi ręcznikami. Obierz ząbki czosnku. Obierz i umyj korzeń imbiru. Czosnek i imbir pokroić w cienkie paski o długości około 1 cm.
- W małej misce połącz sól, świeżo zmielony czarny pieprz i brązowy cukier. Dodaj olej roślinny i dokładnie wymieszaj łyżką, aż powstanie pasta.
- Czubkiem cienkiego, ostrego noża nakłuj głęboko wieprzowinę i obróć ją. Do otworu włóż odrobinę oliwy i kawałek czosnku lub imbiru. W ten sam sposób nadziewamy całą szynkę. Jeśli na wieprzowinie znajduje się warstwa tłuszczu, pokrój ją w romby. Pozostałą mieszaninę olejów wymieszaj z musztardą i natrzyj całą powierzchnię kawałka, ostrożnie wcierając w nacięcia.
- Zawiąż tyłek wieprzowy sznurkiem kuchennym, tworząc zgrabny kawałek. Na dnie dużej miski umieść ruszt lub skrzyżowane pałeczki, włóż mięso, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na 24–48 godzin.
- Rozgrzej piekarnik do 220°C. Umieść ruszt w dolnej jednej trzeciej części piekarnika. Na dnie głębokiej brytfanny połóż kilka skrzyżowanych pałeczek, a na wierzch ułóż mięso. Piec 15 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C. Kontynuuj pieczenie gotowanej wieprzowiny w tempie 30 minut na każde 500 g mięsa plus kolejne 30 minut na sztukę. Podczas pieczenia kilka razy polej wieprzowinę płynem z dna brytfanny.
- Wyjmij wieprzowinę z piekarnika i przykryj folią. Pozostaw na 20 minut. Usuń folię i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotową wieprzowinę pokrojoną w cienkie plasterki podawać z musztardą, chrzanem, chutneyem lub sosem owocowym.
Przy okazji
W dawnych czasach „bużeniną” nazywano nie tylko pieczoną szynkę wieprzową, ale także filet z indyka czy nawet jesiotra. Oznacza to, że w rzeczywistości słowo to nie oznacza samego dania, ale metodę obróbki kulinarnej.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli masz wątpliwości, czy wieprzowina jest już gotowa, użyj czujnika temperatury (specjalnego termometru). Wbij go w najgrubsze miejsce na środku kawałka mięsa i obserwuj odczyty na urządzeniu. Gotowana wieprzowina jest gotowa, jeśli termometr wskazuje 77–85 °C.
Gulasz wieprzowy w rękawie z miodem i rozmarynem
Jeśli zdecydujesz się na pieczenie polędwicy wieprzowej w rękawie, ułóż w niej mięso tłustą stroną do góry: roztopi się i stopniowo wchłonie suchy filet. Otóż czosnek i rozmaryn odpowiadają za aromat gorących potraw i doskonale spełniają swoje zadanie.
Gulasz wieprzowy w rękawie z miodem i rozmarynem
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- węglan z wierzchu tłuszczem (bez kości) – 1 kg
- czosnek – 6 ząbków
- rozmaryn – 3–4 gałązki
- miód – 2 łyżki. l.
- sos sojowy – 2 łyżki. l.
- sól
- mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
- Tłuszcz na kawałku pokroić w poprzek co 2 cm. Mięso natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem.
- Czosnek rozgniatamy płaską częścią ostrza noża i obieramy, nie kroimy. Pamiętaj o rozmarynie w Twoich rękach. Wymieszaj miód z sosem sojowym i pieprzem.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie „góra-dół”, bez konwekcji. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia (na wszelki wypadek). Przygotuj rękaw do pieczenia: odwiń folię z bułki na długość kawałka mięsa + kolejne 18–20 cm, po 9–10 cm z każdej strony, aby zabezpieczyć klipsami.
- Chwyć jedną krawędź torby za pomocą klipsa. Do torebki włóż 1 gałązkę rozmarynu, następnie mięso, na mięso połóż ząbki czosnku i resztę rozmarynu. Zabezpiecz otwartą krawędź drugim klipsem.
- Połóż torebkę na przygotowanej blasze do pieczenia tak, aby strona torebki z małymi dziurkami znajdowała się na górze – w przeciwnym razie para może spowodować rozerwanie torebki. Jeśli nie ma dziur, wykonaj je samodzielnie za pomocą igły lub wykałaczki.
- Umieść blachę do pieczenia na środku piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec 40 minut.
- Wyjmij wieprzowinę z rękawami na blasze do pieczenia z piekarnika. Bardzo ostrożnie, aby nie poparzyć się parą, przecinamy torebkę od góry do środka i rozsuwamy brzegi. Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj mięso mieszanką miodowo-sojową. Mięso włóż ponownie do piekarnika na 10 minut.
Przy okazji
Przed pokrojeniem mięsa należy odstawić je na 10 minut, aby włókna się rozluźniły. Dzięki temu będzie wyjątkowo miękki.
Uwaga dla gospodyni
W razie potrzeby można użyć innych aromatycznych ziół, a także przypraw i przypraw. Można na przykład zastąpić rozmaryn oregano, a przed pieczeniem dodać do rękawa kilka pokruszonych ziaren ziela angielskiego.
Karkówka pieczona w piekarniku z warzywami i grzybami
Przygotowanie tego dania nie może być nazwane łatwym, ale bezwarunkowo zapewni Ci chwałę szlachetnej gospodyni domowej, honor i szacunek! Czy widziałeś kiedyś 6 dodatków do jednego kawałka wieprzowiny? Swoją drogą, niektóre z nich gotuje się razem z mięsem, co dodaje mu większej wagi, dosłownie i w przenośni.
Karkówka pieczona w piekarniku z warzywami i grzybami
Do przygotowania 12 porcji potrzebne będą:
- cukinia – 1 szt.
- cebula czerwona – 2 szt.
- bakłażan – 1 szt.
- por (tylko biała część) – 1 łodyga
- karkówka – 3 kg
- słodka papryka w różnych kolorach – 3-4 szt.
- oliwa z oliwek – 8–10 łyżek. l.
- suszone borowiki – 50 g
- rozmaryn – 2 gałązki
- grzyby (boczniaki) – 200 g
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Bakłażany pokroić wzdłuż w grube plastry (około 1 cm grubości) i włożyć do miski. Doprawić solą z obu stron i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie…