10 zup na kaca, które pozwolą przetrwać święta
Święta i długie weekendy to cykl biesiad, pikników na łonie natury i przyjacielskich spotkań przy grillu i kieliszku. Aby każdy poranek był dobry, zebraliśmy dla Ciebie sprawdzone przepisy na zupy na kaca. Poczuj naszą troskę.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Khash, kharcho i inne zupy Kaukazu
- Kapuśniak, solanka, rassolniki
- Niezwykłe zupy na kaca
- Przepisy
- Klasyk zespołu mięsnego Solanka
- Pho bo, zupa z makaronem wołowym
- Zupa z kapusty kiszonej z wieprzowiną
- Zupa rybna Kubań z trzema rodzajami ryb
- Ramen z pikantną wieprzowiną
- Rassolnik Moskwa z nerkami
- Charczo po gruzińsku
- Haszysz
- Klasyczny barszcz
- Zupa makaronowa z kurczakiem i omletem
Ciekawostką jest to, że zupy na kacu obecne są w większości kuchni narodowych, czy to Europy, Azji czy Nowego Świata. Gotuje się je w bulionie, zalewie, kefirze lub jogurcie z różnymi warzywami, grzybami, przyprawami i ziołami.
Khash, kharcho i inne zupy Kaukazu
Khash słusznie uważany jest za króla zup na kaca. („hashel” po ormiańsku oznacza „kucharz”). To gęste i satysfakcjonujące danie gotowane jest z udek wołowych, flaków i ogona ogonowego przez wiele godzin i podawane ze świeżym czosnkiem, piklami i tostowanym chlebem pita. To właśnie chasz jada się na Kaukazie trzeciego dnia wesela, kiedy nawet najbardziej wytrwali goście nie mają już sił na dalszą ucztę.
Kolejna niewątpliwa klasyka, która ożywi każdego biesiadnika, — Charczo. W tradycyjnej gruzińskiej wersji gotuje się go z wołowiną, ryżem, tkemali, orzechami, dużą ilością przypraw i ziół. Podawać w podgrzanym ketsi, wciąż wrzącym.
Narodowa zupa czeczeńska zhizhig-galnash to gotowane mięso z kością, kluski z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz mocny bulion. Wszystkie składniki podawane są tutaj osobno, a ich uzupełnieniem są dwa sosy — czosnek i ziemniak. Uważa się, że to danie leczy wszelkie dolegliwości.
Przeczytaj także
GRUPA MATERIAŁÓW
Zupa Charcho
Zupa kharcho (gruz. ხარჩო) to gruzińskie danie mięsne, którego grubość jest średnia między zupą a gulaszem, z dodatkiem orzechów włoskich lub ryżu, według uznania.
Kapuśniak, solanka, rassolniki
Zupa ogórkowa to jedno z najsłynniejszych lekarstw na kaca.
Ogórek kiszony — Twój wierny pomocnik w walce z kacem. Aby zmaksymalizować właściwości lecznicze, przygotuj z nim potas, solankę lub jedną z opcji marynaty. Możesz użyć dowolnego bulionu — mięso, grzyby lub ryby. Dla utrwalenia efektu do zupy dodać drobno posiekane pikle, kapary, oliwki i pomidory.
I codziennie gotuj kiszoną kapustę w zalewie z kiszonej kapusty. Tak, proces jest powolny — najpierw kapustę należy gotować kilka godzin w piekarniku, następnie dodać mocny bulion mięsny, poddusić, zalać zalewą, przyprawami i pozostawić zupę do zaparzenia w temperaturze pokojowej przez co najmniej 12 godzin.
Niezwykłe zupy na kaca
Bułgarską zupę taratorową przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej. Wystarczy, że do bazy z mleka sfermentowanego dodamy świeży ogórek, drobno posiekane zioła i garść orzechów włoskich. Albo czeski czosnek — Zupa na kaca na bazie czosnku, ziemniaków i smalcu.
Bogate zupy panazjatyckie, takie jak ramen, pho bo czy sukiyaki, pomogą pozbyć się objawów kaca nie gorszych niż solanka czy barszcz. Do mocnego, gorącego bulionu dodaj co lubisz: jajka, zioła, warzywa, mięso, grzyby. I nie zapomnij o ostrym sosie chili lub hoisin – ich ciepło będzie bardzo pomocne.
Grecy uchodzą za wielkich miłośników wina, dlatego doskonale znają się na przepisach na kaca. Następnego ranka po uczcie je się avgolemono — rosół z kurczaka z surowymi jajkami, ryżem i sokiem z cytryny. Połączenie kwaśnych i tłustych potraw w mgnieniu oka prostuje głowę i uspokaja żołądek.
A w Szkocji, gdzie szczególnie popularne są mocne alkohole, na zakończenie święta serwują gulasz coq-a-liki. Jego głównym zadaniem jest zapobieganie objawom kaca, a nie ich łagodzenie. Danie przygotowywane jest z kurczaka, porów i suszonych śliwek.
Przepisy
Klasyk zespołu mięsnego Solanka
Druga nazwa mieszanki mięsnej — kac. Według historyka kuchni rosyjskiej Williama Pochlebkina zupa ta wraz z wódką pojawiła się na Rusi już w XV wieku.
Klasyk zespołu mięsnego Solanka
Do gotowania na 6 porcji potrzebować:
- Mostek wołowy z kością – 1 kg
- mały ozorek wołowy lub cielęcy – 1 szt.
- serce wołowe – 400 g
- ogórki kiszone – 400 g
- duża cebula – 2 szt.
- kiełbaski wieprzowe do smażenia – 300 g
- wędzony boczek wieprzowy – 200 g
- solanka z ogórka kiszonego – 200 ml
- mała marchewka – 1 szt.
- sos pomidorowy – 100 g
- seler – 2–3 łodygi
- czosnek – 4 ząbki
- mieszanka ziaren pieprzu – 1 łyżka. l.
- papryka mielona – 1/2 łyżeczki.
- sól
Aby przesłać:
- pestki oliwek
- kapary, duże i małe
- śmietana
- posiekana natka pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Umieść język w garnku z wrzącą, osoloną wodą. Gotuj na średnim ogniu do miękkości, 1 godzinę. Opłucz zimną wodą, usuń skórę, odetnij mięso podjęzykowe.
2. Mostek wołowy włóż do dużego rondla i zalej 3,5–4 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego. Dodaj sól i usuń pianę. Dodać ziarna pieprzu, grubo posiekany seler i marchewkę. Cebulę dokładnie myjemy, odcinamy górę i dół i dodajemy na patelnię z mostkiem. Gotuj przez 3 godziny.
3. Na 1 godzinę przed przygotowaniem dodać podjęzykowe mięso i serce. Bulion przelać do czystego rondla — potrzebujesz nie więcej niż 2 litry, resztę bulionu zamroź.
4. Mięso z mostka oddzielić od kości, pokroić na łatwe do spożycia kawałki, usuwając błony i chrząstki. Odetnij także język i serce.
5. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na ćwiartki, a w poprzek na małe kawałki.
6. Boczek wieprzowy pokroić w drobną kostkę, włożyć na patelnię razem z cebulą i czosnkiem, postawić na średnim ogniu i smażyć aż mostek będzie złocistobrązowy, 10-12 minut. Na patelnię dodaj ogórki, sos pomidorowy i zalewę. Zagotować, pieprzyć, zdjąć z ognia.
7. Całość przygotowanego dressingu mięsno-cebulowego wraz z mostkiem i ogórkami włożyć do rondelka z bulionem. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 10 minut.
8. Smażyć kiełbaski na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą ze wszystkich stron, aż będą prawie gotowe. Pokrój na łatwe do spożycia kawałki, dodaj do mieszanki i gotuj przez kolejne 5–7 minut. Wyłącz ogień, przykryj pokrywką i odstaw na 5-10 minut.
9. Solankę podawać bardzo gorącą, doprawić pieprzem, na każdy talerz dodać kilka oliwek i kaparów. Osobno podawać śmietanę, cytrynę i zioła.
Uwaga dla gospodyni
Zamiast sosu pomidorowego możesz bezpiecznie użyć koncentratu pomidorowego: będziesz potrzebować jego 50–60 g.
Przydatne rady
Ozorek wołowy na solankę można również upiec, przepis przeczytasz tutaj. Tak przygotowany ozorek, posiekany, dodaj do solanki na 2 minuty przed końcem gotowania.
Pho bo, zupa z makaronem wołowym
Ta tradycyjna wietnamska zupa z makaronem ryżowym przygotowywana jest z bogatego, aromatycznego bulionu z mięsa lub drobiu. Dzięki bogatemu smakowi doskonale łagodzi objawy kaca.
Pho bo, zupa z makaronem wołowym
Do gotowania na 6 porcji potrzebować:
- kości szpiku wołowego (takie jak golonka) – 1,5 kg
- polędwica wołowa – 400 gr
- płaski, cienki makaron ryżowy – 300 gr
- mała marchewka – 1 szt.
- mały korzeń daikon – 1 szt.
- cebula – 1 szt.
- seler – 2 ogonki
- czosnek – 7 goździków
- świeży korzeń imbiru – 5cm
- sos rybny – 2 łyżki l.
- anyż gwiazdkowaty – 6 gwiazdek
- cynamon – 1 kij
- goździk – 12 pąków
- nasiona kolendry – 1 łyżeczka
- sól
Aby przesłać:
- kiełki fasoli
- cebula
- czerwona papryczka chili
- wapno
- kolendra
- zielona cebula
- tajska bazylia
- sos chili
- sos hoisin
1. Wszystkie kości włóż do dużego 6-litrowego rondla i zalej zimną wodą, aż zostaną całkowicie przykryte. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Następnie odlej bulion, opłucz kości z piany, włóż je z powrotem do garnka i zalej świeżą, przefiltrowaną zimną wodą tak, aby patelnia była wypełniona do 3/4 wysokości. Postawić na dużym ogniu, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Usuń pianę przez 10 minut.
2. Cebulę obierz tylko z grubej skórki (można pozostawić cienkie brązowe warstwy). Wbij pączki goździków w cebulę, podnieś ją szczypcami i lekko spal na otwartym ogniu. Dodaj do bulionu. Również spal i do bulionu dodaj laskę cynamonu, anyż gwiazdkowaty i grubo pokrojony imbir. Jeśli masz kuchenkę elektryczną, możesz usmażyć przyprawy na suchej patelni. W takim przypadku najpierw podsmaż goździki, a dopiero potem wbij je w cebulę. Do bulionu dodać kolendrę.
3. Grubo posiekaj czosnek, marchewkę, daikon i seler. Dodaj warzywa do bulionu. Gotuj pod przykryciem 3 godziny. Ogień powinien być minimalny, aby woda się nie zagotowała. Jeśli nadal zacznie się gotować, możesz stopniowo dodawać zimną wodę.
4. Usuń gotowy bulion z ognia, całkowicie ostudź, 2 godziny. Następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Usuń zestalony tłuszcz z powierzchni.
5. Postaw bulion na dużym ogniu i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem przez kolejne 3 godziny. Następnie dodaj sól i sos rybny.
6. Usuń kości z bulionu (szpik kostny można jeść, bardzo smacznie smakuje z chlebem). Bulion przelać do czystego rondla.
7. Około 30 minut wcześniej włóż polędwicę wołową do zamrażarki, a następnie pokrój ją w szerokie plastry o grubości nie większej niż 2 mm (polędwicę wołową łatwiej pokroić).
8. Przed podaniem pokrój zieloną cebulę na średnie kawałki, usuń łodygi z bazylii i kolendry, pokrój limonki na ćwiartki, przekrój kiełki na pół, chili pokrój w krążki, a cebulę bardzo drobno posiekaj. Wszystkie składniki ułożyć na dużym talerzu w kawałkach.
9. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przepłukać zimną wodą i lekko osuszyć.
10. Doprowadź bulion do wrzenia. Makaron rozłóż do misek i połóż na nim plastry mięsa. Połóż miski i dekoracje na stole. Już na stole wlać wrzący bulion do misek — ugotuje mięso bezpośrednio na talerzu.
11. Do każdej porcji dodać trochę dekoracji, wycisnąć sok z limonki i doprawić sosami.
Uwaga dla gospodyni
Ta sama zupa, tylko z kurczakiem, nazywa się pho ga, pomoże też na kaca. Przeczytaj, jak to ugotować tutaj.
Przydatne rady
Dla bogatszego smaku bulionu czasami dodaje się kurze łapki wraz z kośćmi wołowymi. Nie zapomnij zrobić im „pedicure”, przycinając pazury przed gotowaniem.
Zupa z kapusty kiszonej z wieprzowiną
Zupa z kapusty kiszonej — Idealne śniadanie na kaca. Bogaty codzienny kapuśniak pomoże szczególnie szybko uporać się z nieprzyjemnymi objawami.
Zupa z kapusty kiszonej z wieprzowiną
Do gotowania na 4 porcje potrzebować:
- tłusta wieprzowina – 500 gr
- kiszona kapusta – 400 gr
- ziemniaki – 3 szt.
- rzepa – 3 szt.
- marchew – 2 szt.
- cebula – 2 szt.
- korzeń selera – 50 gr
- zielona cebula – 50 gr
- liść laurowy – 1 szt.
- olej roślinny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Jedną marchewkę, jedną cebulę i korzeń selera pokroić na kawałki dowolnej wielkości i smażyć na suchej patelni przez 3 minuty.
2. Przygotowaną wieprzowinę włożyć do rondla, zalać 2 litrami zimnej wody i postawić na dużym ogniu.
3. Kiedy…